Recepten met wortel. Je kunt er – naar mijn mening – nooit genoeg van hebben. Deze mooie oranje knakker is ontzettend veelzijdig en kun je gebruiken in zowel hartige gerechten als ook in zoete gerechten. Je kunt hem roosteren, koken, grillen, pocheren, bakken en raspen. Je kunt hem rauw eten maar ook in elke andere bereiding die je maar kunt bedenken. Daarom vandaag 27 x recepten met wortel.
Recepten met wortel
Wortel is zoals gezegd ontzettend veelzijdig, maar wel goed om rekening te houden met het feit dat wortel vaak wat langer nodig heeft om te koken, grillen of bakken. Rauw kun je het natuurlijk direct eten, maar doordat wortel vrij hard is heeft het tijd nodig voor de meeste andere bereidingen.
Ga je wortel grillen in de oven dan zul je merken dat je daar toch minimaal een half uur voor nodig hebt. Zijn je wortels te dik (winterwortel!) dan kun je de wortel beter in de lengte doormidden snijden of zelfs in vieren. Zeker met winterwortels die nog meer tijd nodig hebben dan gewone wortels.
Gebruik je wortels in zoete recepten dan zul je negen van de tien keer de wortel raspen. Dat heeft natuurlijk direct een effect op de bereidingstijd want geraspte wortel is lekker klein en daardoor ook fijn snel gaar. In zoete recepten gebruik je dan ook – meestal – de rauwe geraspte wortel en die gaart vervolgens prima tijdens de baktijd.
Even afhankelijk van de soort wortel die je gebruikt is het vaak voldoende om de wortels goed te wassen. Gebruik je bijvoorbeeld bospeen dan is het lekker om die goed te wassen. Bewaar ook het loof want daar kun je weer een heerlijke pesto van maken zoals in dit recept voor de pasta pesto met wortel. Zo gebruik je alles van de wortel en hoef je niks weg te gooien.
Winterwortels schil ik meestal met een dunschiller. De schil daarvan vind ik toch iets harder dan die van een bospeen, dus ik vind het prettiger om die wel te schillen. Goed wassen kan uiteraard ook, maar ook hier is het belangrijk om rekening te houden met de bereidingstijd.
Wortels zijn niet alleen heel lekker en veelzijdig. Ze zijn ook nog eens super gezond. Ze bevatten veel vezels en voedingswaarden en daarnaast zitten ze vol met beta caroteen. Beta caroteen wordt ook wel een provitamine genaamd. Ons lichaam kan het namelijk omzetten in Vitamine A. En vitamine A is dan weer goed voor je weerstand, je ogen, de huid en slijmvliezen. Alle reden om vaker wortel in je voeding op te nemen! Ze zijn trouwens ook heerlijk als makkelijke snack. Even wat wortels wassen, kleiner snijden en je kunt het ook nog makkelijk meenemen!
Ideaal om te maken als je kip over hebt of je kunt er natuurlijk speciaal kip voor koken. Even 10 minuutjes in een pannetje met kokend water en het is klaar. Probeer ook eens kip te koken in kokosmelk met een scheutje vissaus! Ook erg lekker
Bahn mi is van oorsprong uit Vietnam en wordt daar meestal gegeten met stokbrood. Maar het kan natuurlijk ook met slaschuitjes!
Ondanks dat alles wordt klaargemaakt in 1 enkele ovenschaal kun je niet al te ver van de oven vandaan want elke 10 minuten moet er weer wat bij gedaan worden. Natuurlijk kun je ook andere groentes gebruiken of er voor kiezen om – bijvoorbeeld – de biet al van tevoren te garen. Dat scheelt tijd, maar echt veel werk is het niet.
Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.
Over de auteur
Simone van den Berg
Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor |
Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.