Hou je van boterkoek dan moet je deze versie met chocola en dulce de leche eigenlijk een keer proberen want het is zó lekker!

Boterkoek met chocola en dulce de leche

Boterkoek met chocola en dulce de leche

Ik zit de laatste tijd een beetje in een boterkoek modus. Logisch ook wel want hoe lekker is een echt goede boterkoek wel niet? Het begon met de boterkoek tarte tatin van chef Ralph Dahlhaus en toen moest ik met Sinterklaas natuurlijk een lekkere boterkoek met kruidnootjes versie maken. Dus waarom dan nog een versie kun je nu misschien denken. Maar geloof me, deze wint het op alle fronten!

Het begon toen Charlotte en ik weer eens een kooksessie hadden op een regenachtige weekenddag. En ik geloof dat het Charlotte was die toen riep om iets te maken met dulce de leche. Nou ja, geen idee meer wie het bedacht heeft, maar in ieder geval was de uitvoering geweldig!

Boterkoek met dulce de leche

Ook leuk voor Valentijn

Nu is het ook nog eens bijna Valentijnsdag en hoewel het dan altijd rood is wat de klok slaat, hoeft dat natuurlijk helemaal niet. Bovendien zit er het nummer 1 ingredient van Valentijnsdag in: chocola. Dus dan zit je al goed toch? Maar wacht vooral niet tot je dit kunt maken voor een eventuele Valentijn, want het is ook bij uitstek geschikt om jezelf te verwennen.

Maken van de boterkoek met dulce de leche

Voor het maken van de boterkoek ga je in eerst instantie te werk als bij elke andere boterkoek. Je maakt het deeg en je verwarmt de oven alvast voor. Ik ga er nu even vanuit dat je de dulce de leche al gemaakt hebt. Zo niet check dan even de link en hou er rekening mee dat je die wel afgekoeld en al nodig hebt.

Boterkoek met dulce de leche en chocola

Heb je het deeg gemaakt dan verdeel je het in twee stukken. Je bekleed de bodem van een vorm (een dichte vorm. Geen springvorm en niet al te groot) met de eerste helft van de boterkoek. Hierop komen kloddertjes van de dulce de leche. Smeer dit een beetje uit. Het helpt als de dulce de leche niet té koud is.

Bestrooi met chocola

Nu verdeel je de gehakte chocola over de dulce de leche laag heen en hierop komt de tweede helft van je deeg. Het verdelen van die tweede laag is een beetje rommelig. Althans het was lastig om dat egaal te maken en goed te verdelen. Je zou het eerst uit kunnen rollen maar wij deden er eenvoudig stukjes deeg op en maakten dat zo goed en zo kwaad als het ging tot een gladde bovenkant.

Is het niet heel glad te krijgen dan geen paniek, want eenmaal gebakken komt het weer goed. Eenmaal gebakken laat je de boterkoek met dulce de leche helemaal afkoelen. Boterkoek is – net uit de oven – nog een beetje zacht. Dit wordt pas stevig als het afkoelt. Geef het dus die tijd.

Boterkoek met dulce de leche

Eenmaal afgekoeld snij je het in kleine blokjes (want machtig!) en je serveert het bij de koffie. Of je eet het natuurlijk gewoon zo op. Maar pas op want het is verslavend lekker!

Boterkoek met dulce de leche

Boterkoek met dulce de leche

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Hoe lekker wil je het hebben? Deze boterkoek met dulce de leche en met stukje chocola, is verslavend lekker! Zeker net vers uit de oven met nog een knapperig korstje….Hmmm
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

16 stuks

Materiaal

  • boterkoekvorm

Ingrediënten

  • 200 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 250 gr bloem
  • 1/8 tl zout
  • 1/2 blikje dulce de leche 200 gr
  • 75 gr pure chocola gehakt
  • 1 ei losgeklopt

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Voeg de roomboter en de suiker samen in de kom van de keukenmachine en klop dit tot een romig geheel.
  • Voeg de bloem en het zout toe en kneed dit met de hand tot een samenhangend deeg. Verdeel in twee stukken.
  • Beleg de bodem van een vierkante of ronde vorm (dichte vorm! Geen springvorm) met bakpapier en verdeel hier de eerste helft van het deeg over. Druk met je vingers en een lepel glad.
  • Verdeel nu met behulp van een theelepeltje kloddertjes dulce de leche over de bodem heen. Bestrooi met de gehakte chocola en doe nu de tweede helft van het deeg erop.
  • Dit is wat lastiger maar lukt het niet helemaal perfect geen nood, eenmaal gebakken komt het goed! Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
  • Bak nu in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot goudbruin. Het is nog wiebelig. Dat klopt want boterkoek stijft pas op als het afkoelt.
  • Snij in kleine stukjes als het helemaal is afgekoeld!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 222kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 2g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 37mg | Natrium: 104mg | Kalium: 37mg | Vezels: 1g | Suiker: 15g | Vitamine A: 327IU | Calcium: 8mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.