Hoe maak je vegan mayonaise | simoneskitchen.nl

Veganaise met sojamelk

Een vegan mayonaise met sojamelk maken is heel eenvoudig om te doen. Zorg wel dat je hiervoor sojamelk zonder toegevoegde suiker gebruikt!

Als je me een tijdje terug had gevraagd of je iets kon maken dat lijkt op mayonaise maar zonder ei is.. dan had ik je waarschijnlijk aangekeken alsof ik het in Keulen hoorde donderen. Want een ei en mayonaise hoorde naar mijn mening bij elkaar. Tot ik een tijd terug een eierloze mayonaise vond in de supermarkt. Hmm, dat moest je dan toch ook zelf kunnen maken leek me.

En alsof het zo moest zijn zag ik een recept voor vegan mayonaise met sojamelk in het boek Oh she glows. En het zag er supersimpel uit dus dat moest lukken leek me.

Zelf vegan mayonaise maken | simoneskitchen.nl

Vegan mayonaise met sojamelk

Het proces is niet eens zo heel anders dan een gewone mayo, alleen gebruik je sojamelk in plaats van ei. En verhip, het werkte! En het is hartstikke lekker! Ik maakte de fout om niet op te letten en dus kocht ik soja waar suiker aan was toegevoegd. Dus de mayo was te zoet, maar ik ga het zeker nog vaker maken maar dan met soja zonder suiker. Want zoete mayo vind ik dan weer niet zo lekker.

De mayonaise zelf mist natuurlijk het geel van de eidooier dus is veel witter dan een normale mayo, maar de dikte is prima en dus uitstekend te gebruiken als je geen eieren wilt gebruiken. Probeer het zelf maar eens.

Ik vond het in ieder geval verrassend lekker en verrassend eenvoudig. Ik weet niet of het net als ‘gewone mayonaise’ ook kan splitten, dat heb ik nog niet meegemaakt. Overigens kun je tegenwoordig ook kant- en klare veganaise vinden in de supermarkt. Ik testte die uit hier.

Inmiddels heb ik ook vegan mayonaise gemaakt met kikkererwtenvocht.

Hoe maak je vegan mayonaise | simoneskitchen.nl

Vegan mayonaise

4.75 van 4 stemmen
GangBijgerecht

clock
totaal 10 minuten

300 ml

Ingrediënten

  • 125 ml sojamelk let goed op dat er geen suiker in zit
  • 15 ml citroensap 1 eetlepel vers
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl bruine rijstsiroop
  • 3/4 tl fijn zeezout
  • 1/4 tl mosterdpoeder is oa verkrijgbaar bij de Albert Heijn
  • 250 ml druivenpitolie

  • Meng de sojamelk, het citroensap, de azijn, de rijstsiroop, zout en mosterdpoeder in een blender. Zet de blender op de hoogste stand.
  • Zet de blender op de laagste stand en voeg de olie langzaam en in een dun straaltje toe. Het mengsel wordt geleidelijk dikker en verandert in een witte luchtige mayonaise.
  • Schep in een luchtdichte doos. In de koelkast blijft de mayonaise 3 tot 4 weken goed.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.