Makkelijk zelf mayonaise maken
Zelf mayonaise maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met dit snelle recept zet je in een paar minuten een heerlijke mayonaise op tafel. Of gebruik het als basis voor allerlei andere recepten. De keus is enorm!
Mayonaise in 1 minuut
Hoe maak je zelf een supersnelle mayonaise klaar die (bijna) altijd lukt? Ik laat je hier een mayonaise zien die in een paar minuten klaar is.
Zelf mayonaise maken is echt niet ingewikkeld. Je kunt old school gaan en de olie in tergend langzame sliertjes in je mayonaise mix laten lopen of je kunt voor de snelle optie gaan en de mayonaise in 1 minuut klaar hebben.
De keus is aan jou.
Sinds ik ooit zag hoe Gary bij masterchef Australië in no time een heerlijke mayo maakte, ben ik om. Ik maak het tegenwoordig nooit meer anders.
Een aantal puntjes om op te letten als je mayonaise gaat maken. Ten eerste; zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ik heb het ook wel gemaakt met koude eieren en dat ging goed, maar de kans dat het fout gaat is net wat groter. Dus waarom het risico nemen als je kunt voorkomen.
In alle honderden keren dat ik dit recept hebt gemaakt is het precies twee keer fout gegaan. Maar zelfs als dat gebeurd kun je met je geschifte mengsel toch nog mayonaise maken. Check onderin de post hoe je dat doet.
Variatie op mayonaise
Heb je eenmaal de basis dan kun je er citroen mayonaise van maken, of mengen met kruiden of… zoveel mogelijkheden. Het fijne van de mayonaise is dat het per definitie al koolhydraatarm is en daarmee ook een goede basis voor allerlei dressings. of check hier alle variaties op mayonaise
Tijdens onze whole30 heb ik meerdere malen olijfolie mayo gemaakt. Ook nog zoiets; ik ging er altijd vanuit dat mayonaise puur gemaakt van olijfolie niet lekker zou zijn. Maar omdat zonnebloemolie tijdens de whole30 verboden is heb ik met hele milde olijfolie mayonaise gemaakt en echt, gewoon superlekker. Je moet er inderdaad geen sterke extra virgin voor gebruiken maar gewoon een goedkope hele lichte olijfolie. Die van de plus markt is perfect. (de mild)
Als je het nog niet eerder heb geprobeerd… Echt doen! Ik vind het zeker net zo lekker als traditioneel geklopte mayonaise en vele malen sneller!
Wil je een vegan mayonaise maken? Of probeer de basilicummayonaise eens uit!
Heel soms gebeurd het dat het niet goed gaat en dat je een waterige gesplitste saus overhoudt waar je niks mee kunt doen. Maar… niet weggooien! Doe je geschifte mayonaise over in een maatbeker en maak de kom van de staafmixer schoon. Neem nu een nieuw ei en voeg hier opnieuw mosterd en citroen aan toe.
Tot zover is het hetzelfde als nieuwe mayonaise maken. Nu ga je echter, in plaats van de olie, je geschifte mengsel toevoegen. Klop dit er beetje bij beetje doorheen.
Als het goed is zal het nu wel binden en heb je alsnog je mayonaise! Wel meer dan je bedoeling was waarschijnlijk.
Je kunt elke olie gebruiken die jij lekker vindt. Een paar dingen om rekening mee te houden. Extra virgin olijfolie is te sterk. Je kunt er wel een klein beetje van toevoegen maar als je olijfolie wilt gebruiken neem dan de milde variant. Zonnebloemolie kan maar is niet de meest gezonde keuze.
Avocado olie is heerlijk maar prijzig.
Ja dat kan. Wel het makkelijkste om een kleine keukenmachine te gebruiken, anders heb je teveel ruimte voor de ingrediënten. In de video hieronder gebruikte ik een kleine keukenmachine.
Nog makkelijker. Neem een hoge maatbeker en doe hier de ingredienten in. Zet de staafmixer over het ei heen, zet aan en haal langzaam omhoog. Mayonaise is klaar!
Mayonaise in vijf minuten
Benodigdheden
Ingrediënten
Instructies
- Doe er weer een flinke scheut olie bij en draai weer tien seconden. Herhaal dit tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Let op dat op gegeven moment wordt het te dik om nog goed rond de draaien. Is dit het geval dan kun je het weer wat dunner maken door wat citroensap, water of azijn toe te voegen en weer te draaien.
- En dat is het! Klaar!
Video
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Eindelijk mn home made mayo in n grote pot gelukt!!!! Yesss yesss yesss ik ben blij …ik had hiervoor al diverse pogingen gedaan…lukte of niet lekker of te dun…dusssssss. ..ik dacht ik ga er nog n’s voor en dit keer zal t lukken. .et voilà 😂lekkerrr
Super veel dank voor het delen Simone! !!
Graag gedaan en fijn dat het gelukt is!! Er gaat toch niks boven lekkere homemade mayo!
Pingback: Het perfecte frietje! | Simone's Kitchen
Pingback: Zelf de allerlekkerste dressings maken - the basics | Simone's Kitchen
Om schiften te voorkomen moeten je materialen brandschoon zijn. Wat ook lekker is honingmosterd erdoor.
Dank Adriaan! En dat lijkt me inderdaad lekker!
Pingback: Wat is een Whole30? En de resultaten!
