Bieten carpaccio met feta
Bieten carpaccio met feta is een heerlijk voorgerechtje en super eenvoudig en snel om te maken.
Bieten carpaccio met feta
Dit recept voor een bieten carpaccio met feta is het winnende recept wat eerder op De Glazen Vork heeft gestaan en is gemaakt door Riet Albers. Riet won hier een HelloFresh tas mee!
En met goede reden ook want een bieten carpaccio met feta is niet alleen een hele fijne combinatie, het is ook nog eens heel makkelijk om te maken. In dit geval werden de bietjes eerst gekookt voor ze verwerkt werden in de carpaccio, maar je kunt er ook heel goed voor kiezen om het te maken met kant- en klaar voorgekookte bietjes. Dat is vele malen sneller en om eerlijk te zijn vind ik het verschil in smaak te verwaarlozen.
Bieten en feta is natuurlijk een klassieke combinatie. Het zoete van de bietjes gaat geweldig goed samen met het zoutige van de feta. Combineer het dan met wat mooi groen zoals waterkers of veldsla en je voorgerecht is klaar om te serveren.
Voorgerecht
Dit soort snelle gerechtjes vind ik persoonlijk ideaal voor feestelijke gelegenheden zoals kerstmis. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt er prima een complete lunch van maken als je dat zou willen. Omdat de bieten gekookt zijn is het makkelijk om ze te snijden. Hoewel je er voor kunt kiezen om een mandoline te gebruiken lukt het ook goed met een scherp mes.
Bieten carpaccio met feta
Ingrediënten
- 4 middelgrote verse bietjes
- 50 gr waterkers veldsla kan ook goed
- 2 muntblaadjes groot, vers
- 1 biologische citroen
- 1 teentje knoflook
- 100 gram feta verkruimeld
- 1/2 theelepel korianderzaadjes
- 1/2 theelepel mosterdzaadjes
- 6 el extra vierge olijfolie
- vers gemalen zwarte peper
- vers gemalen zeezout
Instructies
- Kook de bietjes ongeschild gaar in ca 20 minuten en laat ze afkoelen.
- Snijd eventuele worteltjes weg van de waterkers. Haal de blaadjes van de steeltjes en hak de steeltjes samen met de muntblaadjes fijn.
- Pers het geschilde knoflookteentje uit en meng het met de helft van de olijfolie door de gehakte waterkerssteeltjes en munt. Kneus de koriander- en mosterdzaadjes en meng ook deze erdoor en vervolgens ook nog de feta en zeezout en peper naar smaak.
- Was de citroen, rasp de schil eraf en pers hem uit. Meng de helft van het sap en de helft van de schil ook door de waterkerssteeltjesmassa.
- Meng de rest van het sap en de schil met de rest van de olie en voeg ook hieraan een mespuntje zeezout en peper toe.
- Pel de afgekoelde bietjes en schaaf ze in flinterdunne plakjes. Verdeel deze spiraalvormig en dakpansgewijs over 4 koele borden. Meng de waterkersblaadjes met het citroensap-oliemengsel en verdeel dit over de borden, in hoopjes midden op de bietenplakjes. Verdeel de waterkerssteeltjesmassa speels over de plakjes rond de hoopjes waterkersblaadjes
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ziet er weer heerlijk uit. Vooral voor een vegetariër zoals mij.