Het perfecte hartige korstdeeg | simoneskitchen.nl

Hoe toepasselijk is het dat we gewezen werden op het perfecte korstdeeg recept door Helene vanTartelette blog. Is er iemand die hier beter voor geschikt is??

Het recept zelf komt van het geweldige boek Tart Love: Sassy, Savory, and Sweet. Een boek waar Helene alle foto’s voor maakte. Ik kon dan ook niet de verleiding weerstaan en heb het boek meteen besteld. Het ligt nu op mijn nachtkastje terwijl ik pagina voor pagina aan het verslinden ben. Als je ook van hartige en zoete taarten houdt dan kan ik het van harte aanbevelen.

Op de tweede dag van onze workshop hebben we de hele ochtend besteed aan het maken van het deeg voor onze taartjes. Nu is korstdeeg iets dat ik al vaker heb geprobeerd te maken maar het kwam er steeds maar niet goed uit. Ik deed het deeg in de vriezer en dan kwam het er keihard uit. Of het was wel ok, maar als ik het dan ging bakken was het gewoon niet lekker of te taai enzovoort. En het is niet het recept denk ik want het is niet echt heel ingewikkeld.

Hartige taart met perfect korstdeeg | simoneskitchen.nl

Het verkrijgen van de perfecte korst voor hartige en zoete taartjes was dus altijd een soort van mysterie voor me. Tot nu dan… Om te beginnen heb je een goede kwaliteit bloem nodig (en dan hebben we meteen deel een van mijn probleem), vervolgens is de warmte van het deeg cruciaal. Te warm en het gaat niet werken. De boter moet echt ijs- en ijskoud zijn, het water dat je gebruikt idem dito. En als je handen te warm zijn (en die van mij zijn dat blijkbaar) kun je wellicht beter een machine gebruiken om het deeg te maken. Tijdens de workshop hadden we natuurlijk niet 12 machines staan dus we hebben het deeg met de hand gekneed. Het werd ook meteen snel duidelijk dat mijn handen te warm zijn waardoor de boter te snel smelt. Je wilt dat het deeg een kruimelige structuur heeft, je wilt niet dat het allemaal een grote klont wordt. Dus terug in de koelkast met mijn deeg en ik kan zeggen dat er geen nadelige effecten bleken te zijn… 🙂

Perfect korstdeeg | simoneskitchen.nl

Na dat je het deeg maakt moet het minimaal 30 minuten rusten in de koeling voor je het uitrolt en verder verwerkt. Dit gaf ons meteen voldoende tijd om te denken over onze vulling en hoe we de taartjes later zouden willen stylen. Onze opdracht voor de middag was om onze eigen taartjes te fotograferen. Aangezien we ze ’s avonds ook zouden opeten, was smaak belangrijk! Ik koos ervoor om drie verschillende vullingen te maken; eentje met courgette en asperge, welke je hier boven ziet. Eentje met blauwe kaas, radijs en tomaat (de tweede foto hierboven) en eentje met een mengsel van die twee. Mijn ei vulling was op smaak gebracht met bieslook, peper, zout en verse peterselie.

Het perfecte korstdeeg | simoneskitchen.nl
En als je het dan hebt over het stylen van de taartjes, dan was het grappig om te zien hoe groot de verschillen waren tussen de mensen in onze groep. Sommige gingen voor een meer ingewikkelde stijl en ik heb het vrij simpel gehouden zoals je kunt zien. Mijn achtergrond is het bakblik waar ze op zijn gebakken aangezien ik dat echt helemaal te gek vond… Geweldige structuur die oude bakblikken! Ik had wel een beetje moeite met de styling in het begin en laten we zeggen dat ik wat interessante fouten maakte, maar werd gelukkig snel in de goede richting gestuurd door Helene…

Ik zal hier het recept voor de korst delen zodat je het thuis ook kunt proberen!

20120721-_MG_9563

20120721 MG 9517

Het perfecte korstdeeg

4 van 1 stem

Dit is het basis recept voor hartig korstdeeg.
clock

Ingrediënten

 • 310 gr goede kwaliteit bloem
 • 2 tl zout
 • 226 gr boter ijskoud en in kleine blokjes
 • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg samen te brengen

 • Begin minimaal 30 minuten van tevoren (of een dag van tevoren) met het voorbereiden van het deeg. In de kom van je keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, pulse je de bloem en het zout samen. Voeg de boter toe en pulseer een aantal keer snel achter elkaar, ongeveer 40-50 keer, of tot de boter opgenomen is in de bloem en je een structuur overhoud die een beetje lijkt op kleine erwtjes.
 • Voeg geleidelijk het water toe in een dun straaltje met de moter draaiend. Blijf toevoegen tot het samenkomt in een losse, kruimelige bal.
 • Stort uit op je aanrecht, vorm in een platte schijf en pak in plastic folie in.
 • Zet minimaal 30 minuten in de koelkast of de hele nacht tot je klaar bent om het te gebruiken
 • Zodra je klaar bent om je baksel in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar kleine. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
 • Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
 • Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180˚C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
 • Haal uit de oven.
 • Uiteraard is de eind bereiding afhankelijk van je recept. Je kunt ze nu verder verwerken met een koude vulling. Of vullen met een eivulling en afbakken voor 15 minuten.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.