Deze overheerlijke stoofpeer frangipane is voor het ultieme herfst en winter bakgerecht. Met heerlijk zoete stoofpeertjes en met mijn favoriete taartvulling; frangipane.

stoofpeer frangipane

Stoofpeer frangipane

Deze overheerlijke stoofpeer frangipane maakte ik eigenlijk voor een fotoshoot, waarbij ik zelf op de foto moest. Maar het is zo lekker dat ik jullie dit ook niet wilde onthouden. Sowieso ben ik enorme fan van frangipane. Voor wie frangipane niet kent; het is een vulling gebaseerd op amandelmeel en ei en doet me in de verte een beetje denken aan marsepein. Echt zo lekker!

Ik maakte al veel vaker taart(jes) met frangipane, zoals de mango frangipane, pruimen frangipane en frambozen frangipane. Maar dit keer had ik toevallig veel stoofpeertjes gemaakt en dus leek het me het goede moment om stoofpeer frangipane te maken. Hoe herfstig wil je het hebben?

stoofpeer frangipane

Maken van de frangipane

Voor het maken gebruikte ik een rol taartdeeg uit de koeling. Super handig en snel klaar. Je kunt uiteraard ook zelf je deeg maken, wat wel lekkerder is, maar ook meer werk. Dus aan jou of je dat de moeite waard vindt. Het recept voor het maken van het deeg vind je hier.

Maar ook met deeg uit een pakje is het handig om het deeg even voor te bakken zodat het mooi gaar wordt. Blind bakken dus. Dat betekent dat je het deeg in de vorm legt en hierop komt een stuk bakpapier. Je verzwaard dit vervolgens met bakbonen of ongekookte rijst of ongekookte peulvruchten. Bak dit voor een 15 minuten in de oven. Haal dan eruit, verwijder bakpapier en de bakbonen en zet nog voor een minuutje of 5 in de oven tot het lichtbruin is gekleurd.

Dan is het tijd om de stoofpeer frangipane verder op te bouwen. Hiervoor maak je de frangipane vulling. Goed om te weten is dat het maken van de frangipane altijd een beetje korrelig eruit ziet. Dat komt gedeeltelijk door het amandelmeel maar eenmaal gebakken komt het weer goed.

Stoofpeer frangipane

Serveer met slagroom

De stoofpeer frangipane is al lekker zo zonder iets erbij, maar een lekkere klodder slagroom maakt het nog lekkerder. Dat is volledig optioneel natuurlijk. Een bol ijs doet het hier ook goed bij.

stoofpeer frangipane

Stoofpeer frangipane

No ratings yet
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Wat is nu lekkerder met stormachtige herfstdagen dan deze overheerlijke stoofpeer frangipane.
clock
voorbereiding 30 minuten
bereiding 50 minuten
Koeltijd30 minuten
totaal 1 uur 50 minuten

12 personen

Materiaal

  • Vlaaivorm 24 cm met losse bodem

Ingrediënten

  • 1 rol taartdeeg

Stoofperen

  • 5 stuks stoofpeertjes
  • 1 liter druivensap
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 2 kardemom peulen

Frangipane

  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr poedersuiker
  • 1/2 tl amandel extract
  • 3 eieren
  • 125 gr amandelmeel
  • 30 gr bloem

Stoofpeertjes

  • Schil de stoofpeertjes en snij in kwarten. Doe dit met het druivensap, de kaneel en steranijs in een pan en breng aan de kook. Laat dit rustig koken tot de peertjes goed gaar zijn. Ongeveer 30 minuten.

Deeg

  • Bak het deeg eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop bakbonen of gedroogde peulvruchten te doen. Dit verzwaard het papier en zorgt dat het niet omhoog komt.
  • Bak het blind voor ongeveer 15-20 minuten op 180Ëš C. Haal de taartvorm eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 5 a 10 minuten of tot het lichtbruin is gekleurd.

Frangipane

  • Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
  • Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
  • Voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
  • Haal uit de oven.
  • Doe de frangipane vulling op je deegbodem en strijk de bovenkant glad. Snij de stoofperen door midden. Verdeel ze over de bovenkant van het frangipane beslag
  • Doe de taart in de oven en bak 25-30 minuten of tot de frangipane goudbruin en gaar is.. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt.
  • Serveer de taart zo of met slagroom.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 458kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 7g | Vet: 31g | Verzadigd vet: 16g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 105mg | Natrium: 207mg | Kalium: 79mg | Vezels: 2g | Suiker: 17g | Vitamine A: 856IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 41mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.