Lemon curd
Lemon curd
Ik ben gek op citroen. Dat heerlijke zure en frisse. En laten we eerlijk zijn, een citroen is toch wel een van de meest veelzijdige vruchten die de ‘fruitwereld’ rijk is. Je kunt hem gebruiken om dressings te maken, hij is geweldig in taarten en cakes, heerlijk om sauzen dat beetje zure te geven en ga zo nog maar even door. Tom roept altijd als we naar Jamie Oliver aan het kijken zijn, dat er veel te veel citroen wordt gebruikt. En ja, Jamie is natuurlijk ook een citroen fan maar ik vind dat een plus punt.
Tom is niet zo van de zure dus ik moet altijd oppassen dat ik het niet te zuur maak voor zijn smaak. Echt zuur is deze lemon curd trouwens niet, want de suiker en het ei haalt een hoop van het zuur weg, maar het is zeker wel beter van smaak als de varianten die je in de winkel kunt kopen. Ik gebruik nog wel eens de lemoncurd van Chivers. Vind die redelijk goed, maar er gaat natuurlijk niks boven een eigengemaakte versie. En net zoals met die tomaten chutney, als je het eenmaal geprobeerd hebt dan is het verrassend eenvoudig te maken.
Lemon curd
Ingrediënten
- 3 citroenen
- 280 gr suiker
- 150 gr boter op kamertemperatuur
- 6 eieren licht geklopt
Instructies
- Pers alle drie de citroenen uit. Giet het sap in een steelpan (of kom) met de suiker, voeg de zachte boter toe in stukjes en de licht geklopte eieren.
- Zet de kleine steelpan in een iets grotere pan, die gedeeltelijk is gevuld met water. Zorg ervoor dat de bodem van de kleine pan het water niet raakt. Je verwarmt nu het mengsel au bain marie en laat dit garen tot de creme dikker begint te worden. Blijf continue roeren met een houten lepel.
- Zorg er ten alle tijde voor dat het niet aan de kook komt!
- Zodra het dik genoeg is, giet je de lemoncurd in gesteriliseerde schone jampotjes. Doe de deksels stevig dicht en bewaar in de koelkast. Door de eieren kun je lemon curd niet heel lang bewaren, dus niet langer als twee weken in de koelkast bewaren.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Dank je wel! Van de week nog een oproepje geplaatst voor recept van lekkere Lemoncurd. Deze ga in dus gebruiken 🙂
Nou wat een toeval Paula! Laat me weten hoe die bevallen is! Ik vond hem erg lekker!
Ik vind citroen ook lekker en ik gebruik hem in verschillende gerechten. Ik ga die curd weleens maken. Hij ziet erg lekker uit.
En dat is ie ook Iryna.. 😉
Daarbij ziet het er ook zo mooi uit!
Mooie kleur; ik ga ‘m gauw proberen!
Bedankt!
Leuk. Ben benieuwd wat je ervan vind. En de kleur is inderdaad veel geler als die uit een potje!
Pingback: French toast met lemon curd en aardbeien - simoneskitchen.nl
Ik heb in vorig jaar november (dus al 10 maanden geleden) het recept van Laura Kieft gemaakt (https://www.laurasbakery.nl/lemon-curd/). Heerlijk, zeker met de rasp van de schil erbij nog citroeniger (want daar hou ik dan juist wel weer van).
Ik was wat enthousiast en heb meteen 4 keer de genoemde hoeveelheid gemaakt. Ik heb alle curd (nog heet) in gesteriliseerde potten gedaan en – net als bij jam – tot de rand gevuld, deksel erop, en de potten op zijn kop laten afkoelen. Eenmaal geopende potten wel in de koelkast bewaren, maar doordat ik de curd goed had laten garen durfde ik hem ook wel zo lang te bewaren. Ik ben nu bijna door mijn voorraad heen, dus het wordt weer tijd voor nieuwe. Even wachten tot er weer ergens biologische citroenen in de aanbieding zijn.
Heerlijk! Ja de recepten van Laura zijn ook altijd top dus dat zal vast een lekkere lemon curd zijn geweest! 😉 Ik ga toch ook eens proberen wat voorraad te maken. Zeker met de aanstormende feestdagen vast handig om in huis te hebben