dulce de leche maken

Niet zo heel eng

Jaren geleden maakte ik al eens dulce de leche uit de oven. Ik had namelijk hele horrorverhalen gehoord van mensen die ontplofte blikjes hadden met alle gevolgen van dien. Het klonk best ingrijpend en scary. Dus besloot ik om het niet te riskeren en maakte het eenvoudigweg niet in het blikje, maar in een schaaltje in de oven.

Dulce de leche uit de oven

Dat werkte overigens ook prima al was mijn resultaat aan de blonde kant. Een paar weken geleden hadden we echter voor een shoot dulce de leche nodig. En hoewel je het her en der wel kant- en klaar kunt kopen is het niet een artikel wat je in een gemiddelde supermarkt kunt vinden. Niet in de mijne in ieder geval.

Gecondenseerde melk

Om dulce de leche te maken heb je om te beginnen gecondenseerde melk nodig. Dat vind ik echt een van de smerigste dingen die er zijn… totdat je er dus dulce de leche van maakt. Want dan is dat blikje met smerige rommel ineens een heel verleidelijk en lekker karamelachtige substantie geworden.

Kokosversie?

Ik ga trouwens binnenkort zeker proberen of je het ook kunt maken met de kokos gecondenseerde melk. Die heb ik pas recent ontdekt en het lijkt me leuk om dat ook uit te proberen.

Maar goed even terugkomend op het maken van de dulce de leche zelf dus.

Het is echt niet ingewikkeld en ik moet wel zeggen dat ik het waterniveau in de pan als een havik in de gaten hield. Maar niks ontplofte. Zaak is om te zorgen dat het blikje onder water blijft en dat het niet te hard aan het koken is. Een rustig blubje op zijn tijd is meer dan genoeg. In totaal moet het drie uur in kokend water liggen voor het dulce de leche is geworden dus af en toe wat water bijvullen is wel een goed idee.

dulce de leche maken
Print recept Pin recept
No ratings yet

Dulce de leche maken

Zelf dulce de leche maken is kinderlijk eenvoudig met dit recept
Bereidingstijd: 3 uur
Porties: 1 blikje

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk

Instructies

  • Haal het etiket van het blikje af en leg het op zijn kant in een grote pan met water.
  • Breng het water rustig aan de kook en zet dan zachter om een rustige bubbel te hebben. Laat dit zo 3 uur rustig pruttelen.
  • Zet uit en laat afkoelen.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Zuid-Amerikaans
Trefwoord: gecondenseerde melk

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!