Zelf mayonaise maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met dit snelle recept zet je in een paar minuten een heerlijke mayonaise op tafel. Of gebruik het als basis voor allerlei andere recepten. De keus is enorm!

Zelfgemaakte mayonaise met limoen en peterselie

Mayonaise in 1 minuut

Hoe maak je zelf een supersnelle mayonaise klaar die (bijna) altijd lukt? Ik laat je hier een mayonaise zien die in een paar minuten klaar is.

Zelf mayonaise maken is echt niet ingewikkeld. Je kunt old school gaan en de olie in tergend langzame sliertjes in je mayonaise mix laten lopen of je kunt voor de snelle optie gaan en de mayonaise in 1 minuut klaar hebben.

De keus is aan jou.

Basis mayonaise maken | simoneskitchen.nl

Sinds ik ooit zag hoe Gary bij masterchef Australië in no time een heerlijke mayo maakte, ben ik om. Ik maak het tegenwoordig nooit meer anders.

Een aantal puntjes om op te letten als je mayonaise gaat maken. Ten eerste; zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ik heb het ook wel gemaakt met koude eieren en dat ging goed, maar de kans dat het fout gaat is net wat groter. Dus waarom het risico nemen als je kunt voorkomen.

In alle honderden keren dat ik dit recept hebt gemaakt is het precies twee keer fout gegaan. Maar zelfs als dat gebeurd kun je met je geschifte mengsel toch nog mayonaise maken. Check onderin de post hoe je dat doet.

Variatie op mayonaise

Heb je eenmaal de basis dan kun je er citroen mayonaise van maken, of mengen met kruiden of… zoveel mogelijkheden. Het fijne van de mayonaise is dat het per definitie al koolhydraatarm is en daarmee ook een goede basis voor allerlei dressings. of check hier alle variaties op mayonaise

Tijdens onze whole30 heb ik meerdere malen olijfolie mayo gemaakt. Ook nog zoiets; ik ging er altijd vanuit dat mayonaise puur gemaakt van olijfolie niet lekker zou zijn. Maar omdat zonnebloemolie tijdens de whole30 verboden is heb ik met hele milde olijfolie mayonaise gemaakt en echt, gewoon superlekker. Je moet er inderdaad geen sterke extra virgin voor gebruiken maar gewoon een goedkope hele lichte olijfolie. Die van de plus markt is perfect. (de mild)

Als je het nog niet eerder heb geprobeerd… Echt doen! Ik vind het zeker net zo lekker als traditioneel geklopte mayonaise en vele malen sneller!

Wil je een vegan mayonaise maken? Of probeer de basilicummayonaise eens uit!

Wat te doen als de mayonaise is gesplitst?

Heel soms gebeurd het dat het niet goed gaat en dat je een waterige gesplitste saus overhoudt waar je niks mee kunt doen. Maar… niet weggooien! Doe je geschifte mayonaise over in een maatbeker en maak de kom van de staafmixer schoon. Neem nu een nieuw ei en voeg hier opnieuw mosterd en citroen aan toe.
Tot zover is het hetzelfde als nieuwe mayonaise maken. Nu ga je echter, in plaats van de olie, je geschifte mengsel toevoegen. Klop dit er beetje bij beetje doorheen.
Als het goed is zal het nu wel binden en heb je alsnog je mayonaise! Wel meer dan je bedoeling was waarschijnlijk.

Welke olie kan ik gebruiken voor de mayonaise?

Je kunt elke olie gebruiken die jij lekker vindt. Een paar dingen om rekening mee te houden. Extra virgin olijfolie is te sterk. Je kunt er wel een klein beetje van toevoegen maar als je olijfolie wilt gebruiken neem dan de milde variant. Zonnebloemolie kan maar is niet de meest gezonde keuze.
Avocado olie is heerlijk maar prijzig.

Kan de mayonaise ook gemaakt worden in de keukenmachine?

Ja dat kan. Wel het makkelijkste om een kleine keukenmachine te gebruiken, anders heb je teveel ruimte voor de ingrediënten. In de video hieronder gebruikte ik een kleine keukenmachine.

Ik heb geen bakje bij de staafmixer. Wat nu?

Nog makkelijker. Neem een hoge maatbeker en doe hier de ingredienten in. Zet de staafmixer over het ei heen, zet aan en haal langzaam omhoog. Mayonaise is klaar!

Hoe maak je een basis mayonaise | simoneskitchen.nl

Mayonaise in vijf minuten

4 van 8 stemmen
GangBasis
KeukenHollandse keuken

Een gewone blender is vaak wat aan de grote kant voor de hoeveelheden hieronder. Ik maak het meestal in het bakje van de staafmixer of in een mini magimix. Heb je geen staafmixer bakje maar wel een staafmixer, dan kun je de ingredienten in een maatbeker doen en dezelfde manier verder volgen.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
totaal 5 minuten

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 heel ei
  • 1/2 el mosterd
  • 1 el citroensap of witte balsamico
  • 1 snufje zout
  • 500 ml milde olijfolie

  • Neem een blender en breek er een ei in. Doe hier de mosterd, zout en citroensap bij. Draai dit heel even tot het gemengd is. Doe er vervolgens een beetje olie bij en draai de blender weer even.
  • Doe er weer een flinke scheut olie bij en draai weer tien seconden. Herhaal dit tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Let op dat op gegeven moment wordt het te dik om nog goed rond de draaien. Is dit het geval dan kun je het weer wat dunner maken door wat citroensap, water of azijn toe te voegen en weer te draaien.
  • En dat is het! Klaar!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Pin dit recept!

Homemade mayonaise

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.