Echt de aller- allerlekkerste carrotcake (wortelcake) – glutenvrij!

Zo lekker, die wil je niet delen
Ik heb dit recept dus al een tijdje op de plank liggen. Ik maakte het voor paleo magazine dus ja dit is paleo. Geloof het of niet… Maar soms is een recept zo lekker dat je het eigenlijk nog even voor jezelf wilt houden. Je wilt het nog even koesteren en bij je houden voor je het de harde wereld inslingerd…. Maar na een paar maanden vond ik dat ik het niet langer voor mezelf kon houden. Ik moest het wel delen… 😉
Wortelcake dus of carrotcake
De smaak van deze wortelcake is absoluut top. Al zeg ik het zelf. De krokante topping in combinatie met de kokossaus die eroverheen komt maakt het een winnaar voor iedereen. Of je nu wel of niet glutenvrij eet, deze moet je eigenlijk gewoon geprobeerd hebben. Daarom deel ik hem ook op zaterdag. Kun je hem – hop – meteen even maken voor de betere weekend traktatie.

Worteltaartfan
Worteltaart is sowieso al een van mijn favoriete baksels en als bonus heb je gewoon ook nog best wel wat extra groente naar binnen. Alhoewel het eten van een worteltaart natuurlijk niet de ideale manier is om aan je groente quota te komen, laten we dat even voorop stellen, maar als je dan toch iets snoept dan is het bonus als er groente in zit toch? Toch?

Fan van carrotcake? Probeer dan ook eens deze versie. Die vond ik toen het lekkerste trouwens maar smaken veranderen en recepten ook! Of deze is ook niet te versmaden!
Worteltaart met kokos icing
Benodigdheden
- Bakvorm van 20 cm doorsnede
Ingrediënten
Voor de cake
- 200 gr amandelmeel
- 25 gr tapioca
- ½ tl bakzout
- ½ tl zout
- 1 el kaneel
- ½ tl kardemom
- ¼ tl nootmuskaat
- 3 grote eieren op kamertemperatuur
- 250 ml kokosmelk
- 1 el citroensap
- 95 ml kokosolie gesmolten en afgekoeld tot kamertemperatuur
- 140 gr kokosbloesemsuiker
- 1 tl vanille extract
- 170 gr geraspte wortel
Topping
- 50 gr walnoten gehakt
- 50 gr kokosflakes
Icing
- 75 gr cashewnoten geweekt
- 3 el kokosmelk
- 3 el ahornsiroop
- sap van ½ sinaasappel
- ½ tl vanille extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- In een andere kom meng je de eieren, kokosmelk, citroensap, suiker, kokosolie en vanille.
- Roer de droge ingredienten door de natte ingredienten en meng het geheel goed. Als laatste doe je de geraspte wortel erdoor en roer dit erdoor.
- Neem een vierkante of ronde bakvorm en bekleed deze met bakpapier. Doe het deeg erin en druk waar nodig even goed in de vorm.
- Bestrooi met de topping en zet in de oven voor 30 minuten of tot gaar en goudbruin.
- Het wordt niet heel hoog, maar dat is prima
- Maak de icing door de cashewnoten af te gieten en te mengen met de andere ingrediënten tot een glad geheel.
- Laat de worteltaart helemaal afkoelen voor je de icing eroverheen doet.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Het lijkt me heerlijk en is ook nog bijna helemaal gezond 🙂
Alleen is 180 graden net te warm voor de amandelmeel. Als ik m op 160/170 zou bakken, zou het dan met 5 minuutjes meer ook klaar zijn denk je?
Hè Marianne! Ja hoor dat is geen probleem denk ik. Is 180 graden te warm voor amandelmeel? Dat wist ik niet. Waarom is dat?
Amandelmeel oxideert dan
ziet er lekker uit! Kan je de kokosbloesemsuiker ook weg laten en eventueel vervangen door een andere zoetstof?
Hoi Thea,
Het probleem met het weglaten van de suiker is dat het volume daarvan te groot is. Je zou het eventueel kunnen vervangen door een suikeralternatief zoals Züsto. Daar kun je hetzelfde volume aanhouden (dus 140 gr) en zal het bakresultaat hetzelfde blijven.