Carpaccio
Het ideale voorgerecht voor de feestdagen is een lekkere carpaccio. Bijna iedereen houdt er van, het is makkelijk van tevoren klaar te maken en staat garant voor een stressvrij feestje.
Carpaccio
Carpaccio is zo’n voorgerecht dat ik vroeger altijd standaard bestelde als ik met mijn ouders uit eten ging. Inmiddels vind ik het lekkerder om dat af te wisselen, maar jarenlang was carpaccio mijn favoriete voorgerecht. Zelf had ik het echter nog niet gemaakt, terwijl het een makkelijk voorgerecht is voor de feestdagen.
Carpaccio is een van oorsprong Italiaans gerecht en wordt standaard gemaakt van goede kwaliteit ossenhaas. Je komt overigens ook diverse andere carpaccio’s tegen en dat staat dan meestal garant voor groente, vlees of vis wat flinterdun gesneden is. Op de site vind je een bietencarpaccio en een courgette carpaccio bijvoorbeeld. Maar de traditionele carpaccio maak je met ossenhaas.
Snijden van de ossenhaas
Nu is het lastigste aan dit hele gerecht om de ossenhaas zo dun mogelijk te snijden. Het vlees is rauw dus je wilt goede kwaliteit. Ga daarvoor het liefst naar een goede slager. Je kunt hier ook vragen of zij het vlees voor je snijden. Dat is de makkelijkste methode. Ik vond het overigens ook kant- en klaar gesneden en ingevroren bij onder andere Crisp.
Wil je de carpaccio zelf snijden dan kun je dit het beste doen door de ossenhaas een half uurtje in de vriezer te leggen. Het is dan nog niet helemaal bevroren maar het vlees wordt wel wat steviger waardoor het makkelijker is om flinterdun te snijden met een scherp mes. Maar eerlijk; ik vraag het altijd aan de slager. Die hebben er de juiste apparatuur voor.
Opmaken
Het opmaken van de carpaccio doe je door een cirkel van de plakjes vlees te maken op je bord. Hierover heen druppel je wat van de truffelolie (of gebruik een goede extra virgin olijfolie), daarover verdeel je de geroosterde macadamia, de kappertjes, parmezaan en verse bieslook. Eindig met een plukje rucola of andere sla.
Ik vind het lekker om hier nog wat grof zeezout overheen te verdelen zoals bijvoorbeeld Maldon zeezout. Dat vind ik hier heerlijk bij. Een beetje zout mag het namelijk wel hebben.
Van tevoren klaarmaken van de carpaccio
Het fijne van carpaccio is dat je het van tevoren klaar kunt maken. Je kunt het vlees al verdelen over de borden, dek het daarna af met plastic folie en strooi de diverse onderdelen op het laatste moment vlak voor serveren over de borden.
Ik gebruikte hier geroosterde macadamia in plaats van de traditionele pijnboompitjes maar je kunt natuurlijk ook pijnboompitten gebruiken. Het is ook heerlijk met een iets verdunde truffelmayonaise in plaats van de truffelolie. Dat maakt het iets smeuïger.
Carpaccio
Ingrediënten
- 250 g ossenhaas flinterdun gesneden
- 100 g parmezaanse kaas geschaafd
- 4 el geroosterde macadamia of pijnboompitjes
- 2 el truffelolie
- 50 g rucola of andere sla
- 2 el verse bieslook gehakt
- 1 el kappertjes gehakt
- peper en zout
- Om het dun snijden van de ossenhaas makkelijker te maken doe je het vlees in plastic folie en je zet het een half uurtje in de vriezer. Het vlees wordt zo wat steviger.
- Snij het vervolgens flinterdun met een scherp mes. Alternatief kun je dit ook aan je slager vragen.
- Rooster de macadamia, laat afkoelen en zet apart. Hak ze iets kleiner.
- Zet vier mooie borden klaar en leg een aantal plakjes van de rundercarpaccio op je bord. Bestrooi dit met de macadamia en de geschaafde parmezaanse kaas.
- Druppel er wat truffelolie overheen en eindig met de verse bieslook en de rucola.
- Lekker om er wat grove zeezout vlokken overheen te kruimelen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.