Broodpudding met lemon curd en aardbeien
Broodpudding is natuurlijk ideaal om je oude brood op te maken, maar ik koop vaak ook speciaal brioche brood om deze broodpudding met lemon curd en aardbeien te maken. Want het is echt verslavend lekker!
Broodpudding met lemon curd en aardbeien
Het recept voor deze broodpudding met lemon curd zag ik voorbij komen in het boek van Donna Hay; Simple Dinners. We weten allemaal (toch??) dat Donna de koningin is van de broodpudding en ik heb op de site dan ook de nodige broodpudding recepten van haar hand staan. Deze heb ik wat aangepast naar wat ik op voorraad had.
Volgens het oorspronkelijke recept hoorde je dit met brioche brood te maken. Nu moet ik zeggen dat ik heel vaak brioche als basis gebruik voor een broodpudding. Dat maakt het extra zoet, want brioche is natuurlijk al zoet van zichzelf. In dit geval gebruikte ik casinowit wat ik nog had liggen en dat werkte uitstekend.
Oud brood
In de basis is de broodpudding ontstaan als manier om oud brood een tweede leven te geven. Logisch want het oudste brood wordt heerlijk zacht en romig als je het verwerkt in een broodpudding. Maar ik koop dus meestal speciaal brood om het te maken, want oud brood heb ik eigenlijk niet zo vaak liggen. Maar mocht jij dat wel hebben? Twijfel dan niet en maak deze broodpudding met lemon curd.
Ik gebruikte in dit geval aardbeien, want die waren in het seizoen maar het is ook heerlijk met blauwe bessen, perziken, abrikozen, mango, frambozen of wat voor fruit je ook maar voor handen hebt.
Lemon curd
Voor de broodpudding met lemon curd gebruikte ik in dit geval homemade lemon curd. Dat is natuurlijk wel wat extra werk maar je kunt lemon curd tegenwoordig goed kopen in de supermarkt. Ik ben fan van het merk Chivers, wat in de meeste supermarkten te vinden is. Het ligt bij het broodbeleg als ik me niet vergis.
Je smeert elk sneetje brood eerst in met lemon curd. Niet te dik want anders wordt het geheel te zoet. De broodjes rangschik je vervolgens in een ovenschaal. Ik gebruikte een relatief kleine ovenschaal van 15 x 20 geloof ik of 25 cm. Dat is meer dan genoeg voor twee personen.
Over de sneetjes brood schenk je het roommengsel en voor je het in de oven doet laat je dit even staan. Op die manier kan het brood al het vocht al gedeeltelijk opnemen. In combinatie met de eieren wordt dit een solide geheel als het eruit komt.
Voor het serveren doe je er nog wat verse aardbeien, frambozen en rode bessen over en pistache nootjes. Dat laatste is optioneel en kun je ook vervangen door bijvoorbeeld hazelnootjes of wat verse basilicumblaadjes.
Bestuif desgewenst met wat poedersuiker en serveer lauwwarm.
Fan van broodpudding? Check dan onderstaande recepten
Broodpudding met lemon curd en aardbeien
Benodigdheden
- Ovenschaal van 15 x 25
Ingrediënten
- 3-4 sneetjes wit brood of brioche
- 200 gr aardbeien + extra om te serveren
- 100 ml slagroom
- 100 ml melk
- 2 el suiker
- 4 eidooiers
- 5 el lemon curd
Om te serveren
- pistache nootjes optioneel
- 100 gr frambozen
- 50 gr rode bessen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ C.
- Besmeer de brioche dik met de lemon curd, snij de sneetjes diagonaal doormidden en zet ze in een ovenschaal. Zet ze niet al te dicht op elkaar, je wilt nog ruimte overhouden om fruit tussen te stoppen.
- Snij de aardbeien kleiner (plakjes of partjes) en strooi die over en tussen de brioche in.
- Klop room, melk, suiker en eidooiers bij elkaar en giet dit over de brioche heen. Kijk dat het niet teveel vocht is, het hoeft niet onder te staan en als je twijfelt dan doe je niet alles eroverheen. het ligt ook een beetje aan de diepte van je ovenschaal.
- Bestrooi met de gehakte pistachenootjes.
- Zet de ovenschaal afgedekt met aluminium folie in de oven voor 20 minuten. Verwijder het folie en laat de schaal nog eens 15 minuten in de oven goudbruin worden.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Donna Hay boekreview Simple Dinners | Simone's Kitchen
Pingback: Op de snijplank... Aardbeien | Simone's Kitchen
Pingback: Donna Hay - Bookreview Simple Dinners | Simone's Kitchen
Pingback: Donna Hay boekreview Simple Dinners - simoneskitchen.nl
Oh my. Mag ik je inhuren?
Voor feesten en partijen! 😉
Ik sluit mij geheel aan bij Es’ dat ziet er echt waanzinnig lekker uit. Die sla ik op.
Dank je wel Paula! En ja is echt de moeite waard!
Wow. Dat ziet er echt lekker uit!
Ik heb volgens mij nog wel brioche in de vriezer liggen.
Dan zeker een keer maken. Ook handig als je een keertje teveel eidooiers over hebt; even lemon curdje in elkaar flansen en je hebt weer een top gerechtje.. 😉