Simone's Kitchen

Smaaktest – Unox vegetarische rookworst

Vegetarische rookworst – moet dat?

Kijk, laat ik beginnen met zeggen dat ik ook vind dat er best wat minder vlees gegeten mag worden in de wereld. De klakkeloze consumptie van veel te veel vlees is voor niemand goed. Niet voor de mens, niet voor de dieren en niet voor het milieu. Dus het feit dat iemand een alternatief bedenkt voor vlees is aan te moedigen. Maar waarom zou je in godsnaam een rookworst vegetarisch willen maken? Een vleeseter krijg je er niet mee overstag en een vegetariër kan wel wat beters bedenken lijkt me zo. Maar goed, ik was wel heel benieuwd en zeker nadat ik een aantal halleluja verhalen op social media had gezien over deze worst.

Unox vegetarische rookworst

Volgens de heren geleerden van Unox hebben ze járen aan de rookworst gesleuteld om hem helemaal vergelijkbaar te maken met een vlees rookworst. De geur, smaak én de vorm zouden identiek zijn aan het origineel. Nou qua vorm kunnen we snel zijn: dat klopt. Alle andere criteria zijn de grootste lariekoek ooit. Maar ik loop op de zaken vooruit.

De ingredienten

Want waar maak je een vegetarische rookworst van? Nou schrik niet maar de ingredienten zijn:

Water, plantaardige oliën 15,9% (zonnebloem, kokos), verdikkingsmiddelen (guargom, natriumalginaat, xanthaangom, cellulose, carrageen, methylcellulose), EIWITPOEDER¹ 4,1%, erwtenvezel, erwteneiwit 1,5%, aroma, specerijen, zout, gehydroliseerd mais-eiwit, voedingszuur: citroenzuur, gistextract, champignonextract. aroma, dextrose, glucosestroop, rookaroma, suiker, karamelpoeder, antioxidanten (ascorbinezuur, alfa-tocoferol), kleurstoffen (ijzeroxide, anthocyanine), stabilisator: E450.

Krijg jij er ook al meteen trek van? Als je even meetelt dan telt dit rookworstje niet één, niet twee, maar liefst vier soorten suiker (dextrose, glucosestroop, suiker, karamelpoeder) De prijs van dit pareltje (waarvan het eerste ingredient water is…) is maar liefst € 3,85. Voor een worst van 250 gram. De echte rookworst koop je al voor € 2,85 en dan krijg je ook nog eens 375 gr.

Unox vegetarische rookworst

De geur

Op het moment dat je de worst uit de verpakking haalt ruik je een wat vage rookgeur. Eenmaal verhit in een pannetje en de worst uit het plastic gehaald vervliegt die rookgeur eigenlijk heel snel. Nu vind ik dat niet het belangrijkste, maar het maskeert de wat zurige geur van de worst misschien. Want zonder die rookgeur ruikt de vega worst gewoon vies. Beetje zurig en onbestemd.

De smaak

Tja en dan moet ik er toch echt aan geloven: ik moet een stukje gaan eten. Ik probeer het objectief te doen en stel me voor dat ik een rookworst in mijn mond doe. Nou laat ik het zo zeggen: als het echt een rookworst zou zijn geweest en die zou zo smaken? Dan zou ik het direct weer uitgespuugd hebben. Want dat zou betekenen dat er iets heel erg mis is met die rookworst.

Vegetarische rookworst

De worst smaakt een beetje zurig. Heeft een gekke structuur en is eigenlijk ronduit smerig. Ik kan er geen ander woord voor bedenken.

Eindconclusie

Je zou deze worst al moeten laten liggen als je leest wat erin zit. Maar als je toch in de verleiding zou komen; niet doen! Als je een rookworst eet, neem dan een goede. En als geen vlees wilt eten bedenk dan gewoon iets anders. (of check hier alle vegetarische recepten op de site) Die vegetarische rookworst is echt geen aanrader.

