Boterkoek is een van die recepten waar ik helemaal dol van ben maar wat ik eigenlijk niet zo vaak maak. Noem het zelfbehoud. Haha. Maar dit keer leek het me de uitgelezen gelegenheid om een variatie te maken met kruidnootjes.

receptontwikkeling en fotografie boterkoek met kruidnootjes

Boterkoek met kruidnootjes

De allereerste keer dat ik een boterkoek maakte was niet zo’n succes. Ik had de fout gemaakt om het in een springvorm te doen. Daardoor lekte zo ongeveer alle boter uit de vorm. Want ja, dat is de essentie van een boterkoek; er zit veel boter in. Dat is niet anders voor deze boterkoek met kruidnootjes. Ik maakte het dit keer echter in een dichte vorm.

Er zit genoeg vet in dus de punten eruit krijgen is meestal geen groot probleem. Ik heb het evengoed wel alsnog goed ingevet, want als er iets irritant is dan is het wel een baksel wat niet meer uit de vorm komt. Het is me meer dan eens gebeurd. Gelukkig niet met de boterkoek met kruidnoten want het is een geweldig lekker recept.

Boterkoek met kruidnoten

Met nootjes

Ik vulde de kruidnootjes aan met pecannoten voor wat extra crunch. Dat is overigens optioneel. Het is er lekker in, maar het kan ook goed zonder. Het is goed om te weten dat de boterkoek na het bakken nog een beetje zacht kan aanvoelen. Dit omdat een boterkoek altijd past stevig wordt na het afkoelen. Dus niet al te ongeduldig zijn en het echt goed laten afkoelen.

Ik maakte deze boterkoek met kruidnoten overigens na het recept voor de boterkoek tarte tatin online te hebben gezet. Ik vond die zó ontzettend lekker dat het me een goed idee leek om nog een boterkoek recept te maken. Gelukkig kon ik de boterkoek doneren aan de buren. Het voordeel van een studio met allerlei bedrijven eromheen. Er zijn altijd wel gegadigden om het lekkers op te maken.

Boterkoek met kruidnoten

Kleine stukjes

Wel handig trouwens om dit te serveren met kleine stukjes want het is machtig. Machtig met een hoofdletter M wel hoor. Ik heb hem hier gezet voor 12 personen maar je kunt er denk ik wel meer puntjes uit halen. Afhankelijk van het formaat natuurlijk. Maar hou de puntjes dus klein!

Ben je ook fan van boterkoek? Dan wil je dit boterkoek recept met dulce de leche en chocola vast ook eens proberen.

Boterkoek met kruidnoten

Boterkoek met kruidnoten

5 van 1 stem
GangKoek
KeukenSinterklaas

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

12 personen

Materiaal

  • Ronde vorm 22 centimeter

Ingrediënten

  • 200 gr roomboter ongezouten, op kamertemperatuur
  • 200 gr kristalsuiker fijn
  • 250 gr bloem
  • 1/8 tl zout
  • 1 tl vanille
  • 1 el koekkruiden
  • 50 gr kruidnootjes
  • 50 gr pecannoten
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 citroen rasp

  • Verwarm de oven voor op 180˚C (onder- en bovenwarmte)
  • Voeg de boter en de suiker bij elkaar en mix deze tot luchtig en romig in de keukenmachine of met een handmixer.
  • Voeg zout, vanille, citroenrasp en koekkruiden toe en meng even door. Voeg nu de bloem toe en kneed dit tot een samenhangend geheel. Dit is het makkelijkste met de hand. Kneed niet langer dan strikt noodzakelijk.
  • Vet de bakvorm goed in met boter of olie en verdeel hierover het deeg. Druk dit met de hand of met een lepel zo glad mogelijk. Je kunt ook de onderkant van een glas gebruiken om het zo egaal mogelijk te krijgen.
  • Strooi de noten en kruidnootjes over de bovenkant en druk deze een beetje aan met de hand. Bestrijk met het losgeklopte ei.
  • Zet de boterkoek in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Als je boterkoek nog wiebelig is dan is dat prima. Het wordt stevig na afkoelen!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 302kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 3g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 49mg | Natrium: 161mg | Kalium: 71mg | Vezels: 1g | Suiker: 18g | Vitamine A: 441IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.