Ah die heerlijke rabarber. Elk jaar als het weer rabarberseizoen is, word ik helemaal enthousiast en wil ik een heleboel nieuwe recepten proberen en maken. Aan het begin van het seizoen zijn de stengels vaak nog prachtig roze. Ze hebben wel de neiging om van kleur te veranderen naarmate het seizoen vordert, dus probeer ze vroeg in het seizoen te krijgen. Voor dit rabarber tiramisu recept heb je ongeveer een pond rabarber nodig (450 g rabarber).

rabarber tiramisu
Foto’s: Saskia Lelieveld

Rabarber tiramisu

Om de rabarber tiramisu te maken begin je met het snijden van de rabarber in stukjes. Ik ga meestal voor stukken van 2 cm. Je doet de rabarber in een grote steelpan en voegt ongeveer 25 g suiker toe plus 50 ml water. Je hebt niet veel water nodig omdat er veel rabarbersap uit de stengels komt. Zet de pan op middelhoog vuur en kook de rabarber ongeveer 10 minuten of tot hij zacht is. Het ziet er het lekkerst uit als je het niet helemaal tot moes kookt. Giet de rabarber af maar zorg ervoor dat je het rabarbersap bewaart, dus vang dat op in een ondiepe schaal. Dat gebruik je straks om je lange vingers in te dopen.

Neem nu twee kommen en verdeel de eieren in eidooiers en eiwitten. Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg al kloppend de resterende 25 gram suiker toe.

Ingredienten voor rabarber tiramisu

In een andere grote kom doe je de mascarpone en smelt je de witte chocolade au bain marie. Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot kamertemperatuur en klop dit langzaam door de mascarpone. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine, maar het werkt ook goed om een elektrische handmixer (of gewoon een garde, kan natuurlijk ook) te gebruiken.

Spatel nu voorzichtig de opgeklopte eiwitten erdoor. Als je dat gedaan hebt, is het tijd om je rabarber tiramisu op te bouwen.

rabarber tiramisu maken

De rabarber tiramisu maken

Neem een serveerschaal waar alles in past. Begin met een laag van de helft van de mascarpone en doop de lange vingers in het rabarbersap en leg ze in een enkele laag op de mascarpone tot de schaal bedekt is. Verdeel nu ongeveer de helft van het rabarbermengsel over de lange vingers. Bedek met de overgebleven mascarpone en hak de pistachenoten klein.

Bedek nu de tweede laag mascarpone met de rest van de rabarber en bestrooi met de pistachenoten en de gehakte witte chocolade.

Dek af met huishoudfolie en zet de schaal minstens 3 uur in de koelkast.

Rabarber tiramisu maken

Toevoegingen en variaties

In plaats van rabarbersap kun je de lange vingers ook in sinaasappelsap dopen en de sinaasappelsmaak wat versterken door wat sinaasappelschil toe te voegen. Ik vind het ook lekker om soms nog wat slagroom toe te voegen(alles is lekkerder met slagroom toch?). Ik klop die tot zachte pieken in een middelgrote mengkom met een klein beetje suiker en schep het over de bovenkant van de tiramisu. De slagroom voeg ik altijd op het laatste moment toe om ervoor te zorgen dat het niet uit loopt.

In plaats van één grote schaal kun je voor deze rabarber tiramisu ook individuele schaaltjes gebruiken. Als je een meer volwassen versie wilt maken kun je wat sinaasappellikeur toevoegen aan het rabarbersap. Ik heb niet veel suiker gebruikt in deze rabarber tiramisu, maar als je een zoetekauw bent kun je het suikergehalte zeker verhogen. Maar omdat mascarpone al vrij romig is, vind ik het niet nodig om er suiker aan toe te voegen. Maar je kunt het wel doen als je wilt. Een klein beetje vanillesuiker is ook een goede toevoeging.

Ben je fan van rabarber?

Check dan ook eens deze rabarber recepten

rabarber tiramisu maken

Rabarber tiramisu

Nog geen review
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Een lekker romige tiramisu met fris zure rabarber, pistachenootjes en witte chocola
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Koeling3 uur
totaal 3 uur 15 minuten

6 mensen

Ingrediënten

  • 450 gram rabarber
  • 50 gram suiker
  • 3 eieren
  • 125 gram witte chocolade + extra om te raspen
  • 500 gram mascarpone
  • 200 gram lange vingers
  • 25 gram pistachenoten

Hoe maak je de rabarber tiramisu?

  • Snijdt de rabarber in stukken van 2 centimeter. Doe de rabarber samen met 50 ml water en 25 gram van de suiker in een pannetje.
  • Kook de rabarber in 10 minuten zacht, het is mooi als de rabarber niet helemaal tot pulp gekookt wordt. Giet de rabarber af maar vang het overgebleven rabarber water op (daar doop je de lange vingers in).
  • Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf, schep tussen het opkloppen door de overgebleven suiker (25 gram) erdoor heen.
  • Smelt de chocolade au bain marie. Klop de gesmolten witte chocolade door de mascarpone. Schep daarna het opgeklopte eiwit er rustig doorheen.
  • Bouw de tiramisu op. Eerst een laag mascarpone, dip de lange vingers in het rabarber water en leg op de mascarpone tot de schaal helemaal bedekt is, hierna verspreid je de helft van de rabarbercompote over de lange vingers heen.
  • Bedek met de overgebleven mascarpone over de schaal, maak de pistache noten fijn (dit kan in een koffiemolen of magi mix. Anders hak je ze zo fijn mogelijk met een mes). Rasp de rest van de chocolade. Verspreidt de overgebleven rabarber over de tiramisu en strooi er de pistache nootjes en de witte chocolade snippers overheen. Laat 3 uur opstijven in de koelkast.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 712kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwit: 15g | Vet: 51g | Verzadigd vet: 29g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 243mg | Natrium: 148mg | Kalium: 386mg | Vezels: 2g | Suiker: 22g | Vitamine A: 1571IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 255mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.