Lemon curd
Heb jij wel eens zelf lemon curd gemaakt? Met dit eenvoudige recept kan het bijna niet mis gaan, mits je het mengsel niet laat koken.
Lemon curd
Ik ben gek op citroen. Dat heerlijke zure en frisse. En laten we eerlijk zijn, een citroen is toch wel een van de meest veelzijdige vruchten die de ‘fruitwereld’ rijk is. Je kunt hem gebruiken om dressings te maken, hij is geweldig in taarten en cakes, heerlijk om sauzen dat beetje zure te geven en ga zo nog maar even door.
Maar lemon curd had ik dus nog niet eerder zelf gemaakt. Gek eigenlijk want ik ben dol op dat gele spul. Ik doe het over desserts, gebruik het bij voorkeur in een broodpudding en vind het ook gewoon lekker om op een stukje brioche te smeren.
En als je de lemon curd zelf maakt dan is het nog veel lekkerder dan wanneer je het in de winkel koopt. En eigenlijk heel eenvoudig. Eenvoudiger dan ik had verwacht om eerlijk te zijn.
Wat heb je nodig?
Om lemon curd te maken heb je – om te beginnen – natuurlijk citroenen nodig. Daarnaast behoorlijk wat eieren, suiker en boter. Dat is alles. Met die vier ingrediënten maak je de allerlekkerste lemon curd.
- Citroen
- boter
- eieren
- suiker
In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is het niet echt heel zuur. De smaak van de citroen proef je zeker goed, maar door de eieren, boter en suiker is de smaak zelf niet zuur. Als je nog nooit lemon curd hebt geprobeerd dan kan ik het van harte aanraden.
Maak dan trouwens zeker eens deze versie van lemon curd rolls. Dat zijn eigenlijk cinnamon rolls maar dan zonder kaneel. Geen idee wat een betere naam zou zijn maar dat terzijde.
Hoe maak je de lemon curd
Je maakt de lemon curd het liefst au bain marie. Als je de ingredienten rechtstreeks in een pannetje doet is de kans vrij groot dat het te snel verhit wordt waardoor de eieren gaan bakken en je met een soort scrambled eggs komt te zitten. Het moet dus geleidelijk gaan.
Au bain marie houdt in dat je de ingrediënten in een hittebestendige kom doet. Dit geleidt de hitte goed. Deze zet je op een kleine pan (de kom moet er niet te ver inzakken) en je verhit het geheel. Het water in de pan gaat koken en de hete stoom komt tegen de bodem van je ijzeren kom aan. Op die manier verhit je heel geleidelijk de inhoud.
Metalen smaak?
Eerlijk gezegd heb ik ook verhalen gelezen waarbij men vond dat er een metalen nasmaak aan de lemon curd zat. Blijkbaar kan dat komen door de metalen kom. Het zuur en de eieren reageren met het metaal van de kom en veroorzaken zo een metalige smaak. Persoonlijk heb ik dat nog niet meegemaakt en ik gebruik altijd dezelfde kommen. Maar een glazen kom (wel zorgen dat die goed hittebestendig is!) kan uiteraard ook. Die wordt alleen wat minder snel heet.
Om dezelfde reden gebruik je ook een houten lepel om te roeren en geen ijzeren garde.
Hoe lang kun je verse lemon curd het bewaren?
De lemon curd maak je met verse eieren en je kunt het dan ook niet echt heel lang bewaren. Hou ongeveer twee weken in de koeling aan. Het verschil met een potje uit de winkel is dat daar veel meer conserveringsmiddelen in zitten. Dat kun je dus langer bewaren.
Overigens kun je het net als jam behandelen. Daarvoor neem je schone jampotten met een goed sluitende deksel en je zorgt dat die gesteriliseerd zijn. Ik doe dat door ze eerst goed te wassen met een sopje en daarna in een hete oven te zetten. Ik zet de oven op 160˚C en zet ze op een bakplaat voor ongeveer een kwartier.
Daarna kun je ze vullen met de warme curd, deksel erop, omdraaien en zo laten afkoelen. Eenmaal koud kun je het op die manier gerust maanden tot een jaar bewaren in de kast.
