Deze speculaas granola is absoluut het allerlekkerste in de laatste maanden van het jaar, maar kan natuurlijk altijd. Minus de kruidnootjes dan.

Ook deze maand deed ik weer mee met de swiepswoepswap van Mandy. Maar zoals inmiddels te doen gebruikelijk ben ik weer lekker laat met het inleveren van mijn recept. Maar hier is ie dan; een heerlijke speculaas granola.

Speculaas granola

Speculaas granola

Ik werd deze keer gekoppeld aan Anne van Fun Healthy Food. Anne’s site staat vol met allerlei lekkers. De meeste recepten zijn koolhydraatarm en dan met name vooral veel zoete recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Ik werd verleid door de lekkerste baksels maar besloot uiteindelijk om mezelf niet al teveel in verleiding te brengen in deze maand van verleidingen en ik ging voor de speculaas granola. Ik paste hem een beetje aan dus mijn versie is een stuk minder koolhydraatarm maar zeker niet minder lekker!

Kruidnootjes

Voor mijn versie van de speculaas granola deed ik er een flinke hand kruidnootjes doorheen. Heerlijk als je het vervolgens eet met een lekker dikke yoghurt, maar ben je koolhydraatarm aan het eten dan kun je beter gaan voor de versie zonder kruidnootjes.

De speculaas granola is overigens ook wat donkerder dan je misschien zou verwachten van een granola. Dat komt door de hoeveelheid donkere specerijen die erin gaan. Ik deed twee flinke eetlepels koekkruiden erdoor en een eetlepel kaneel.

Welke olie doe je door de granola?

Voor deze granola gebruikte ik een milde olijfolie, maar je kunt ook prima een kokosolie gebruiken. Als je die wilt doen smelt de olie dan eerst even in een pannetje voor je het door de speculaas granola roert. Je hebt overigens niet heel erg veel olie nodig. Ongeveer 60 ml is voldoende. De honing voegt ook ‘vocht’ toe.

Afkoelen

Na het bakken van de granola in de oven laat je het volledig afkoelen voor je het in een pot doet. Tijdens het afkoelen is het handig om het ook nog even een beetje door te roeren. Soms heb je een klont, die breek je waarschijnlijk eenvoudig met je handen tot kleinere stukken. Dan koelt het ook meteen wat beter af. Laat het echt helemaal koud worden en niet half lauw want te warm en je granola wordt taai.

Speculaas granola

Hoe bewaar je de granola?

De granola bewaren doe je het beste in een luchtdichte pot. Ik gebruik hiervoor een glazen pot met een goed afsluitende deksel.

Hoe eet je de speculaas granola?

Hoe je de granola eet is natuurlijk maar net wat jij het lekkerste vindt. Mijn favoriet is om het te eten met kokosyoghurt or gewone Griekse yoghurt. Maar… het is ook lekker als snackje. Of strooi het eens over ijs of een ander dessert. Zorg in dat geval wel dat de brokken niet te groot zijn.

Speculaas granola

Speculaas granola

5 van 1 stem
GangOntbijt
KeukenHollandse keuken

Dit recept maakt een behoorlijke hoeveelheid van ruim een pond. Ideaal om je voorraad granola aan te vullen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

20 porties

Ingrediënten

  • 50 gr hazelnoten
  • 100 gr pecannoten
  • 50 gr walnoten
  • 60 gr macadamia
  • 100 gr gemengde noten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 50 gr pompoenpitten
  • 120 gr havermout
  • 2 el koekkruiden
  • 1 el kaneel
  • 100 gr honing
  • 60 ml olijfolie of kokosolie
  • kruidnootjes optioneel

  • Verwarm de oven voor op 200ËšC.
  • Doe alle noten, pitten en de havermout in een grote kom.
  • Meng de koekkruiden en kaneel erdoor. Giet de olie en de honing erbij en roer alles goed door zodat alles een laagje vet en/of honing krijgt.
  • Verdeel over twee bakplaten zodat het niet teveel op elkaar ligt en bak in de oven voor een minuut of 20 of tot alles goudbruin en knapperig is.
  • Laat volledig afkoelen voor je het overschept in een luchtdichte pot. Als het niet goed is afgekoeld worden de noten taai.
  • Als je de kruidnootjes toe wilt voegen, doe die dan ook pas erbij als alles goed koud is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 210kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 4g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 0.002g | Natrium: 2mg | Kalium: 152mg | Vezels: 3g | Suiker: 5g | Vitamine A: 8IU | Vitamine C: 0.4mg | Calcium: 26mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze granola recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.