Vegan is hot

We kunnen er niet omheen. Vegan is hot en vegan is here to stay (ik kreeg een mail van iemand die vond dat er teveel engels op de site stond, dus nou heb ik de neiging om allemaal engelse termen te gebruiken. Sorry.. 🙂 )

Deze smaaktest is niet gesponsord!

Maar goed, vegan dus. Met de huidige focus op milieu en dierenwelzijn is het niet zo gek dat meer mensen veganistisch gaan eten. En de industrie zou de industrie niet zijn als ze daar niet handig op insprongen. Zo viel mijn oog dit keer op een potje Vegan mayo van Hellmann’s. Volgens mij mag het officieel geen mayonaise heten als het vegan is of zoiets, maar goed.

Nu heb ik al een heel lekker recept voor veganaise (is er trouwens een officiele term voor?) waarbij ik aquafaba gebruikte om het te maken en dat vond ik persoonlijk een doorslaand succes. En zonder enige toegevoegde rommel of suiker dus ik zeg; die kun je het beste maken. Maar… ben je niet zo gecharmeerd van zelf mayonaise kloppen dan is een potje natuurlijk ook wel erg handig.

De structuur

Daar kunnen we duidelijk over zijn. Daar is niks mis mee. Dat zie je hopelijk ook in de foto’s. De veganaise is lekker dik, mooi glad en ziet er op alle fronten uit als mayonaise. Het enige verschil is de geur en de kleur. De kleur is ietsje witter dan ‘gewone’ mayonaise uit een pot. Er zit dan ook geen ei in natuurlijk.

De smaak

En dan komt het belangrijkste; de smaak. Ik was eerlijk gezegd aangenaam verrast. Het smaakt anders dan mayonaise (…) en is ietsje zuurder. Nu hou ik van zuur dus dat scheelt, maar ik denk dat je het in een dressing voor een salade of bij patatjes of iets dergelijks amper tot niet proeft. Wat mij betreft geslaagd dus.

Wat zit erin…

Tja, mmmm… daar valt nog wel wat eer aan te behalen maar goed, ik begrijp dat dingen in een potje per definitie langer houdbaar moeten zijn enzovoort. Maar die suiker… dat is dan weer jammer. Wat ik dan wel weer bijzonder vind is dat er raapzaadolie in zit. In mijn pogingen om veganaise te maken deed ik het met sojamelk en een keer met de aquafaba dus. Ik vraag me dan altijd af wat de mayo dan uiteindelijk zijn binding geeft. Is dat dan het maiszetmeel? Moet haast wel denk ik. Ik heb getracht om op de site van Hellmann’s meer informatie te vinden maar de vegan staat nog niet op de site. Ben ik dan eens een keertje heel snel? Kan het me haast niet voorstellen. De Amerikaanse Hellmann’s site heeft wel een vegan online staan maar die is gemaakt met soja olie en dus echt heel anders.

De eindconclusie

De prijs van een pot vegan mayo is € 2,99. De prijs voor een pot gewone Hellmann’s is € 2,66. De structuur van de mayo is zeker vergelijkbaar met de ‘gewone’. De smaak is ook prima en iets zuurder, maar als je vegan eet en een snelle vervanging voor een pot mayonaise wilt hebben dan is het zeker een goede optie, als je geen problemen hebt met allerlei onnodige toevoegingen.

Feit blijft wel dat de ingrediënten niet per definitie zorgen dat je gezonder wordt. Dus in die zin kun je het natuurlijk altijd beter zelf maken. Maar het principe van ‘gemak dient de mens’ is mij ook niet vreemd, want ik pak ook snel een pot mayo uit de supermarkt mee. Eigenlijk gek want zelf maken is letterlijk 2 minuten.

Disclaimer: Deze pot is door mij zelf gekocht en niemand heeft me gevraagd om erover te schrijven. It’s all me. O en een review/smaaktest die ik hier op de site post is per definitie NIET objectief. Het is mijn mening. (daar waren wat opmerkingen over op de Unox vega rookworst, dus wilde het maar even duidelijk maken)

Delen is fijn!