Dulce de leche; die heerlijke karamel-achtige substantie die geweldig is over ijs, door brownies of om stiekem gewoon uit de pot te snoepen. En het goede nieuws; het is heel makkelijk om zelf te maken!

Zelf dulce de leche maken

Jaren geleden maakte ik al eens dulce de leche uit de oven. Ik had namelijk hele horrorverhalen gehoord van mensen die ontplofte blikjes hadden met alle gevolgen van dien. Het klonk best ingrijpend en scary. Dus besloot ik om het niet te riskeren en maakte het eenvoudigweg niet in het blikje, maar in een schaaltje in de oven.

Dulce de leche maken

Dulce de leche uit de oven

Dat werkte overigens ook prima al was mijn resultaat aan de blonde kant. Een paar weken geleden hadden we echter voor een shoot dulce de leche nodig. En hoewel je het her en der wel kant- en klaar kunt kopen is het niet een artikel wat je in een gemiddelde supermarkt kunt vinden. Niet in de mijne in ieder geval.

Wat heb je nodig om dulce de leche te maken?

Om dulce de leche te maken heb je om te beginnen een blikje gecondenseerde melk nodig. Nu vind ik gecondenseerde melk echt vreselijk vies. Althans als je het zo gebruikt uit het blikje. Maar kook je het blikje in kokend water voor een lange periode dan transformeert dit vieze goedje zich op wonderbaarlijke wijze tot een overheerlijk karamelachtig goedje.

dulce de leche maken

Je maakt het dus van een blikje gecondenseerde melk. Dat is alles wat je nodig hebt. Alternatief kun je het ook maken van een mix van melk met suiker. Dat is wel wat lastiger en daarbij moet je goed bij de pan blijven om te voorkomen dat alles aanbrandt. Ik bespreek hieronder beide methodes.

Dulce de leche van gecondenseerde melk

Methode 1 en de methode die voor mij de voorkeur heeft is het maken met gecondenseerde melk. Je neemt een standaard blikje gecondenseerde melk (397 gram. Verkrijgbaar in de supermarkt en ligt meestal in de buurt van de koffiemelk), verwijder het etiket en plaatst het blikje in een grote pan met water. Belangrijk is het om te zorgen dat het water boven het blikje blijft staan. Breng de pan aan de kook en laat het geheel heel rustig koken voor ongeveer 3 uur. Check regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit. Zet het vuur uit en gebruik een tang om het blikje uit het water te halen. Laat dit afkoelen voordat je het open doet!

dulce de leche

Dulce de leche van gewone melk

Om dulce de leche van scratch te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 liter volle melk
  • 250 gr suiker
  • 1/4 tl baking soda
  • 1 tl vanille extract

Doe melk, suiker en baking soda in een steelpannetje en je brengt het aan de kook. Laat het vervolgens ongeveer 1,5 tot 2 uur rustig koken. Maar zorg wel dat je regelmatig roert om te voorkomen dat het gaat aanbranden. Ook handig om schuim wat aan de bovenkant gaat vormen er af te scheppen voor het mooiste resultaat. Na ongeveer een uur wordt de melk dikker en dan zul je vaker moeten roeren omdat het sneller aanbrandt. Deze methode is dus nogal arbeidsintensief. Maar heb je een lactose intolerantie dan is dit wel ideaal om te maken met een lactosevrije melk.

Dulce de leche van gecondenseerde kokosmelk

Pas recent ontdekte ik dat er ook een kokosmelk versie is van gecondenseerde melk. Dit kun je ook prima gebruiken om dulce de leche te maken. In dat geval kies je voor een blikje gecondenseerde kokosmelk en je zorgt ervoor dat je verder de stappen volgt zoals in dit recept.

Hoe lang kun je dulce de leche bewaren?

Ongeopend kun je het blikje maanden lang bewaren. De exacte tijd weet ik niet want mijn blikjes hebben nooit zo’n lange levensduur omdat ze al op zijn voor je er erg in hebt. Maar ik maak meestal wel een paar blikjes tegelijk en bewaar de extra blikjes gewoon in de kast.

Eenmaal geopend bewaar ik een blikje, afgedekt met folie, in de koeling. Zo blijft het alsnog een paar weken goed.

Mijn dulce de leche is te dik geworden. Wat nu?

Afhankelijk van hoe hard je blikje gekookt heeft, kan het zijn dat het iets te dik is geworden voor de toepassing die je in gedachten hebt. In dat geval kun je het eenvoudig mengen met een beetje melk. Gebruik een mixer om het door te mengen en voeg zoveel melk toe als nodig is voor de juiste dikte.

Recepten met dulce de leche

Dulce de leche maken
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Dulce de leche maken

Zelf dulce de leche maken is kinderlijk eenvoudig met dit recept
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur
Porties: 1 blikje

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk

Instructies

  • Haal het etiket van het blikje af en leg het op zijn kant in een grote pan met water.
  • Breng het water rustig aan de kook en zet dan zachter om een rustige bubbel te hebben. Laat dit zo 3 uur rustig pruttelen.
  • Zet uit, haal blikje met een tang uit het water en laat afkoelen.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Zuid-Amerikaans
Trefwoord: gecondenseerde melk

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!