Broodpudding is een van mijn favoriete dessertrecepten en ook nog eens de ideale manier om leftover brood op te maken. Vandaag een broodpudding recept van Donna Hay met mandarijn!

Mandarijn broodpudding | simoneskitchen.nl

Broodpudding met mandarijn

Ik heb een serieuze zwak voor broodpudding. Mijn meest gemaakte broodpudding is denk ik deze broodpudding met lemoncurd en aardbeien, maar deze broodpudding met mandarijnen is zeker een goede tweede.

Het recept is van niemand anders dan Donna Hay en het recept zelf was ooit onderdeel van mijn – zelf bedachte – Donna Hay challenge. Ik had bedacht dat ik alle recepten uit een enkel nummer van het Donna Hay magazine zou gaan maken en het toeval wil dat er maar liefst 8 broodpudding recepten in het magazine stonden. Tja… 🙂

Mandarijn broodpudding | simoneskitchen.nl

Iets meer werk

Om de broodpudding met mandarijn te maken begin je met het koken van een hele mandarijn. Daardoor is het proces van het maken iets langduriger dan een ‘gewone’ broodpudding maar het is absoluut de moeite waard.

Behalve het koken van de mandarijn maak je vervolgens van de kookvloeistof met suiker ook nog eens een mandarijnsiroop. De mandarijnsmaak is dan ook de overheersende factor in deze broodpudding. Niet erg natuurlijk want het is heerlijk!

Segmenteren

Om de mandarijnpartjes te ‘maken’ kun je het op twee manieren verwerken. Je kunt eenvoudigweg de mandarijn pellen en dan de partjes zo erbij serveren of je kunt de mandarijn met een mesje zo dik schillen dat je de schil plus de witte velletjes meesnijdt. Vervolgens snij je de partjes met een scherp mes ertussen uit.

Dat is meer werk en met een stuk fruit die het formaat heeft van een mandarijn vind ik het wel een hoop gedoe. Ik heb ze dus gewoon zo gebruikt. Gaat ook prima. Uiteraard zou je kunnen overwegen om mandarijn uit blik te gebruiken, maar dat zou ik dan weer niet adviseren. Maar mogelijk is het uiteraard wel.

Mandarijn broodpudding | simoneskitchen.nl

Lekker fris

Het eindresultaat van de broodpudding met mandarijn vond ik lekker fris door al de mandarijn die erdoor zit. Zoals ik al zei is het zeker de moeite waard van al die extra handelingen. En het is weer eens een hele andere broodpudding!

Ben je fan van broodpudding?

Probeer dan zeker ook eens een van onderstaande broodpudding recepten:

Mandarijn broodpudding | simoneskitchen.nl

Broodpudding met mandarijn

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Heerlijke broodpudding met mandarijn
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 40 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 1 uur

6 personen

Materiaal

  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 mandarijn ongeschild
  • 220 gr suiker
  • 560 gr slagroom
  • 3 eieren
  • 2 tl vanille
  • 350 gr witbrood korst verwijderd en dik gesneden
  • 1 el witte suiker
  • 2 mandarijnen in segmenten
  • poedersuiker

  • Doe de mandarijn in een kleine steelpan op hoog vuur en voeg genoeg water toe om te bedekken. Verzwaar met een deksel of schoteltjes en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur naar medium en kook 30-40 minuten of tot de mandarijn zacht is. Laat afkoelen, en bewaar de kookvloeistof.
  • Doe de mandarijn in de keukenmachine en draai tot een gladde pasta. Doe 250 ml van de kookvloeistof en 110 gr suiker in een pan op medium vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en kook voor 8-10 minuten of tot het iets dikker is geworden. Zet apart.
  •  Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Verhit de room in een steelpan op medium tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur en zet apart. Doe de eieren, resterende suiker, vanille en mandarijnpasta in een kom en mix het samen. Langzaam voeg je de room erbij tot het goed gemengd is. Zet apart.
  • Snij elke snee brood in vier vierkantjes. Verdeel het brood over een ovenschaal met anti aanbakpapier. Giet het room mengsel erover en bestrooi met de witte suiker. Zet op een bakplaat en laat even tien minuten rusten. Bak 15-20 minuten of tot goudbruin en stevig.
  • Laat weer tien minuten staan. Doe de mandarijnpartjes bij de mandarijnsiroop en schud even om het te combineren. Bestuif de pudding met poedersuiker en gebruik de mandarijnsiroop bij het serveren

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 685kcal | Koolhydraten: 75g | Eiwit: 12g | Vet: 39g | Verzadigd vet: 23g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 187mg | Natrium: 334mg | Kalium: 277mg | Vezels: 3g | Suiker: 50g | Vitamine A: 1792IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 164mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.