Simone's Kitchen

Lemon curd

zelf lemon curd maken | simoneskitchen.nl

Lemon curd

Ik ben gek op citroen. Dat heerlijke zure en frisse. En laten we eerlijk zijn, een citroen is toch wel een van de meest veelzijdige vruchten die de ‘fruitwereld’ rijk is. Je kunt hem gebruiken om dressings te maken, hij is geweldig in taarten en cakes, heerlijk om sauzen dat beetje zure te geven en ga zo nog maar even door. Tom roept altijd als we naar Jamie Oliver aan het kijken zijn, dat er veel te veel citroen wordt gebruikt. En ja, Jamie is natuurlijk ook een citroen fan maar ik vind dat een plus punt.

Lemon curd zelf maken | simoneskitchen.nl

Tom is niet zo van de zure dus ik moet altijd oppassen dat ik het niet te zuur maak voor zijn smaak. Echt zuur is deze lemon curd trouwens niet, want de suiker en het ei haalt een hoop van het zuur weg, maar het is zeker wel beter van smaak als de varianten die je in de winkel kunt kopen. Ik gebruik nog wel eens de lemoncurd van Chivers. Vind die redelijk goed, maar er gaat natuurlijk niks boven een eigengemaakte versie. En net zoals met die tomaten chutney, als je het eenmaal geprobeerd hebt dan is het verrassend eenvoudig te maken.

Zelf lemon curd maken | simoneskitchen.nl

Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Lemon curd

Ingrediënten

  • 3 citroenen
  • 280 gr suiker
  • 150 gr boter op kamertemperatuur
  • 6 eieren licht geklopt

Instructies

  • Pers alle drie de citroenen uit. Giet het sap in een steelpan (of kom) met de suiker, voeg de zachte boter toe in stukjes en de licht geklopte eieren.
  • Zet de kleine steelpan in een iets grotere pan, die gedeeltelijk is gevuld met water. Zorg ervoor dat de bodem van de kleine pan het water niet raakt. Je verwarmt nu het mengsel au bain marie en laat dit garen tot de creme dikker begint te worden. Blijf continue roeren met een houten lepel.
  • Zorg er ten alle tijde voor dat het niet aan de kook komt!
  • Zodra het dik genoeg is, giet je de lemoncurd in gesteriliseerde schone jampotjes. Doe de deksels stevig dicht en bewaar in de koelkast. Door de eieren kun je lemon curd niet heel lang bewaren, dus niet langer als twee weken in de koelkast bewaren.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.