Heb jij wel eens zelf lemon curd gemaakt? Met dit eenvoudige recept kan het bijna niet mis gaan, mits je het mengsel niet laat koken.

zelf lemon curd maken
Lemon curd

Lemon curd

Ik ben gek op citroen. Dat heerlijke zure en frisse. En laten we eerlijk zijn, een citroen is toch wel een van de meest veelzijdige vruchten die de ‘fruitwereld’ rijk is. Je kunt hem gebruiken om dressings te maken, hij is geweldig in taarten en cakes, heerlijk om sauzen dat beetje zure te geven en ga zo nog maar even door.

Maar lemon curd had ik dus nog niet eerder zelf gemaakt. Gek eigenlijk want ik ben dol op dat gele spul. Ik doe het over desserts, gebruik het bij voorkeur in een broodpudding en vind het ook gewoon lekker om op een stukje brioche te smeren.

En als je de lemon curd zelf maakt dan is het nog veel lekkerder dan wanneer je het in de winkel koopt. En eigenlijk heel eenvoudig. Eenvoudiger dan ik had verwacht om eerlijk te zijn.

Ingredienten voor het maken van lemon curd
Ingrediënten om lemon curd te maken

Wat heb je nodig?

Om lemon curd te maken heb je – om te beginnen – natuurlijk citroenen nodig. Daarnaast behoorlijk wat eieren, suiker en boter. Dat is alles. Met die vier ingrediënten maak je de allerlekkerste lemon curd.

  • Citroen
  • boter
  • eieren
  • suiker

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is het niet echt heel zuur. De smaak van de citroen proef je zeker goed, maar door de eieren, boter en suiker is de smaak zelf niet zuur. Als je nog nooit lemon curd hebt geprobeerd dan kan ik het van harte aanraden.

Maak dan trouwens zeker eens deze versie van lemon curd rolls. Dat zijn eigenlijk cinnamon rolls maar dan zonder kaneel. Geen idee wat een betere naam zou zijn maar dat terzijde.

Lemon curd maken

Hoe maak je de lemon curd

Je maakt de lemon curd het liefst au bain marie. Als je de ingredienten rechtstreeks in een pannetje doet is de kans vrij groot dat het te snel verhit wordt waardoor de eieren gaan bakken en je met een soort scrambled eggs komt te zitten. Het moet dus geleidelijk gaan.

Au bain marie houdt in dat je de ingrediënten in een hittebestendige kom doet. Dit geleidt de hitte goed. Deze zet je op een kleine pan (de kom moet er niet te ver inzakken) en je verhit het geheel. Het water in de pan gaat koken en de hete stoom komt tegen de bodem van je ijzeren kom aan. Op die manier verhit je heel geleidelijk de inhoud.

Metalen smaak?

Eerlijk gezegd heb ik ook verhalen gelezen waarbij men vond dat er een metalen nasmaak aan de lemon curd zat. Blijkbaar kan dat komen door de metalen kom. Het zuur en de eieren reageren met het metaal van de kom en veroorzaken zo een metalige smaak. Persoonlijk heb ik dat nog niet meegemaakt en ik gebruik altijd dezelfde kommen. Maar een glazen kom (wel zorgen dat die goed hittebestendig is!) kan uiteraard ook. Die wordt alleen wat minder snel heet.

Om dezelfde reden gebruik je ook een houten lepel om te roeren en geen ijzeren garde.

Lemon curd maken

Hoe lang kun je verse lemon curd het bewaren?

De lemon curd maak je met verse eieren en je kunt het dan ook niet echt heel lang bewaren. Hou ongeveer twee weken in de koeling aan. Het verschil met een potje uit de winkel is dat daar veel meer conserveringsmiddelen in zitten. Dat kun je dus langer bewaren.

Overigens kun je het net als jam behandelen. Daarvoor neem je schone jampotten met een goed sluitende deksel en je zorgt dat die gesteriliseerd zijn. Ik doe dat door ze eerst goed te wassen met een sopje en daarna in een hete oven te zetten. Ik zet de oven op 160˚C en zet ze op een bakplaat voor ongeveer een kwartier.

Daarna kun je ze vullen met de warme curd, deksel erop, omdraaien en zo laten afkoelen. Eenmaal koud kun je het op die manier gerust maanden tot een jaar bewaren in de kast.

Hou je wel van citroen en wil je de smaak van de citroen nog wat heviger dan kun je er nog wat citroenrasp doorheen doen. Gebruik hiervoor wel een biologische citroen. De gladde structuur van de lemon curd wordt dan wel doorbroken. Dus bedenk van tevoren wat je ermee wilt gaan doen.

Waar gebruik je lemon curd voor?

De toepassingen om het te gebruiken zijn legio. Denk aan scones met clotted cream en lemon curd, wafels, pannenkoeken, gebak, op ijs, in de broodpudding en ga zo nog maar even door. Bijna alle zoete gerechten worden lekkerder met lemon curd. Mijn absolute favoriet is trouwens een citroen meringue taartje.

zelf lemon curd maken

Lemon curd

5 van 2 stemmen
GangBasis
KeukenEngelse keuken

Heerlijk fris en makkelijk om te maken!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

1 portie

Ingrediënten

  • 3 citroenen
  • 280 gr suiker
  • 150 gr boter op kamertemperatuur
  • 6 eieren licht geklopt

  • Pers alle drie de citroenen uit. Giet het sap in een ijzeren kom met de suiker, voeg de zachte boter toe in stukjes en de licht geklopte eieren.
  • Zet de kom in een iets grotere pan, die gedeeltelijk is gevuld met water. Zorg ervoor dat de bodem van de kleine pan het water niet raakt. Je verwarmt nu het mengsel au bain marie en laat dit garen tot de creme dikker begint te worden. Blijf continue roeren met een houten lepel.
  • Zorg er ten alle tijde voor dat het niet aan de kook komt!
  • Zodra het dik genoeg is, giet je de lemon curd in gesteriliseerde schone jampotjes. Doe de deksels stevig dicht en bewaar in de koelkast. Door de eieren kun je lemon curd niet heel lang bewaren, dus niet langer dan twee weken in de koelkast bewaren.

Notities

De aangegeven voedingswaarde is voor het volledige recept

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 2625kcal | Koolhydraten: 311g | Eiwit: 38g | Vet: 149g | Verzadigd vet: 85g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 41g | Transvet: 5g | Cholesterol: 1305mg | Natrium: 1349mg | Kalium: 853mg | Vezels: 9g | Suiker: 289g | Vitamine A: 5245IU | Vitamine C: 172mg | Calcium: 271mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.