De vegetarische slager heeft ook een rookworst bedacht zag ik, al geloof ik nooit dat die veel beter gaan zijn dan deze. Nu is de Vegetarische Slager overgenomen door Unilever wat eerlijk gezegd nooit een goed teken kan zijn. Maar vanuit groeiperspectief snap ik het dan weer wel. Ik heb uberhaupt geen voorstander van al die vleesvervangers. Als je geen vlees wilt eten waarom zou je dan wel kipstuckjes nemen? Of nep gehakt of iets wat daar op lijkt. Er is niks mis met gewoon zelf je plantaardige eiwitten kiezen, maar goed dat moet ieder voor zich weten.

Die vega rookworst kun je in ieder geval in het schap laten liggen.

Vegetarische rookworst

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

39 comments

 1. Toevallig stond ik er van de week mee in m’n handen en de ingredientenlijst maakte ook dat ie rechtsomkeer maakte: terug in het schap. 

 2. Heerlijke (nou ja mooie dan, heerlijk is het duidelijk niet haha), eerlijke review, dat zouden meer mensen moeten doen!

 3. Goed onderbouwd artikel, Simone. Alleen al de ellenlange lijst aan kunst- en hulpmiddelen zou elke kritische consument (vleeseter of niet) ervan moeten weerhouden om dit wanproduct te kopen. 

 4. Toen ik hem ging proeven, heb ik hem voor het eten in de prullenbak gegooid. Hij rook zo vies dat ik hem niet wilde eten…vreselijk.

 5. Helemaal met je eens Simone, vraag me ook altijd af waarom een vegetariër iets zou willen eten dat lijkt op vlees, smaakt naar vlees, ruikt naar vlees…..????
  Om over je gezondheid nog maar te zwijgen. 

  • Nou ja dat heb ik inderdaad ook. Je bent toch juist vegetarier omdat je geen vlees meer wilt eten, waarom dan nepvlees?

   • Als je niet snapt waarom een vegetariër iets zou willen eten wat op vlees lijkt, dan neem ik je hele blog al niet serieus. Er ooit al eens bij nagedacht dat een vegetariër meestal vegetariër is geworden, omdat hij het zielig vindt voor de dieren? Als ik zo’n trailer voorbij zie rijden met op elkaar gepropte varkentjes erin die met hun snuitje uit de trailer lucht proberen te happen, dan weet ik weer waar ik het voor doe. Ik doe daar niet aan mee, ik wil niet dat een dier gedood wordt om op mijn bord terecht te komen. Een mens kan gerust zonder vlees, maar dat moet iedereen natuurlijk zelf weten. Ik ben al 18 jaar vegetariër, en niet omdat ik echt vlees smerig vond hoor, integendeel zelfs: ik vond het heerlijk. Dat maakt dan ook dat ik superblij ben met de steeds groter wordende keus aan vegetarisch vlees. Er hoeft geen dier voor door een hel te zijn gegaan en het smaakt mijns inziens heerlijk. Ook de vegetarische rookworst van Unox heb ik reeds meerdere malen gehad en ik vind hem uitstekend, superlekker, maarja dat kan komen doordat ik misschien niet meer weet hoe de echte rookworst smaak, geen idee. Smaken verschillen uiteraard, maar zeggen dat hij smerig is, is denk ik wat overdreven, ronduit overdreven. En als je gaat letten op de ingrediënten dan zul je bij veel vleesproducten ook gaan schrikken hoor. Bijna overal zitten E-nummers en een boel suiker in, dus dan kun je al bijna niks meer eten. Maar bij vleesproducten zul je zeker niet zo snel op de ingrediëntenlijst kijken, hè? Want dat eet je al van jongs af aan, dus dat zal wel goed spul zijn!

    Nou dat was mijn preek, fijne dag verder en succes met je verdere “onderzoeken”.

    Groetjes Szabolcs

    • Dank voor de preek. Ik ben blij dat er iemand is die de vega rookworst wel lekker vindt. Je bent een van de heel weinigen. Prima als je er blij van wordt. Ik ben me zeer zeker bewust van alles wat er met dieren gebeurd en ik eet daarom ook alleen vlees van een oorsprong waar ik weet dat ze een goed leven hebben gehad. Tuurlijk besef ik me dat ze wel geslacht moeten worden en dat zet me aan het denken. Ik ben om die reden ook zelf een klein jaar vegetarisch gaan eten maar uiteindelijk gekozen voor een andere oplossing. En beetje kort door de bocht geredeneerd dat ik niet bij de vleesproducten zou kijken naar de ingredientenlijst. Dat doe ik wel degelijk en alles waar meer in zit dan vlees… koop ik niet. Overigens is zelf koken met verse ingrediënten een prima manier om alle e-nummers, suikers en andere rommel te voorkomen. Zo ingewikkeld is dat echt niet. Dus voordat je een preek afsteekt misschien eerst even verder kijken dan je neus lang is…

     • Nou, ik zie jou hier ook alleen maar vegetariërs en vegetarisch vlees afzeiken, terwijl je niet eens onderzoek hebt gedaan naar waarom een vegetariër naar vegetarisch vlees verlangt, dus over verder kijken gesproken… daarnaast heb je het over vlees van goede oorsprong. Wat noem jij een goede oorsprong? Knap dat jij weet hoe goed er 24 uur per dag met de beesten van “goede oorsprong” wordt omgegaan, maar dat even terzijde… ook die beesten gaan naar zo’n zelfde horrorslachthuis waar ze een elektrische schok krijgen, waarvan ze niet dood gaan, en worden dan ondersteboven gehangen en levend opengesneden om alle “rotzooi” als ingewanden eruit te halen. Het beestje bloedt langzaam dood. Maar als dit alles het je waard is voor een stukje vlees op je bord… ik kan je helaas niet tegenhouden

  • Misschien is een persoon vegetariers geworden om de voetafdruk die nodig is om vlees te produceren te verminderen. Wellicht onderzoek doen naar de invloed van de vlees industrie op de aarde…

 6. Dank voor je heldere informatie! 
  Ik kijk niet eens meer naar al die vegetarische ‘vleesproduckten’ , ik word al ziek als ik lees wat er aan ingrediënten in zit.

 7. De worst van de vegetarische slager heb ik één keer genomen maar die is ook niet te eten.
  Dus daar begin ik niet meer aan. Er zijn zoveel andere dingen te bedenken als je zonder vlees wil eten. Bedankt voor je heldere uiteenzetting.
  Groetjes Ellen

 8. Vegetarische rookworst van Unox is echt vies! Zelfs een doorgewinterde vuilnisbak en vegetariër als ik heb mijn hap uitgespuugd en de rest vd worst weggegooid. Heel slecht, ik vraag me af of het test panel bij Unox wel smaakpapillen heeft) :
  De Vega rookworst van Valesse is wel goed en komt bij benadering qua smaak en structuur zelfs in de buurt van de echte rookworst.

 9. dikke teleurstelling dit ding… zowel mijn partner als ik zwaar aan de winderigheid (overkill aan omega 6 olie?), hij ruikt wel ernaar, maar wat ‘poederig’ qua structuur.

 10. Goedemiddag Simone & anderen,
  na het lezen van salvo’s aan standpunten en argumenten wil ik mij graag aansluiten bij zowel Simone als Szabolcs, omdat ik merk dat er aan beide kanten uitspraken worden gedaan die verkeerd opgevat kunnen worden en/of verkeerd verwoord kunnen zijn. Een recensie is er om objectief verslag te doen, en niet om “is” in plaats van “vind” in een omschrijving toe te passen.
  Ik ben een man van 25 die (schrik niet) al zo’n 20 jaar geen vlees meer heeft gegeten, tot een paar jaar daarna nog wel eens vis maar dat sindsdien ook dat niet meer. Je kan het doen omdat je het niet meer lekker vind (zeer onwaarschijnlijk voor de meesten vermoed ik). Je kan het doen om niet meer te hoeven bijdragen aan de onvoorstelbaar brute (nog vele malen lager dan ‘mensonwaardige’) behandeling van een levend diertje. En tenslotte kan je het overwegen door de gigantische impact van de vleesindustrie op de gezondheid van milieu -al het leven ter wereld- en daarmee op die van ons mensen zelf. (meer dan 90% van de ontbossende sojaplantages is er alleen voor de veevoer productie, voeg ik even toe voor de onwetende)
  “Als je geen vlees wilt eten waarom zou je dan wel kipstuckjes nemen? Of nep gehakt of iets wat daar op lijkt.” De Vegetarische Slager is een triest verhaal, Dat Unilever ook meneer Korteweg heeft omgekocht kan inderdaad niet veel goeds betekenen. Sindsdien gun ik zijn gecorrumpeerde idealen ook mijn geld niet meer, haalt niet weg dat ik het nog altijd jammer vind omdat sommige van z’n producten toch best goed imiteren naar mijn smaak. De term ‘vleesvervanger’ moet duidelijk maken dat het betreffende product ook de enkele (als ze al aanwezig zijn) gezonde stoffen in vlees vervangt voor de bestaande plantaardige bestanddelen met dezelfde eigenschappen. Dít tezamen met een relatief goede imitatie van een dierlijk product maakte deze fabrikant ooit weldadig en vernieuwend, maar wanneer Unilever of een van de andere grote producenten met z’n flappen gaat wapperen ben je je gezondheid niet meer zeker.
  Voor goeie kaas maak ik nog wel eens een uitzondering maar op dat na leef ik grotendeels veganistisch door combinatie van bovengenoemde redenen, en vind ik uitdaging bij het koken om klassieke vleesgerechten qua smaak zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen zonder af te doen aan kwaliteit (voedingswaarde). Excuses van de lap tekst. Simone, graag wil ik je bedanken voor de kennis die ík al vaker heb mogen opdoen van de info op je site over voornamelijk kruiden en andere ingrediënten, en je waardevolle boodschap waar veel mensen bij gebaat zullen zijn: zelf gaan koken. Mijn boodschap: genees de wereld, boycot de grootkapitalist!
  Vriendelijke groet uit Venlo

 11. De vegarookworst geprobeerd. Voor mij is hij iets te zuur en te weinig  rooksmaak. Goed geprobeerd, maar voor mij geen smaakvolle vervanging. Wel jammer,  graag stap ik over van vlees naar bega, maar het blijkt moeilijk te evenaren. Goede poging, maar.,.

 12. Vanavond geprobeerd bij de zuurkoolstamp, mijn vrouw noemt mij een pedaalemmer, je hoeft maat op zijn voet te gaan staan en zijn klep gaat open, ik lijk veel op die Andrew Zimmern lust en eet ook alles, Maarrrrr. Hier ligt mijn grens , wat een goor ding is die z.g “rookworst “ die ging dus linia recta de echte pedaalemmer in.

 13. Wat een waardeloze blog zeg, ze zegt zo met dieren begaan te zijn maar blijft zelf liever gewoon vlees eten. Wat haar keuze is en die respecteer ik ook, maar begin je blog dan niet of dat je een oplossing zoekt voor dierenleed.
  Verder is er helaas op geen enkele wijze te spreken van een test natuurlijk, ze kraakt alleen een vieze Vega rookworst rerecht af. Maar waar is nu het alternatief voor de rookworst, want dat is wat mensen graag wilde weten meid. Ik kies voor Valess een redelijk alternatief, maar ook de rookworst van de vegetarische slager is een alternatief al vindt ik die minder lekker. Ik heb er inmiddels meerdere geprobeerd waaronder die van unox en Valess staat bij mij op één en unox als laatste by the way

 14. Geprobeerd, Smerig. Zuur. Lekker laten liggen.

 15. Jakkes niet te eten, mijn man is nog dapper geweest om er een stuk van op te eten.
  Gewoon weer de gewone rookworst eten.

 16. Bah, nog nooit zo iets smerigs gegeten. Heeft in de allerverste verte helemaal niets met rookworst te maken!

 17. Volgens mijn man hebben ze er een animatie fimpje van gemaakt omdat ze niemand konden vinden die hem wilde eten voor de reclame 😉
  Verder ook geheel eens met waarom vleesvervangers eten, er wijn zoveel lekkerder alternatieven als noten, paddenstoelen en dergelijke. En met die andere vleesvervangers wordt je ecologische voetstap ook minder klein als dat je zou denken, want die worden gemaakt in fabrieken en er wordt toch ook heel wat CO2 gemaakt om ze te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.