Deze heerlijke pompoenquiche is glutenvrij en de korst is gemaakt met bakbananenmeel. Het is even iets meer werk om te maken dan een pompoenquiche met een gewone korst maar zo lekker. En bovendien ook nog eens goed voor je.

Pompoenquiche met broccoli

Waarom ik fan ben van deze heerlijke pompoenquiche

Simone

De korst van deze heerlijke pompoen quiche maak je met mijn favoriete glutenvrije meelsoort bananenmeel. Voor het geval je denk dat het naar banaan smaakt, dat is echt niet zo! Bananenmeel bevat veel resistent zetmeel waardoor het ideaal is voor je darmen. Mits je er niet teveel van eet natuurlijk!

Pompoenquiche met broccoli

Ik maakte al eerdere en glutenvrije pompoenquiche maar daarvoor gebruikte ik de pompoen zelf als de korst. Ook heel lekker, maar dit keer wilde ik eens wat anders proberen dus ik maakte een korst van bakbananenmeel en cassave. Mijn eerste poging mislukte nogal. Bakbananenmeel is heerlijk om mee te werken maar heel anders dan gewoon meel. Het was dus even zoeken naar de juiste verhouding van de meelsoorten in combinatie met het vocht. Het moest goed bij elkaar blijven, lekker zijn (uiteraard) en niet al te ingewikkeld. Het eindresultaat is dit recept voor een quiche met pompoen en broccoli.

Maken van de korst

Om de korst te maken gebruik je een mix van bakbananenmeel, cassavemeel en wat smaakmakers zoals tijm en knoflook. Vergeet ook vooral het zout niet. Daarnaast maakte ik het aan met kokosolie en kokosmelk. Het is overigens ook een koolhydraatarm recept dus past uitstekend in een koolhydraatarm dieet.  Wat je voor kruiden in de korst doet kun je makkelijk afwisselen. Ik vond het lekker om  er tijm in te doen, maar je kunt er ook andere kruiden in verwerken. Een lekkere keus is ook Italiaanse gedroogde kruiden bijvoorbeeld.

pompoenquiche

Blind bakken

De korst druk je met de hand in de vorm. Ik gebruik een dichte quichevorm om te voorkomen dat het gaat lekken. Dus goed invetten is aan te raden, zodat je het er ook weer goed uit kunt krijgen. De kokosolie in de korst helpt daar wel mee, maar alsnog even van te voren invetten. Dan druk je het korstdeeg zo gelijk mogelijk in de vorm en je bakt het even voor. 

In tegenstelling tot een korst van gewoon deeg hoef je in dit geval geen verzwaringsmiddel tijdens het blind bakken te gebruiken. Je kunt het gewoon zo de oven inschuiven. Het deeg rijst niet zoals deeg voor hartige taart bijvoorbeeld. Ik bakte het voor ongeveer 15 minuten zodat het licht kleurt en het rauwe eraf is.

Pompoenquiche met broccoli

Maken van de vulling

Voor het maken van de vulling gebruikte ik blokjes pompoen. Je kunt uiteraard een hele pompoen in stukken snijden of kant- en klare blokjes gebruiken. Ik roosterde de pompoenblokjes samen met wat broccoliroosjes eerst in de oven. Die stond tenslotte toch al aan. En bovendien is het voordeel van roosteren dat er al veel vocht uit de pompoenblokjes verdwijnt, waardoor de pompoenquiche meer body krijgt.

Eenmaal geroosterd verdeel je de groente over de bodem van de quiche. De eieren klop je los met wat bieslook, peper en zout en kokosmelk. Verdeel het eimengsel over de groente en bak de quiche af in de oven voor ongeveer een half uur of tot het ei gestold is. Serveer de pompoenquiche met broccoli met wat verse peterselie erover.

Pompoenquiche met broccoli

Aanpassingen en variaties

Het leuke van deze pompoenquiche met broccoli is dat je het heel makkelijk kunt aanpassen naar je wensen. Als je de korst eenmaal hebt gemaakt kun je met de vulling variëren naar wens. Een lekkere toevoeging is bijvoorbeeld om er wat feta aan toe te voegen. Het is een vegetarische pompoenquiche maar wil je dat niet dan is het ook heel lekker met wat spekjes bijvoorbeeld. Of hamblokjes. 

Aangezien ik de laatste tijd overal geitenkaas in stop kun je er ook een pompoenquiche met geitenkaas van maken.

Andere lekkere toevoegingen zijn rode uien, spinazie of varieer met de kruiden die je in de vulling stopt. De pompoen kan eventueel vervangen worden voor zoete aardappel.

Serveer met

De pompoenquiche met broccoli is lekker als onderdeel van de maaltijd. Serveer het met een lekkere groene salade erbij bijvoorbeeld. Het is ook zeker geschikt als voorgerecht. Gebruik je het als hoofdgerecht dan heeft het nog wel wat extra nodig. Ga dan uit van vier personen voor de quiche.

pompoenquiche

Pompoenquiche met broccoli

Nog geen review
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
Keukenpaleo

Deze lekkere glutenvrije pompoenquiche gebruikt bakbananenmeel en cassavemeel in de korst. De quiche is lactosevrij en past in een koolhydraatarm dieet.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 45 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur 15 minuten

8 personen

Materiaal

Ingrediënten

Voor de korst

  • 100 gr bakbananenmeel
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 45 gr cassavemeel
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout
  • 75 gr kokosolie gesmolten
  • 60 ml kokosmelk

Voor de vulling:

  • 600 gr biologische pompoen, in blokjes
  • 1 el olijfolie
  • 100 gr broccoli in kleine roosjes
  • 5 eieren
  • 2 el gehakte bieslook
  • 100 ml kokosmelk
  • Zout en peper
  • Om te serveren: verse peterselie

Hoe maak je de pompoenquiche met broccoli

  • Verwarm de oven voor op 180˚C .
  • Verdeel de blokjes pompoen en de broccoli roosjes over een bakplaat en besprenkel met de olijfolie en peper en zout.
  • Rooster in de oven voor ongeveer 20-25 minuten.
  • Maak ondertussen de korst door het bakbananenmeel te mengen met de cassave, gedroogde rozemarijn, knoflookpoeder en het zout. Roer dit even goed door.
  • Voeg nu de kokosolie en de kokosmelk toe en kneed het met de hand tot een stevig deeg.
  • Vet de quichevorm goed in en verdeel het deeg erover. Druk dit met de hand plat en langs de zijkanten van de vorm.
  • Bak de korst even aan in de oven voor 15 minuten.
  • Haal uit de oven en verdeel de pompoen en broccoli over de bodem.
  • Klop de eieren los met de gehakte bieslook, de kokosmelk en zout en peper en giet dit over de groente in.
  • Bak af in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot het ei gestold is.
  • Serveer met de verse peterselie erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 230kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 5g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 102mg | Natrium: 72mg | Kalium: 442mg | Vezels: 1g | Suiker: 5g | Vitamine A: 6793IU | Vitamine C: 21mg | Calcium: 53mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.