De heerlijke smaak van amandel in combinatie met het zoete van mango en het friszure van rode bessen maken deze mango frangipane taartjes de ideale lekkernij voor elke gelegenheid.

Mango frangipane taartjes | simoneskitchen.nl

Mango frangipane taartjes

Ik hou enorm van frangipane en ik hou enorm van mango. Deze mango frangipane taartjes zijn dan ook een match made in heaven. Overigens kun je er natuurlijk elk ander fruit in doen wat je maar lekker vindt. Ik vind pruimen bijvoorbeeld een geweldige combinatie met de frangipane (zoals in de pruimenfrangipane ) maar ook eenvoudig appels of peren is heerlijk.

Ik wissel het af naar gelang het seizoen. In de zomer vind ik het dus vooral erg lekker met mango. Dit keer maakte ik de taartjes met een saus van rode bessen. Die zijn van zichzelf natuurlijk vrij zuur. Ik heb hier 200 gram bessen gebruikt en 75 gr suiker. Je kunt meer of minder toevoegen al naar gelang je zelf lekker vindt. Het zurige combineert wel heel goed met de zoete taartjes maar hou je daar niet van, voeg dan gerust meer suiker toe.

Mango frangipane taartjes | simoneskitchen.nl

Blind bakken

Voor het lekkerste effect bak ik de mango frangipane taartjes eerst blind. Op die manier wordt het deeg eerst gegaard en daarna dus pas de frangipane. Doe je alles tegelijk in de oven dan wordt het deeg niet goed gaar. En dat is nou precies een van de lekkerste dingen van dit recept. Een goed korstdeeg maakt al het verschil.

Frangipane

Als je de frangipane aan het maken bent zul je op gegeven moment zien dat het eruitziet alsof het aan het schiften is. Wees gerust; dat komt vanzelf weer goed als je de bloem erbij doet. De amandelextract zorgt voor een nog intensere amandelsmaak maar dat is ook weer optioneel. Je kunt ook vanille gebruiken of beiden gewoon weglaten.

Serveer vervolgens de mango frangipane met de rode bessensaus. Eet smakelijk!

Mango frangipane tartlettes | insimoneskitchen.com
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Mango frangipane taartjes

Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 30 min
Rusttijd: 30 min
Totale tijd: 1 uur 30 min
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 310 gr bloem
  • 56 gr suiker
  • Flinke snuf zout
  • 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Frangipane

  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr poedersuiker
  • 1/2 tl amandel extract
  • 3 eieren
  • 125 gr amandelmeel
  • 30 gr bloem
  • 1-2 stuks rijpe mango in plakjes

Rode bessensaus

  • 200 gr rode bessen
  • 75 gr suiker of meer naar wens

Instructies

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Frangipane

  • Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
  • Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
  • Voeg het amandelextract toe terwijl de machine draait en voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
  • Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
  • Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
  • Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
  • Haal uit de oven.
  • Doe de frangipane vulling in de vormpjes en strijk de bovenkant glad. Gebruik je fruit zoals appel of zoals hier mango, dan kun je nu de stukjes mango in de bovenkant van de frangipane drukken en meebakken. Frambozen of ander teer fruit doe je er na het bakken pas op.
  • Doe de taartjes in de oven en bak ze 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.

Rode bessensaus

  • Voor de rode bessensaus ris je alle rode bessen van hun takjes af in een klein steelpannetje. Voeg de suiker toe en een heel klein beetje vocht. 1-2 eetlepels is voldoende. Je kunt water gebruiken maar een beetje sinaasappelsap is ook lekker.
  • Breng op laag vuur aan de kook en laat het even pruttelen tot de meeste bessen kapot zijn. Zet uit en pureer desgewenst tot een fijne massa of laat het zo.
Gang: Koek en gebak
Trefwoord: mango

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Mango frangipane taartjes | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!