Deze lekkere broodschotel is een soort kruising tussen een broodpudding en een ovenschotel. Lekker met veel kaas, champignons en Italiaanse smaken.

broodschotel

Broodschotel met mozzarella en champignons

Je hebt het misschien al meegekregen maar het is deze week de week zonder vlees. Nu eet ik al heel vaak geen vlees dus voor mij veranderd er niet zoveel maar deze week komen er alleen vegetarische recepten online. En als je het weekmenu hebt gezien dan is je misschien ook al opgevallen dat dat deze week helemaal vegetarisch is.

Dus doe je mee met deze week dan is dit een heerlijk gerecht en doe je niet mee dan is het evengoed heel erg lekker. Ik weet nooit zo goed wat nou precies het verschil is tussen een broodpudding of een broodschotel. Ik heb al eerder een hartige broodpudding gemaakt en qua smaak lijken de twee absoluut op elkaar. Het enige verschil wat ik kan bedenken is dat je bij de broodschotel het brood op de vulling legt.

Bij de gemiddelde broodpudding verdeel je eerst het brood over de schaal en je giet daar de vulling overheen. Die is dan ook traditioneel iets dunner dan in dit geval. Maar de smaken komen heel erg overeen. Ik denk zelfs dat je gerust bij deze broodschotel ook een andere volgorde aan zou kunnen houden. Alleen mist je dan wel het knapperige van het brood denk ik.

Maken

Om het te maken heb je niet veel tijd nodig. Je bak de knoflook en de champignons aan en je voegt de tomatenblokjes, tijm en de creme fraiche toe. Dit verdeel je over een ovenschaal en daarop komen de sneetje ciabatta of stokbrood. Daarop verdeel je de mozzarella en de geraspte kaas, in de oven en wachten maar.

Dus ondanks dat het totaal nog wel een tijdje duurt om te maken is de actieve bereidingstijd van dit gerecht echt heel kort. Ideaal dus voor een drukke zaterdag bijvoorbeeld!

Check ook onderstaande recepten

broodschotel
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Broodschotel met mozzarella

Ik hou van broodpudding en van broodschotels. Deze versie is met lekker veel kaas
Bereidingstijd: 50 min
Totale tijd: 50 min
Dieetsoort Vegetarisch
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal van 25 cm rond of ovenbestendige koekenpan

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 400 gr kastanjechampignons in plakjes
  • paar takjes tijm
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gr
  • 2 el creme fraiche
  • 1 bosje basilicum
  • 1 ciabatta of stokbrood
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 100 gr oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Verhit boter in een koekenpan en fruit de knoflook even aan. Doe de kastanjechampignons erbij, bak kort mee en voeg de tijm en tomatenblokjes toe. Roer de creme fraiche erdoor en als laatste ongeveer tweederde van de basilicumblaadjes (scheur ze kleiner)
  • Schep het geheel over in een lage ovenschaal. Dek af met sneetjes ciabatta en verdeel de mozzarella in stukjes over de bovenkant.
    Uiteraard kun je dit ook verder afmaken in de koekenpan mits die ovenbestendig is. In dat geval laat je het champignonmengsel in de koekenpan en voeg je de ciabatta en mozzarella toe aan de koekenpan.
  • Strooi de kaas erover en bak in een minuut of 25 tot goudbruin.
  • Haal uit de oven, strooi er nog wat basilicumblaadjes over en serveer meteen.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: basilicum, champignons, stokbrood, tomaten
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 601kcal, Koolhydraten: 67g, Eiwit: 33g, Vet: 24g, Verzadigd vet: 14g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g, Cholesterol: 79mg, Natrium: 1241mg, Kalium: 821mg, Vezels: 4g, Suiker: 7g, Vitamine A: 1022IU, Vitamine C: 10mg, Calcium: 503mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!