Een heerlijke bieten carpaccio van chioggia biet met mozzarella en basilicum. Heel eenvoudig maar zo lekker!

Bieten carpaccio

Bieten carpaccio met mozzarella

Tijdens de shoot voor het nieuwe boek van Sharon de Miranda, bezocht ik diverse boeren in mijn eigen provincie (Flevoland) en ik was eerlijk gezegd wel verbaasd over hoeveel verschillende bedrijven er eigenlijk zitten. Nu omvat Flevoland niet alleen het stuk wat ik het beste ken, maar ook de noord oostpolder. Dus ik kwam in plaatsjes waar ik voorheen nog nooit van had gehoord.

Een van de boeren die ik bezocht – je raadt het al – verbouwde bieten. Bieten in alle soorten en maten en kleuren. Gele biet, witte biet, rode biet en chioggia biet. Nu is chioggia een van mijn favoriete bieten dus het leek me perfect om daar een bieten carpaccio met mozzarella van te maken. Ik heb al een andere bietencarpaccio op de site staan maar die is met rode biet en met feta. Dus qua smaak wel heel anders. Vooral omdat je de bieten carpaccio van chioggia rauw eet. En de rode is gekookt. Totaal andere smaak.

Bieten carpaccio landscape

Mozzarella

Eigenlijk wilde ik de bieten carpaccio het liefste maken met burrata. En niet met mozzarella. Burrata is evenwel niet standaard bij de supermarkt te koop en ik wilde er ook niet voor op pad, want de rest van de ingrediënten had ik nog liggen. Als je gaat voor de mozzarella zorg dan wel dat je kiest voor de buffelmozzarella en niet voor de gewone. Of als je kunt ga dan voor de burrata. Nog lekkerder.

Verder heb je voor dit lekkere en makkelijke voorgerechtje eigenlijk alleen een goede olijfolie nodig en wat verse basilicum. Peper en zout om het af te maken en je bent klaar om te serveren.

De chioggia biet kun je het beste snijden met een mandoline. Maar ik heb er ook geen een dus met een goed scherp mes kan het ook wel, al zullen de plakken wel wat dikker worden. Maak ze in ieder geval niet te dik want dan moet je wel heel hard kauwen. Hoe dunner hoe mooier dit gerechtje wordt. Besprenkel de olijfolie erover en maak het af met peper en zout naar smaak.

Aangesneden bieten carpaccio
Bieten carpaccio
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Bieten carpaccio met mozzarella

Een lekker voorgerechtje wat door de mooie chioggia al mooi is van zichzelf
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 20 min
Dieetsoort glutenvrij
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Mandoline

Ingrediënten

  • 2 chioggia biet
  • 1 bol buffelmozzarella of gebruik burrata
  • 1 el olijfolie
  • 2 el basilicum gehakt plus nog wat extra als decoratie
  • peper en zout

Instructies

  • Schil de chioggia biet en schaaf deze over een mandoline in dunne plakjes. Heb je geen mandoline snij ze dan zo dun mogelijk met een mes.
  • Verdeel de plakjes mooi over een bord heen en leg de bol mozzarella in het midden.
  • Bestrooi met wat peper en zout en olijfolie.
  • Serveer met verse basilicum
Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: bietjes, chioggia, mozzarella, peterselie
Dieetsoort: glutenvrij

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 237kcal, Koolhydraten: 5g, Eiwit: 15g, Vet: 18g, Verzadigd vet: 9g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g, Cholesterol: 49mg, Natrium: 424mg, Kalium: 190mg, Vezels: 1g, Suiker: 3g, Vitamine A: 602IU, Vitamine C: 3mg, Calcium: 328mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer recepten met biet

Delen is fijn!