Category

Basis

Hier vind je recepten die de basis vormen van allerlei andere lekkere gerechten: denk aan een recept voor mayonaise, de allerlekkerste frietjes, maar ook jams, chutneys en technieken. Hier vind je ook de videos die we hebben gemaakt met als onderwerp basistechnieken…

Hoe maak je vegan mayonaise | simoneskitchen.nl
Basis, Bijgerecht, Vegan, Vegetarisch

Zelf vegan mayonaise maken

Als je me een tijdje terug had gevraagd of je iets kon maken dat lijkt op mayonaise maar zonder ei is.. dan had ik je waarschijnlijk aangekeken alsof ik het in Keulen hoorde donderen. Want een ei en mayonaise hoorde naar mijn mening bij elkaar. Tot ik een tijd terug een eierloze mayonaise vond in de supermarkt. Hmm, dat moest je dan toch ook zelf kunnen maken leek me.

Read more
Vegetarische pate met walnoot en salie | simoneskitchen.nl
Basis, Vegan, Vegetarisch

Vegetarische pate (uit The Green Kitchen)

Pate van walnoot, zongedroogde tomaatjes en salie Wat mis je nu het meeste als je ineens van vleeseter naar vegetarier gaat? In mijn geval voor een groot gedeelte broodbeleg. Iets dat je makkelijk kunt smeren en iets dat geen kaas is. Ik ben gek op kaas, maar op gegeven moment wil je wel eens wat anders, nietwaar? En hoewel ik hummus en muhammara ook echt fantastisch vind, kun je niet genoeg opties hebben. Bovendien moest…

Read more
Zelf bechamelsaus maken | simoneskitchen.nl
Basis

Zelf bechamelsaus maken

Bechamelsaus is die romige witte saus die we van vroeger nog kennen van over de groente en nu nog steeds in gerechten als lasagne en moussaka. Deze saus, die inmiddels bijna niet meer weg te denken is uit de keuken, is in de zestiende eeuw bedacht door chefkoks aan het Franse hof. Al snel werd het recept voor deze saus de basis van ontelbaar veel andere roomsauzen, waarbij er aan een bechamelsaus van allerlei extra…

Read more
De ultieme portsaus | simoneskitchen.nl
Basis, Feestdagen

De ultieme portsaus (met hertenbiefstuk)

We hebben het er wel vaker over ‘we moeten meer doen met saus’. Maar tot op heden is dat er eigenlijk steeds een beetje bij ingeschoten. Mijn favoriete saus bij dessert én bij vlees blijft wel mijn cranberry saus. Die is zo veelzijdig en altijd lekker, maar soms wil je ook wel eens iets anders. En zeker in deze tijd van het jaar wil je graag dat ene perfecte sausje bij je kerstvlees.

Read more
Walnotenpesto met pit | simoneskitchen.nl
Basis

Walnoot pesto met pit

Een pittige pesto variant met walnoten en chili Ik hou van de herfst. Koud en guur buiten en warm en gezellig binnen. Nou ja, dat is de theorie natuurlijk he. Het blijft tenslotte Nederland en als er hier iets onvoorspelbaar is dan is het wel het weer. Sterker nog: terwijl ik dit tik schijnt de zon volop en is het heerlijk buiten. Graadje of 18 als ik de weermeneren en mevrouwen mag geloven. Niet dat…

Read more
Tomaten chili jam | simoneskitchen.nl
Basis, Dude Food Dinsdag

Dudefood dinsdag: Zelf tomaten chili jam maken

Sinds een ruime week lijkt de stad waar de Dude woont het toneel van een nieuwe griezelfilm. Inmiddels heeft bijna iedereen de verhalen wel gehoord over de horrorclowns en, ja hoor, waarom zouden die dan niet als eerste in Almere gesignaleerd worden? Wanneer je in de Flevopolder een keer een avondje lekker wilt griezelen, hoef je echt geen bioscoopkaartje meer te kopen. Je gaat gewoon een blokje om met de hond en voor je het…

Read more
Hoe maak je pika | simoneskitchen.nl
Basis, Dude Food Dinsdag

Dudefood dinsdag: Pika

De Dude is terug van twee weken genieten op Curaçao! Nou ja, het is niet alleen maar genieten geweest, hoor. Want juist toen wij op dit heerlijke Caribische eiland zaten, besloot een zogeheten weersysteem op zee zich te gaan ontwikkelen tot een orkaan. We noemen hem even Matthew. De orkaan zelf miste Curaçao op een haar na en zo bleef het eiland van het ergste gespaard. Maar Matthew bleek toch een staartje te hebben waarmee…

Read more
Zelf Mexicaanse salsa maken | simoneskitchen.nl
Basis

Zelf een Mexicaanse salsa maken

Het is geen geheim dat ik fan ben van Mexicaans eten. Nachos, taco’s en burrito’s. Daar kun je me echt midden in de nacht voor wakker maken. De sauzen, of op z’n Mexicaans: salsa’s, zijn altijd een belangrijk onderdeel van deze gerechten. Zij zorgen ervoor dat een eenvoudig maischipje spectaculair wordt en de salsa verbindt ook altijd alle smaken die je aan een taco meegeeft.

Read more
Zelf Ras el Hanout maken
Basis, Recepten

Zelf ras el hanout maken

Ik koop graag specerijen in bulk. De meeste hele specerijen kun je tegenwoordig wel in de supermarkt kopen maar ten eerste zijn die vaak idioot duur en ten tweede heb ik nog wel eens het idee dat ze veel te lang hebben gelegen en dus geen enkele kracht meer hebben. Dus koop ik graag specerijen op de zwarte markt in Beverwijk bijvoorbeeld of bij de Turkse supermarkt waar hele specerijen veel gebruikelijker zijn. Het nadeel…

Read more
Basis, Recepten, Video

Video: Jim laat zien hoe je een roodbaars fileert

Sommige dingen moet je aan de experts overlaten en vis fileren is daar nou een typisch voorbeeld van. Niet dat ik het helemaal niet kan, maar zeker niet goed genoeg om iemand anders in een filmpje uit te leggen hoe dat nou moet. Het toeval wil dat Tom op de vrijdagmarkt op het Minervaplein in Amsterdam naast Vis van Henry staat en Jim daar fileert als een pro. Tom maakt dit filmpje waarin Jim een…

Read more
Hoe splits je een ei | simoneskitchen.nl
Basis, Recepten, Video

Video: Basistechnieken – Hoe splits je een ei?

Hoe splits je een ei? Wederom eentje in de categorie basistechnieken. Een ei splitsen is in de basis niet ingewikkeld maar het helpt wel als je een paar voorzorgs maatregelen neemt om te voorkomen dat je weer overnieuw moet beginnen. Ik laat je hieronder zien hoe je dat op twee simpele manieren kunt doen. En je weet het: wil je geen filmpje missen subscribe dan op ons Youtube kanaal!

Read more
Hoe segmenteer je een sinaasappel | simoneskitchen.nl
Basis, Recepten, Video

Video: Hoe segmenteer je een sinaasappel

Hoe segmenteer je een sinaasappel? Je hebt vast allemaal wel eens een dessert gehad met van die mooie partjes mandarijn of sinaasappel zonder een enkel schilletje. Maar hoe doe je dat nu? Hoe zorg je ervoor dat je op een makkelijke manier de partjes tussen de schilletjes vandaan tovert? Wil je niks meer missen van al die prachtige filmpjes (…) abonneer je dan vooral op ons Youtube kanaal! Ik laat je in deze video zien…

Read more