Pingback: Video : Mayonaise maken op de snelle manier | Simone's Kitchen
Pingback: Basilicum mayonaise - supersnel en zomers
Heerlijke smaak, blijft alleen wat dun…Wil graag van die dikke mayo 🙂
Hoi Irene,
Die van mij wordt meestal wel goed dik. Hoe meer olie je toevoegt hoe dikker de mayo wordt, dus misschien wat meer olie toevoegen?
Bij mij werkte het totaal niet! Alles op kamertemperatuur, niks emulsie. Wat kan het zijn?
Hoi Joska, je bent de eerste… 🙂 Ik heb geen idee wat er fout zou kunnen zijn gegaan. Splitste het? Wat heb je precies gebruikt?
Zeer snel en gemakkelijk. Helaas kan je dit niet in kleine hoeveelheden maken. Hoe lang is het houdbaar en wat kan je doen om het houdbaar te maken?
He Martijn, Nee dat klopt alhoewel je natuurlijk wel 1 ei kunt gebruiken ipv twee en daarmee dus al de hoeveelheid verkleint. Ik bewaar het maximaal twee weken in de koelkast. Ik weet eigenlijk niet of je het in kunt vriezen. Zal het eens uitproberen!
Beste Simone
Ik wilde 10 minuten terug een salade maken met mayonaise erdoor heen.
En mijn pot mayo was leeg.
even snel op google en ik vond dit recept.
in 1 keer gelukt en is nog lekker ook !
Bedankt
groetjes rebeca
Goed om te horen Rebecca! Is toch super dit recept of niet? 🙂
He wat leuk. Gisteren weer op Masterchef Australian (lievelingsprogramma dat wij hier thuis het keukentje noemen) gezien hoe ze (Matt Preston) mayonaise maken. Nu als extra tip: zet het mandje (het kommetje van de staafmixer ) precies over de eierdooier en trek dan de staafmixer door de olie. Hij kieperde gewoon alles tegelijk in de beker. Wel 1 eierdooier, sap van een 1/2 citroen. 1/2 theelepel dijonmosterd, snufje zout en 300 ml druivenpitolie.
Ja ik zag hem ook gisteren van Matt! Ik wilde die ook gaan proberen dus mocht het lukken dan komt die ook nog online. Nog sneller!
Geweldig het lukte in één keer, ik had het wel eens meer zo geprobeerd maar uiteindelijk had ik een hele kan vol zure drap. Dit werk geweldig inderdaad alles op kamer temperatuur. (had ik geluk mee niet aan gedacht)
Fijn Albert! Ik vind het echt zo makkelijk op deze manier. Voorheen wilde ik nooit echt mayonaise zelf maken. Duurde me allemaal te lang maar dit is echt de uitvinding van de eeuw… 🙂
Pingback: Het perfecte frietje! - simoneskitchen.nl
Pingback: Recept Allioli volgens Kay | Es' Factory
Pingback: Whole 30: D-Day minus 7 | My Positive Flow
Hoi,
Ik ga as zondag mijn eerste Whole30 beginnen….(spannend) en zocht op Mayonaise recepten. Leuk om te zien dat er ook Nederlanders zijn die dit doen 🙂
Ik ga een blog bijhouden hierover op www. mypositiveflow.com.
Leuk Marjan! Succes met je whole30!
Mooi.. Limoensap heb ik wel.. Lekker fris.. Aioli.. Goed idee!
Haha goed he! Dit heb ik dus ook laatst ontdekt en een stukje over geschreven. Het is bijna nog sneller dan een pot mayo open maken 😉
Het is trouwens heel lekker om er knoflook en saffraan bij te doen voor een lekkere mediteraanse aioli.
Inderdaad! Geen enkele reden om die pot te gaan kopen! En ik maak er ook vaak een kruiden mayo van of een citroen mayonaise, ook heeel erg lekker!
Jaaa zo leuk dat Masterchef weer begonnen is! Echt een van mijn favoriete programma’s!
Ik heb ook ooit geprobeerd mayonaise te maken, en net als bij jou.. meteen in de schift!
Nu eet ik alleen nog veganaise en dat maak je op dezelfde manier als in je recept hierboven. En omdat er geen eieren in zitten kan het echt niet misgaan 😉
O ik wist niet eens dat er veganaise bestond.. 😉 Grappig… Ga ik toch eens naar kijken en ja ik ben zoooo blij dat het weer begonnen is! De enige echt leuke masterchef! Wij zitten alweer elke dag aan de buis gekluisterd!
Alleen hierom al zou je Gary toch zoenen, niet? 🙂
Ik heb het nooit aangedurfd (stom he) maar ik ga het zondag eens proberen.. Is er nog een substitute voor de white vinigar?
Alles wat zuur is. Je kunt ook citroen gebruiken Belinda of een andere azijn ofzo… Ik gooi er ook net in wat ik voor handen heb en wat me lekker lijkt! En ja Gary is mijn favoriet hoor! 😉
Wat ik heb ontdekt bij beide methoden: voorwaarde is wel dat alle producten op kamertemperatuur zijn.
(Inderdaad, met een ei uit de koelkast mislukte het)
Nou daar heb je wel een punt Paul, maar ik heb zowel met een koelkast ei als met een ei op kamertemperatuur gedaan en gaat allebei goed…. Inderdaad is het beter als alles op kamertemperatuur is, maar ik heb dat probleem met koelkast ei dus nog niet gehad..
Of doe het in de hoge beker van je staafmixer. Zet je staafmixer erin, op de bodem. Zet ‘m aan en trek ‘m langzaam omhoog. 🙂
O dat is ook een goeie Tessa! Zo heb ik het nog niet geprobeerd…