Ja hoor het is echt alweer bijna Pasen. Dus het leek me de ideale gelegenheid om deze overheerlijke chocolade cupcakes met witte chocolade ganache met jullie te delen. Want geen Pasen is compleet zonder zoete lekkernijen toch?

chocolade cupcakes

Chocolade cupcakes met witte chocolade ganache

Heel eerlijk heb ik alweer teveel paaseitjes gegeten. Teveel paasshoots met teveel lekkere dingen. Het leven van een foodblogger gaat niet altijd over rozen. Hahaha… Maar goed, alle gekheid op een stokje; deze chocolade cupcakes zijn echt meer dan de moeite waard om te maken.

Niet alleen zijn ze makkelijk maar het is nog eens een ideale manier om leftover chocolade eitjes op te maken. Dus heb je nog een potje vol met paaseitjes? Maak dan eens deze cupcakes. Ik kom tot de conclusie dat ik eigenlijk niet zo heel vaak cupcakes maak. Noem het maar zelfbehoud want ik vind ze dan vervolgens zo lekker dat ik er teveel van eet.

ingredienten chocolade cupcakes

Maken van de cupcakes

Het belangrijkste om mee te beginnen is dat je boter op kamertemperatuur is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog wel eens een beetje vergeet en ik smelt de boter dan altijd in een pannetje. Dat werkt eigenlijk altijd wel, maar er zal vast een goede reden zijn om dat niet op die manier te doen. Dus ik raad wel aan om die boter toch gewoon zacht te laten worden.

Net als bij de red velvet cupcakes is de witte chocolade ganache de held van de cupcake. Bij de red velvet was het echter een witte chocolade botercreme (met als basis boter). Dit keer is het een witte chocolade ganache (met als basis slagroom). Daar zit wel degelijk een groot verschil in. Niet alleen in bereidingswijze maar ook in smaak natuurlijk. Ik vind het allebei erg lekker dus welke je kiest is aan jou.

chocolade cupcakes

Maken van de ganache

Voor het maken van de ganache is het belangrijk dat je de slagroom niet te heet laat worden. Dat is niet nodig en tegen de kook aan is heet genoeg. Het belangrijkste is dat de witte chocola smelt. Daarna voeg je de boter klontje voor klontje toe tot het een mooi geheel is geworden.

Je laat de ganache nu goed afkoelen voor een paar minuten in de koelkast en daarna klop je het luchtig en romig. Het resultaat is overheerlijk!

chocolade cupcakes

Afmaken

Je chocolade cupcakes maak je vervolgens af met nog wat extra gehakte paaseitje en ze zijn klaar. Wel belangrijk is het om de cupcakes te bewaren in de koeling. Er zit immers slagroom in de topping dus die blijft het beste als je het koel bewaard.

Waarom ik deze cupcakes zo lekker vind?

Simone

Hou je van chocola – en ik hou van chocola – dan zijn deze cupcakes echt goddelijk. Zeker met de knapperige stukjes van de paaseitjes erbij… Zooo lekker!

chocolade cupcakes

Chocolade cupcakes met witte chocolade ganache en paaseitjes

4.67 van 3 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Wat is er nu lekkerder om te serveren met de paasdagen?
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

12 personen

Materiaal

  • Mixer

Ingrediënten

  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 el cacaopoeder
  • 30 ml melk
  • 100 gram paaseitjes naar keuze in stukjes
  • snuf zout

ganache

  • 100 gram slagroom
  • 200 gram witte chocolade in stukjes
  • 30 gram boter
  • 50 gram paaseitjes in stukjes gehakt

Hoe maak je de chocolade cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Klop de boter samen met de suiker luchtig. Doe één voor éen de eieren erbij. Zeef de bakmeel, bakpoeder en zout en klop voorzichtig door het beslag. Maak van de cacaopoeder en de melk een papje en roer door het beslag. Voeg als laatste de gehakte paaseitjes erdoor.
  • Leg de cupcake papiertjes in de muffinvorm. Verdeel het cupcakebeslag over de papiertjes. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Het cake-je is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cupcakes afkoelen.
  • Voor de ganache verwarm je de slagroom in een pannetje tegen de kookpan. Haal van het vuur en voeg de wittte chocolade toe, roer tot alles goed gemengd is. Voeg dan blokje voor blokje de boter toe. Laat de ganache een beetje opstijven in de koelkast. Klop de ganache met een mixer 5 minuten luchtig op. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit een mooie toef op elke cupcake en garneer met de gehakte paaseitjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 401kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 5g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 16g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 0.5g | Cholesterol: 88mg | Natrium: 140mg | Kalium: 103mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 30g | Vitamine A: 598IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 83mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.