Simone's Kitchen

Zelf vegan mayonaise maken

Hoe maak je vegan mayonaise | simoneskitchen.nl

Als je me een tijdje terug had gevraagd of je iets kon maken dat lijkt op mayonaise maar zonder ei is.. dan had ik je waarschijnlijk aangekeken alsof ik het in Keulen hoorde donderen. Want een ei en mayonaise hoorde naar mijn mening bij elkaar. Tot ik een tijd terug een eierloze mayonaise vond in de supermarkt. Hmm, dat moest je dan toch ook zelf kunnen maken leek me.

En alsof het zo moest zijn zag ik een recept voor vegan mayonaise in het boek Oh she glows. En het zag er supersimpel uit dus dat moest lukken leek me.

Zelf vegan mayonaise maken | simoneskitchen.nl

Het proces is niet eens zo heel anders dan een gewone mayo, alleen gebruik je sojamelk in plaats van ei. En verhip, het werkte! En het is hartstikke lekker! Ik maakte de fout om niet op te letten en dus kocht ik soja waar suiker aan was toegevoegd. Dus de mayo was te zoet, maar ik ga het zeker nog vaker maken maar dan met soja zonder suiker. Want zoete mayo vind ik dan weer niet zo lekker.

De mayonaise zelf mist natuurlijk het geel van de eidooier dus is veel witter dan een normale mayo, maar de dikte is prima en dus uitstekend te gebruiken als je geen eieren wilt gebruiken. Probeer het zelf maar eens. Let even op de notities onder het recept.

Inmiddels heb ik ook vegan mayonaise gemaakt met kikkererwtenvocht.

Hoe maak je vegan mayonaise | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Vegan mayonaise

Totale tijd: 10 min
Porties: 300 ml

Ingrediënten

  • 125 ml sojamelk let goed op dat er geen suiker in zit
  • 15 ml citroensap 1 eetlepel vers
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl bruine rijstsiroop
  • 3/4 tl fijn zeezout
  • 1/4 tl mosterdpoeder is oa verkrijgbaar bij de Albert Heijn
  • 250 ml druivenpitolie

Instructies

  • Meng de sojamelk, het citroensap, de azijn, honing, zout en mosterdpoeder in een blender. Zet de blender op de hoogste stand.
  • Zet de blender op de laagste stand en voeg de olie langzaam en in een dun straaltje toe. Het mengsel wordt geleidelijk dikker en verandert in een witte luchtige mayonaise.
  • Schep in een luchtdichte doos. In de koelkast blijft de mayonaise 3 tot 4 weken goed.
Gang: Bijgerecht

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

24 comments

  1. Avatar

    Honing is niet vegan 😉

  2. Avatar

    Leuk recept, ga ik eens proberen. Zou het ook lukken met vocht uit een pot kikkererwten? Dat bestaat ook uit veel eiwitten…

  3. Avatar

    Als t ook zou kunnen met een andere melk dan soja, zou dat wel heel fijn zijn. Welke melk heeft er na de soja de meeste eiwitten? Misschien dan iets dunner maar ook lekker😊 Met een allergie voor ei, soja en gewone koemelk is t lastig. Al geeft dit recept wel weer hoop!

  4. Avatar

    Dacht dat het vocht uit pot of blik van gekookte kikkererwten erg slecht is. Gebruik ze altijd alleen maar gespoeld. 

    • Simone van den Berg

      Ja ik durf het ook je niet te zeggen. Ik heb het nog niet geprobeerd en ik spoel ze zelf ook normaal altijd af maar blijkbaar kun je er ook andere dingen mee doen… 🙂

      • Avatar

        Het vocht van peulvruchten bevat saponinen (ik hoop dat dat de goede spelling is). Als je peulvruchten uit blik of pot afspoelt zie je ook altijd dat schuim verschijnen, dat zijn de ‘saponinen’. De plant van de peulvrucht maakt stofjes aan die inderdaad slecht zijn om te eten, het is een gif dat de hemoglobine in je bloed op kan lossen. Dat is ook precies waarom de peulvruchtenplant ze maakt; om te voorkomen dat dieren ze opeten .
        Het is echt maf om dat dan vervolgens te gaan verwerken in recepten als je het mij vraagt.

        Het is ook beter om zelf je peulvruchten te koken (beter dan blik of pot) omdat je ze dan langer kookt en het schuim er beslist AF moet scheppen aan het begin van het kookproces.

        • Simone van den Berg

          He Jessi, de peulvrucht maakt inderdaad saponine en fytinezuur aan om zichzelf te beschermen. Dat gaat grotendeels weg op het moment dat je de peulvruchten lang genoeg weekt. Dat het de hemoglobine in je bloed oplost, daar heb ik nog nooit van gehoord, maar het zijn wel anti-nutriënten die ervoor zorgen dat sommige voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Bovendien kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor de effecten hiervan wat zich kan uiten in darm irritaties. Dus in dat op zicht kun je de aquafaba zeker beter zelf maken maar als je het af en toe gebruikt zou er geen enkel probleem moeten zijn.
          De meningen van de heren geleerden variëren in dit opzicht nog wel maar de algemene mening is dat het geen kwaad kan mits je natuurlijk niet liters aquafaba per week gebruikt 😉

  5. Avatar

    Hoi Simone,
    Ziet er heerlijk uit!
    Kan het ook met lijnzaadmelk? Die maak ik namelijk altijd zelf met m’n blender. Ik zie dat in soja bijna het dubbele zit wat eiwitten betreft, maar omdat ik de melk zelf maak kan ik de hoeveelheid lijnzaad verdubbelen.
    En kan ik ook rijstolie toevoegen i.p.v. druivenpitolie?

    Alvast bedankt voor je antwoord

    • Simone van den Berg

      He Hilde,
      Rijstolie ipv druivenpitolie kan prima. Ik weet niet of het verdubbelen van de hoeveelheid ook de hoeveelheid eiwit gaat verdubbelen. Ik vrees van niet eigenlijk maar je kunt het natuurlijk altijd proberen! Laat je dan even weten of het is gelukt?

  6. Avatar

    Volgens de warenwet mag je mayonaise zonder eigeel geen mayonaise noemen, wel raar maar dat is de wet nu eenmaal.

  7. Pingback: Vegan mayonaise met kikkererwt-vocht (aquafaba) | Simone's Kitchen

  8. Avatar

    Hoi Simone,

    Heb je het al gemaakt met andere sojamelk? Enzoja van welk merk, dan zit ik gelijk goed😉

    Groetjes,

    Saskia

    • Simone van den Berg

      Hè Saskia. Nou ik heb laatst voor het eerst vegan mayo gemaakt met kikkererwtenvocht en dat vind ik dus nog lekkerder. Staat ook online trouwens. Qua merk sojamelk heb ik die bij de EkoPlaza gekocht. Merk weet ik even niet meer 🙊 Gewoon even opletten dat het niet gezoet is

      • Avatar

        Oh wat stom ik heb gisteren humus gemaakt, zelf de kikkererwten geweekt en in het weekwater gekookt. Het vocht opgevangen voor door de humus maar de rest weggegooid 😬. Met afkoelen werd het vocht een beetje gelei achtig. Volgende x bewaren 😉.  

        Ga zo op zoek naar je andere recept, heb je pas gisteren gevonden😊.

  9. Avatar

    De kleur van de mayonaise kun je met kurkuma (geelwortel) wat geler maken.

  10. Pingback: Koop nooit meer mayonaise, zelf maken is super simpel | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!