Klassieke garnalencocktail
Het is misschien niet het meest moderne voorgerecht, maar een echt lekkere garnalencocktail blijft toch wel een klassieker tijdens de feestdagen.
Klassieke garnalencocktail
Als ik aan garnalencocktail denk, dan krijg ik altijd wel een heel sterk gevoel van nostalgie. Weet je nog die tijd, dat je standaard overal waar je kwam als voorgerecht een glas met garnalencocktail kreeg? Inmiddels is deze klassieker eigenlijk niet uit de keuken verdwenen. En terecht want hoe eenvoudig het ook is, ik kan enorm genieten van een lekkere garnalencocktail.
Cocktailsaus
Natuurlijk is dit lekkere voorgerecht niet compleet zonder cocktailsaus. Nu zijn er vele recepten om een eigen cocktailsaus te maken en je kunt het ook prima kant- en klaar kopen als je een favoriet merk hebt. Check wel van tevoren welke je het lekkerste vindt. Er zijn veel verschillende smaken.
Om het zelf te maken is eigenlijk ook super eenvoudig. Het enige wat je echt nodig hebt is mayonaise en ketchup. De rest is geheel optioneel. Ik gebruik zelf in plaats van ketchup meestal curry (gewurz) dat is net wat kruidiger, maar ketchup kan ook echt prima in de garnalencocktail.
Variaties
Heb je eenmaal de basis voor je garnalencocktail en de cocktailsaus dan kun je smaken toevoegen. Denk hierbij aan een theelepeltje mierikswortel, tabasco en paprikapoeder. Ik heb ook al recepten gezien waarbij er slagroom door de cocktailsaus ging of whisky. Dat zijn allemaal opties.
Persoonlijk hou ik het meestal lekker eenvoudig. Gebruik wel Hollandse garnalen. Natuurlijk kun je ook andere garnalen gebruiken, maar naar mijn mening is een goede garnalencocktail gemaakt met Hollandse garnalen. Wel duur, maar absoluut de lekkerste die er zijn. En omdat de garnalen de hoofdrol spelen in dit gerecht zijn ze wel cruciaal.
Het fijne van dit voorgerecht is bovendien dat het niet te zwaar is. Prima om te combineren met wat zwaarder hoofdgerecht.
Combineer je garnalencocktail bijvoorbeeld met een kalkoen met baconboter als hoofdgerecht.
Klassieke garnalencocktail
Benodigdheden
- 4 mooie cocktailglazen
Ingrediënten
- 200 gram Hollandse garnalen
- 4 el mayonaise
- 1 el ketchup of curry
- 1 snufje paprikapoeder
- 2 tl mierikswortel optioneel
- 2 tl tabasco optioneel
- zout
- peper
- gemengde sla
- tuinkers of andere cress om te serveren
Instructies
- Begin met het maken van de cocktailsaus. Mix de mayonaise met de ketchup of de curry. Voeg naar wens een beetje tabasco toe, wat mierikswortel of serveer het zo. Breng op smaak met peper en zout.
- Neem vier mooie glazen en doe hier wat van de gemengde sla in. Je kunt de garnalen er eerst in leggen en dan de saus eroverheen doen of je kunt de garnalen eerst door de saus doen en dan in het glas. Maakt voor de smaak niks uit.
- Serveer de garnalencocktail met wat tuinkers of andere cress eroverheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
En dan moet ik weer zo lachen om die granaatappelpitjes……
XXX
Hahahah. Ja hè 🙂