Hoe maak je zelf de allerlekkerste gerookte paprika hummus
Romig, heerlijk en super makkelijk te maken. Deze gerookte paprika hummus is net even anders dan gewone hummus, maar het is zo lekker! Je zult nooit meer iets anders willen maken!
Gerookte paprika hummus
Allereerst; er gaat niets boven zelfgemaakte hummus. En je hebt niet veel nodig om het te maken. Qua apparatuur heb je het volgende nodig:
Ik gebruik het liefst een keukenmachine omdat het een beetje lastiger kan zijn om de hummus uit een blender te krijgen. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
Wat betreft de ingrediënten die erin gaan, dit zijn mijn favorieten:
- Kikkererwten
- olijfolie
- knoflook
- tahin
- sesamzaad
- cayennepeper
- geroosterde rode peper
- gerookt paprikapoeder voor de rokerige smaak
- komijn
- citroensap
- pitabrood om te serveren
De beste hummus wordt blijkbaar gemaakt met gedroogde kikkererwten die worden geweekt en gekookt voordat ze worden verwerkt. Maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit gerookte paprika hummus gemaakt met gedroogde kikkererwten. Het kost gewoon te veel tijd. Ik heb altijd blikjes kikkererwten in de kast staan, dus het lijkt me dom om die niet te gebruiken voor dit makkelijke recept. Maar zo ben ik. Voel je vrij om gedroogde te gebruiken als dat je beter uitkomt.
De hummus maken
Om deze gerookte paprika hummus te maken doe je eerst de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten (bewaar het kikkererwtenvocht zodat je er eventueel een vegan mayonaise van kunt maken) in de keukenmachine. Je voegt ongeveer een theelepel paprika toe, de rode paprika’s, knoflook en tahin. Bewerk dit nu tot het een grove pasta vormt. Gebruik tijdens het draaien wat goede extra vierge olijfolie om een romige hummus te krijgen.
Ik gebruik de knoflook meestal rauw in dit makkelijke hummusrecept, maar je kunt de knoflook ook roosteren of gebakken knoflook gebruiken voor een zachtere knoflooksmaak. Houd er ook rekening mee dat knoflook meer uitgesproken wordt als je het een tijdje bewaart.
Ik gebruik tahin in deze romige gerookte paprika hummus, maar je kunt dit vervangen door amandelboter als je dat liever hebt. Zodra de consistentie van de hummus naar je zin is, kun je deze overhevelen naar een kleine kom. Voeg zeezout en gemalen zwarte peper toe om op smaak te brengen of voeg nog wat vers citroensap toe als het wat frisheid nodig heeft.
Serveren
Als optionele garnering kun je verse koriander, takjes peterselie of andere verse kruiden, een snufje paprikapoeder of gerookt paprikapoeder en wat sesamzaadjes gebruiken. O en swirl een paar eetlepels van de olie over de hummus. Ik serveer de gerookte paprika hummus graag met groentesticks (denk aan wortelsticks of selderijsticks, komkommersticks en dergelijke) of pitabroodjes. Het is een heerlijke romige dip en perfect als onderdeel van een buffettafel of als onderdeel van een Midden-Oosterse tafel.
Variaties
Je kunt dit hummusrecept gemakkelijk variëren om je eigen hummusversie te maken. Als je het pittiger wilt kun je bijvoorbeeld serrano pepers toevoegen of een heel andere versie maken zoals deze heerlijke geroosterde knoflook hummus.
Liever geen kikkererwten? Dan kun je ook deze pompoenhummus of bietenhummus eens proberen.
Hummus met gerookte paprika
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 paprika geroosterd
- 1 blik kikkererwten 400 gram, uitgelekt
- 20 milliliter citroensap
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder de pittige variant
- 2 tenen knoflook
- 4 el tahini
- cayennepeper naar smaak
- olijfolie
Instructies
- Spoel je kikkererwten en laat even uitlekken. Als je geen tahini gebruikt, maal je de geroosterde sesamzaadjes in de blender tot ze olie loslaten. Het moet eruit zien als pindakaas. Voeg eventueel iets olie (paar drupjes) toe om het proces op gang te helpen.
- De rest van de ingrediënten doe je in de blender en mix je tot een egale massa. Schep af en toe even om als je blender of staafmixer niet helemaal mee wil werken.
- Proef en voeg eventueel nog wat extra zout, citroen of cayenne toe.
- Schep de hummus in een schaaltje en druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met wat cayennepeper. Je kunt de hummus een paar dagen in de koelkast bewaren.
- Serveer op kamertemperatuur
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ben je ook hummus fan? Probeer dan ook eens deze geroosterde knoflook hummus!
Pingback: Heerlijke bietenhummus (zonder kikkererwten!) | Simone's Kitchen
Pingback: Wat is tahini en hoe maak je het zelf? | Simone's Kitchen
Heerlijk hummus, maak ik ook regelmatig. Ik heb het ook een keer met gedroogde kikkererwten gemaakt en zelf gekookt maar vond dat minder lekker dan uit blik. Ik doe er erg weinig kruiden door, die doe ik pas op mijn bord erbij, afhankelijk waar ik trek in heb.