Dit lekkere en makkelijke recept om zelf eiersalade te maken heeft slechts een paar ingredienten en staat binnen no time op tafel. Heerlijk op brood, op crackers of als onderdeel van de maaltijd.

eiersalade maken

Heerlijke eiersalade maken

Van de week was ik op zoek naar een recept voor eiersalade, waarvan ik overtuigd was dat ik het hier op de site al had staan. Niets bleek echter minder waar en dus tijd om daar snel wat aan te doen!

De basis van een goede eiersalade ligt uiteraard in de eieren. Ik gebruik daar dan ook het liefst biologische eitjes voor. Ik heb niet echt een boer in de buurt zitten om de eieren te halen, maar bestel ze wel vaak online via Hofweb. Sowieso een aanrader, mocht je belang hechten aan de kwaliteit van de producten waar je mee werkt.

Uiteraard kunnen eitjes uit de supermarkt ook. In deze eiersalade gebruik ik 6 eieren. Mijn eitjes waren relatief klein. Heb je grote eieren dan volstaat wellicht 4 of 5 eieren ook.

Kommetje met eiersalade

Saus voor de eiersalade

Het belangrijkste element van de salade is – behalve de eieren zelf – natuurlijk de saus die je erbij maakt. Ik gebruik hier graag een goede mayonaise voor. Welke jij prettig vindt is natuurlijk persoonlijk, maar wil je zelf je mayonaise maken check hier dan het makkelijke recept voor mayonaise

Extra crunch

Voor wat extra crunch vind ik het lekker om een fijngesneden bosuitje toe te voegen en een kappertje of een augurkje is ook erg lekker. Door de saus gaat verder óf een lepeltje mosterd óf een lepeltje ketchup. Wil je de eiersalade wat pittiger dan is een paar druppeltjes tabasco ook heerlijk.

Je ziet dat het zelf maken van eiersalade echt niet ingewikkeld is en het is bovendien koolhydraatarm, paleo en glutenvrij. Geschikt voor iedereen dus.

Ik serveer het graag met wat notenbrood (recept volgt daarvan nog op een later moment, maar dit notenbrood is bijvoorbeeld ook lekker)

Variaties op de eiersalade

De basis van de eiersalade is al heerlijk, maar je kunt het makkelijk naar je eigen hand zetten. Ik vind het ook erg lekker om wat klein gesneden augurk toe te voegen of ik maak het wat pittiger door wat tabasco aan de saus toe te voegen. Je kunt ook bieslook, geraspte wortel of een knapperig nootje aan de eiersalade toevoegen.

Een schepje grove mosterd of pesto door de eiersalade is ook erg lekker en geeft het net weer een andere smaak.

Heb je eiersalade over? Probeer dan eens deze zoete aardappelbowl waar ik ook een eiersalade bij gebruik.

Hoe lang kan ik de eiersalade bewaren?

De eiersalade kun je goed bewaren in de koeling voor 2-3 dagen. Bewaar in een goed afgesloten bakje zodat de salade niet geuren (en smaken) opneemt van andere etenswaren.

Wat kan ik met de eiersalade doen?

Het lekkerste vind ik de eiersalade simpelweg op een boterham. Favoriet is een zuurdesem boterham, dik belegd met eiersalade en wat plakjes komkommer.

Is eiersalade gezond?

De eiersalade is zo gezond als de ingrediënten die je eraan toevoegt. In de basis is het zeker een gezond recept en zeker als je zelf je mayonaise maakt dan is er niks mis mee om af en toe eiersalade te eten.

Hoeveel calorieën zitten er in eiersalade?

Ook dit is een beetje afhankelijk van wat je in de eiersalade stopt natuurlijk. Gemiddeld is het ongeveer 170 kcal per 100 gram eiersalade als je onderstaand recept volgt.

De lekkerste eiersalade

De lekkerste eiersalade

4.30 van 17 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse

Dit recept maakt ongeveer 300-400 gram eiersalade, afhankelijk van het formaat van je eieren
Bekijk het Engelse recept
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 5 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 3 el mayonaise
  • 1 el mosterd
  • 1 bosui fijn gesneden
  • 1 el kappertjes fijn gesneden
  • 1 el bieslook voor erover
  • peper en zout
  • Optioneel: ketchup, tabasco, gerookte paprika

Hoe maak je eiersalade

  • Begin met het koken van de eieren. Zorg dat je ze hard kookt en goed laat schrikken. Pel de eieren en snij in kleine stukjes.
  • Snij de kappertjes en de bosui fijn. Meng dit met de eieren.
  • Voeg de mayonaise en de mosterd toe en roer het geheel door
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Serveer de eiersalade met verse bieslook

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 169kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 9g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 250mg | Natrium: 262mg | Kalium: 91mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 420IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 37mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.