Simone's Kitchen

Homemade granola

Ontbijt!

Homemade granola

Ik hou van ontbijten. Ik kan me dan ook eigenlijk niet zoveel voorstellen bij niet ontbijten. Tom wil nog wel eens de deur uitrennen zonder eerst te eten, maar daar maak je mij niet blij mee. Favoriet blijft eigengemaakte granola. Wanneer zijn we dat eigenlijk granola gaan noemen? Was dat niet gewoon ouderwets cruesli vroeger? Als in de geroosterde muesli variant?

Het zal wel beter klinken denk ik dan.. Het fijne van het zelf maken van granola is ten eerste natuurlijk dat je precies weet wat erin gaat en ten tweede kun je het variëren al naar gelang de ingredienten in je voorraadkast. De ene keer maak ik het met havermout en de andere keer met alleen noten en zaden. Beetje afhankelijk van waar ik zin in heb. Voeg gedroogd fruit – als je dat wilt gebruiken – toe nadat het de oven in is geweest. Dat verbrand veel sneller. Ik ben niet zo’n fan van gedroogd fruit dus laat dat eigenlijk altijd weg.

Klaar voor oud- en nieuw?

Ondertussen is het aftellen van 2016 begonnen. Nog maar twee dagen voor het jaar alweer voorbij is. Nog een lekker recept voor oliebollen nodig? Check dan even de nieuwste post op Simone’s Kitchen met appel-kaneel oliebollen. Lekker!

Dan wens ik jullie verder een heel goed uiteinde en tot in het nieuwe jaar!

Homemade granola
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Homemade granola

Totale tijd: 40 min
Porties: 20 porties

Ingrediënten

  • 500 gram havervlokken of havermout
  • 50 gram sesamzaadjes
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram walnoten
  • 75 gr hazelnoten
  • 25 gram chiazaad
  • 125 ml olie
  • 100 ml heldere vloeibare honing

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een grote kom en meng even door.
  • Giet de olie erbij en de honing en roer het geheel goed door zodat alles een beetje vochtig is.
  • Spreid uit op een grote bakplaat. Hoe dunner de laag, hoe sneller het bruin wordt.
  • Zet in de oven en roer je mengsel vervolgens elke 10 minuten even om voor een gelijkmatige garing. Let op, want het kan ineens te hard gaan. In totaal zal het een minuut of 30 duren voor je granola goudbruin en klaar is.
  • Laat volledig afkoelen en bewaar in luchtdicht afsluitbare potten. Blijft zeker een maand goed.

Notities

Vervang de noten door noten naar keus. Je kunt eventueel ook kokosolie gebruiken. In dat geval eerst even smelten voor je het door de granen/notenmix doet.

Voedingswaarde

Calorieën: 286kcal, Koolhydraten: 24g, Eiwit: 8g, Vet: 19g, Verzadigd vet: 2g, Natrium: 1mg, Kalium: 124mg, Vezels: 5g, Suiker: 5g, Vitamine C: 0.3mg, Calcium: 66mg, Ijzer: 2.3mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!