Simone's Kitchen

Vegan mayonaise met kikkererwt-vocht (aquafaba)

Vegan mayonaise van aquafaba | simoneskitchen.nl

Vegan mayonaise deel II

Nog niet zo heel erg lang geleden maakte ik een vegan mayonaise met sojamelk en dat ging super makkelijk. Ik vond het eindresultaat lekker maar een tikkie aan de zoete kant doordat ik – per ongeluk – gezoete sojamelk had gekocht. Niet zo handig voor mayo. Op die post kwamen de nodige vragen van mensen die hadden gehoord dat je ook veganaise kunt maken met kikkererwtenvocht.

Vegan mayonaise met kikkererwten vocht | simoneskitchen.nl

Huh? Maar enig internet speurwerk bracht al snel aan het licht dat het inderdaad kan. En dat het vocht van de kikkererwten officieel aquafaba heet. Bovendien blijk je er nog veel meer leuke dingen mee te kunnen doen! Dus dat ga ik binnenkort eens testen. Nu had ik braaf blikjes kikkererwten gekocht en ik gebruik altijd de bio- kikkererwten van Bonduelle, maar daar blijkt dus bijna geen vocht in te zitten. Puntje van aandacht als je het zelf wilt maken. De twee blikjes werden zorgvuldig uitgelekt en toen had ik net krap 2 eetlepels vocht. Dat is wat weinig en ik heb dus ook niet zoveel mayo maar het eindresultaat was super!

Veganaise met aquafaba | simoneskitchen.nl

Het werkt eigenlijk exact hetzelfde als met gewone mayo. Doe de aquafaba in een mengbeker, voeg een eetlepel mosterd toe, beetje citroensap, peper en zout indien gewenst en dit meng je even. Vervolgens giet je langzaam de (olijf) olie erbij en binnen no time heb je mayonaise. Lekkerder dan die met de soja. Maar nogmaals dat kan aan die suiker hebben gelegen.

Al met al een zeer geslaagd experiment. Ik ga een volgende keer eens kijken of je dat vocht ook kunt gebruiken wanneer je zelf de kikkererwten hebt geweekt en gekookt. Daar ben ik dan ook weer benieuwd naar.

Eet jij vegetarisch of vegan? Ga dan vooral een keer lunchen bij The Green Kitchen in Wageningen. Daar vertel ik je op Paper travels alles over.

Vegan mayonaise met kikkererwtvocht
Totale tijd
10 mins
 
Soort: Bijgerecht
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
  • 3 el kikkererwtvocht (aquafaba)
  • 1/2 el mosterd ik gebruikte grove mosterd
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
Instructies
  1. Neem een hoge mengbeker en doe hier het vocht van de kikkererwten in, de mosterd en het citroensap. Voeg eventueel vast een snuf zout en peper toe. Doe je staafmixer erin en meng het even kort. Voeg nu in een straaltje de olijfolie toe en je zult zien dat het heel snel bindt. Voeg meer olie toe als het nog niet dik genoeg is. Is het te dik, dan maak je het weer wat dunner door wat extra citroen te gebruiken.
  2. Breng op smaak met bijvoorbeeld gerookte paprika, of maak er een aioli van door knoflook toe te voegen enzovoort.

6 comments

  1. Dat was echt een leuk en verrassend recept! (Jammer genoeg is er niemand meer vegan in mijn omgeving…. Heb ik weer…)

  2. Hoi Simone, heb je het al geprobeerd met je eigen geweekte kikkererwtenvocht? Ben ik ook benieuwd naar! Ik ga nu die met aquafaba uit blik maken.

  3. Waardeloos recept, werkt voor geen meter, maakt het uit welke kikkererwten je koopt? Hoeveel citroensap is een halve citroen? En hoeveel olijfolie? 

    • Simone van den Berg

      Jammer dat het niet voor je is gelukt Freek maar het recept klopt echt wel. Zoals ik in het artikel schrijf is het handig om te kiezen voor een kikkererwt waar veel vocht in zit. Ik heb hier bonduelle gebruikt maar daar zat amper vocht in. De turkse potten zit vaak veel vocht in. Hoeveel citroensap in een halve citroen zit, dat verschilt niet zoveel per citroen. 😉 Maar hou het op 1 eetlepel citroensap. En hoeveel olijfolie ligt er aan hoe snel het dik wordt. Je voegt het toe tot het de gewenste dikte heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos