Vegetarische rookworst – moet dat?

Kijk, laat ik beginnen met zeggen dat ik ook vind dat er best wat minder vlees gegeten mag worden in de wereld. De klakkeloze consumptie van veel te veel vlees is voor niemand goed. Niet voor de mens, niet voor de dieren en niet voor het milieu. Dus het feit dat iemand een alternatief bedenkt voor vlees is aan te moedigen. Maar waarom zou je in godsnaam een rookworst vegetarisch willen maken? Een vleeseter krijg je er niet mee overstag en een vegetariër kan wel wat beters bedenken lijkt me zo. Maar goed, ik was wel heel benieuwd en zeker nadat ik een aantal halleluja verhalen op social media had gezien over deze worst.

Unox vegetarische rookworst

Volgens de heren geleerden van Unox hebben ze járen aan de rookworst gesleuteld om hem helemaal vergelijkbaar te maken met een vlees rookworst. De geur, smaak én de vorm zouden identiek zijn aan het origineel. Nou qua vorm kunnen we snel zijn: dat klopt. Alle andere criteria zijn de grootste lariekoek ooit. Maar ik loop op de zaken vooruit.

De ingredienten

Want waar maak je een vegetarische rookworst van? Nou schrik niet maar de ingredienten zijn:

Water, plantaardige oliën 15,9% (zonnebloem, kokos), verdikkingsmiddelen (guargom, natriumalginaat, xanthaangom, cellulose, carrageen, methylcellulose), EIWITPOEDER¹ 4,1%, erwtenvezel, erwteneiwit 1,5%, aroma, specerijen, zout, gehydroliseerd mais-eiwit, voedingszuur: citroenzuur, gistextract, champignonextract. aroma, dextrose, glucosestroop, rookaroma, suiker, karamelpoeder, antioxidanten (ascorbinezuur, alfa-tocoferol), kleurstoffen (ijzeroxide, anthocyanine), stabilisator: E450.

Krijg jij er ook al meteen trek van? Als je even meetelt dan telt dit rookworstje niet één, niet twee, maar liefst vier soorten suiker (dextrose, glucosestroop, suiker, karamelpoeder) De prijs van dit pareltje (waarvan het eerste ingredient water is…) is maar liefst € 3,85. Voor een worst van 250 gram. De echte rookworst koop je al voor € 2,85 en dan krijg je ook nog eens 375 gr.

Unox vegetarische rookworst

De geur

Op het moment dat je de worst uit de verpakking haalt ruik je een wat vage rookgeur. Eenmaal verhit in een pannetje en de worst uit het plastic gehaald vervliegt die rookgeur eigenlijk heel snel. Nu vind ik dat niet het belangrijkste, maar het maskeert de wat zurige geur van de worst misschien. Want zonder die rookgeur ruikt de vega worst gewoon vies. Beetje zurig en onbestemd.

De smaak

Tja en dan moet ik er toch echt aan geloven: ik moet een stukje gaan eten. Ik probeer het objectief te doen en stel me voor dat ik een rookworst in mijn mond doe. Nou laat ik het zo zeggen: als het echt een rookworst zou zijn geweest en die zou zo smaken? Dan zou ik het direct weer uitgespuugd hebben. Want dat zou betekenen dat er iets heel erg mis is met die rookworst.

Vegetarische rookworst

De worst smaakt een beetje zurig. Heeft een gekke structuur en is eigenlijk ronduit smerig. Ik kan er geen ander woord voor bedenken.

Eindconclusie

Je zou deze worst al moeten laten liggen als je leest wat erin zit. Maar als je toch in de verleiding zou komen; niet doen! Als je een rookworst eet, neem dan een goede. En als geen vlees wilt eten bedenk dan gewoon iets anders. (of check hier alle vegetarische recepten op de site) Die vegetarische rookworst is echt geen aanrader.

De vegetarische slager heeft ook een rookworst bedacht zag ik, al geloof ik nooit dat die veel beter gaan zijn dan deze. Nu is de Vegetarische Slager overgenomen door Unilever wat eerlijk gezegd nooit een goed teken kan zijn. Maar vanuit groeiperspectief snap ik het dan weer wel. Ik heb uberhaupt geen voorstander van al die vleesvervangers. Als je geen vlees wilt eten waarom zou je dan wel kipstuckjes nemen? Of nep gehakt of iets wat daar op lijkt. Er is niks mis met gewoon zelf je plantaardige eiwitten kiezen, maar goed dat moet ieder voor zich weten.

Die vega rookworst kun je in ieder geval in het schap laten liggen.

Vegetarische rookworst

Delen is fijn!