Hou je wel van citroen en wil je de smaak van de citroen nog wat heviger dan kun je er nog wat citroenrasp doorheen doen. Gebruik hiervoor wel een biologische citroen. De gladde structuur van de lemon curd wordt dan wel doorbroken. Dus bedenk van tevoren wat je ermee wilt gaan doen.
Waar gebruik je lemon curd voor?
De toepassingen om het te gebruiken zijn legio. Denk aan scones met clotted cream en lemon curd, wafels, pannenkoeken, gebak, op ijs, in de broodpudding en ga zo nog maar even door. Bijna alle zoete gerechten worden lekkerder met lemon curd. Mijn absolute favoriet is trouwens een citroen meringue taartje.
Lemon curd
Ingrediënten
- 3 citroenen
- 280 gr suiker
- 150 gr boter op kamertemperatuur
- 6 eieren licht geklopt
Instructies
- Pers alle drie de citroenen uit. Giet het sap in een ijzeren kom met de suiker, voeg de zachte boter toe in stukjes en de licht geklopte eieren.
- Zet de kom in een iets grotere pan, die gedeeltelijk is gevuld met water. Zorg ervoor dat de bodem van de kleine pan het water niet raakt. Je verwarmt nu het mengsel au bain marie en laat dit garen tot de creme dikker begint te worden. Blijf continue roeren met een houten lepel.
- Zorg er ten alle tijde voor dat het niet aan de kook komt!
- Zodra het dik genoeg is, giet je de lemon curd in gesteriliseerde schone jampotjes. Doe de deksels stevig dicht en bewaar in de koelkast. Door de eieren kun je lemon curd niet heel lang bewaren, dus niet langer dan twee weken in de koelkast bewaren.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Had nog 2 citroenen liggen. En hier ineens zo’n zin in. Hoeveelheden beetje aangepast. Super easy, inmiddels al meerdere keren dit recept gebruikt, lukt goed. De curd is heerlijk, past bij veel. Kortom bewaartijd beperkt? Bewaren wat is dat?
Hahahaha. Ja daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Hier blijft het ook nooit zo erg lang liggen… 😉
I haven’t made lemon curd in such a very long time. I used to spread it on my toast at breakfast. Must make some again and your version looks delicious!
Thanks so much Neil!
Ik heb in vorig jaar november (dus al 10 maanden geleden) het recept van Laura Kieft gemaakt (https://www.laurasbakery.nl/lemon-curd/). Heerlijk, zeker met de rasp van de schil erbij nog citroeniger (want daar hou ik dan juist wel weer van).
Ik was wat enthousiast en heb meteen 4 keer de genoemde hoeveelheid gemaakt. Ik heb alle curd (nog heet) in gesteriliseerde potten gedaan en – net als bij jam – tot de rand gevuld, deksel erop, en de potten op zijn kop laten afkoelen. Eenmaal geopende potten wel in de koelkast bewaren, maar doordat ik de curd goed had laten garen durfde ik hem ook wel zo lang te bewaren. Ik ben nu bijna door mijn voorraad heen, dus het wordt weer tijd voor nieuwe. Even wachten tot er weer ergens biologische citroenen in de aanbieding zijn.
Heerlijk! Ja de recepten van Laura zijn ook altijd top dus dat zal vast een lekkere lemon curd zijn geweest! 😉 Ik ga toch ook eens proberen wat voorraad te maken. Zeker met de aanstormende feestdagen vast handig om in huis te hebben
Pingback: French toast met lemon curd en aardbeien - simoneskitchen.nl
Daarbij ziet het er ook zo mooi uit!
Mooie kleur; ik ga ‘m gauw proberen!
Bedankt!
Leuk. Ben benieuwd wat je ervan vind. En de kleur is inderdaad veel geler als die uit een potje!
Ik vind citroen ook lekker en ik gebruik hem in verschillende gerechten. Ik ga die curd weleens maken. Hij ziet erg lekker uit.
En dat is ie ook Iryna.. 😉
Dank je wel! Van de week nog een oproepje geplaatst voor recept van lekkere Lemoncurd. Deze ga in dus gebruiken 🙂
Nou wat een toeval Paula! Laat me weten hoe die bevallen is! Ik vond hem erg lekker!