Frambozen frangipane taartjes | simoneskitchen.nl

Frambozen frangipane taartjes

Als het aankomt op makkelijke en snelle taartjes dan ben ik groot fan van frangipane. Ben je bekend met frangipane?

Frangipane is een vulling die je kunt gebruiken voor grote of voor kleine taartjes. Er zit altijd amandel in. Dat kan zijn amandelmeel of je kunt amandelen malen. Ik hou enorm van de smaak van amandelmeel in bakgerechten en in deze frambozen frangipane taartjes is het een top combinatie.

Frambozen frangipane taartjes | simoneskitchen.nl

Alle soorten fruit

Frangipane werkt ook eigenlijk goed met alle soorten fruit. In dit geval verwerkte ik de frambozen er na het bakken op. Simpelweg omdat frambozen kapot gaan als je ze in de oven stopt op deze manier en dat vond ik zonde. Maar gebruik je mango zoals in dit recept voor mango frangipane taartjes of met rabarber zoals in deze toptaartjes met rabarber dan kan het wat meer hebben en kun je het fruit meebakken in de oven.

Frambozen frangipane taartjes | simoneskitchen.nl

Citroen icing

Omdat de frambozen er natuurlijk afvallen als je ze zo op de taartjes legt, heb ik een citroen icing op de frangipane taartjes gedaan waardoor de frambozen goed blijven plakken als je ze erop zet. Ben je geen fan van frambozen dan kun je hier natuurlijk ook ander fruit gebruiken.

Gebruik in dat geval wel zacht fruit. Dus denk aan blokjes mango, blauwe bessen, druiven. Na het maken van de frambozen frangipane taartjes laat je ze eerst goed afkoelen voor je de icing maakt. Zodra ze koud zijn, maak je de icing en het fruit doe je erop als de icing nog vochtig is.

Laat het daarna een beetje uitharden en serveren maar.

De frambozen frangipane taartjes zijn hier altijd een groot succes en met reden want zoooo lekker! Eet smakelijk!

Met het deeg kun je natuurlijk ook grote vormen bekleden. Deze hoeveelheid is ongeveer genoeg voor 2 medium formaat frangipane taartjes

Frambozen frangipane taartjes

Frambozen frangipane taartjes

5 van 1 stem
GangDessert

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 50 minuten
Koeltijd30 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 310 gr bloem
  • 56 gr suiker
  • Flinke snuf zout
  • 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Frangipane

  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr poedersuiker
  • 1/2 tl amandel extract
  • 3 eieren
  • 125 gr amandelmeel
  • 30 gr bloem

Icing

  • 125 gr poedersuiker
  • paar el water
  • optioneel; citroensap
  • raspberries of ander fruit om het af te maken

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Frangipane:
  • Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
  • Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
  • Voeg het amandelextract toe terwijl de machine draait en voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
  • Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
  • Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
  • Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
  • Haal uit de oven.
  • Doe de frangipane vulling in de vormpjes en strijk de bovenkant glad. Gebruik je fruit zoals appel dan kun je nu de stukjes appel in de bovenkant van de frangipane drukken en meebakken. Frambozen of ander teer fruit doe je er na het bakken pas op.
  • Doe de taartjes in de oven en bak ze 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.
  • Zodra ze volledig zijn afgekoeld kun je de icing toe gaan voegen. Maak deze door de poedersuiker te mengen met het water of met de citroensap. Doe er niet meteen teveel vocht bij want je hebt niet veel nodig. Zorg dat het dun genoeg is om een mooie gladde bovenlaag te krijgen maar niet te dun zodat het meteen weer allemaal eraf loopt.
  • Gebruik je tere vruchten druk dan bv de frambozen in de icing zolang die nog nat genoeg is en laat dit drogen.
  • Je kunt met een lepel een beetje van de icing over je vruchten druppelen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Lekker makkelijke frambozen taartjes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.