Zelf vegan mayonaise maken

Hoe maak je vegan mayonaise | simoneskitchen.nl

Als je me een tijdje terug had gevraagd of je iets kon maken dat lijkt op mayonaise maar zonder ei is.. dan had ik je waarschijnlijk aangekeken alsof ik het in Keulen hoorde donderen. Want een ei en mayonaise hoorde naar mijn mening bij elkaar. Tot ik een tijd terug een eierloze mayonaise vond in de supermarkt. Hmm, dat moest je dan toch ook zelf kunnen maken leek me.

En alsof het zo moest zijn zag ik een recept voor vegan mayonaise in het boek Oh she glows. En het zag er supersimpel uit dus dat moest lukken leek me.

Zelf vegan mayonaise maken | simoneskitchen.nl

Het proces is niet eens zo heel anders dan een gewone mayo, alleen gebruik je sojamelk in plaats van ei. En verhip, het werkte! En het is hartstikke lekker! Ik maakte de fout om niet op te letten en dus kocht ik soja waar suiker aan was toegevoegd. Dus de mayo was te zoet, maar ik ga het zeker nog vaker maken maar dan met soja zonder suiker. Want zoete mayo vind ik dan weer niet zo lekker.

De mayonaise zelf mist natuurlijk het geel van de eidooier dus is veel witter dan een normale mayo, maar de dikte is prima en dus uitstekend te gebruiken als je geen eieren wilt gebruiken. Probeer het zelf maar eens. Let even op de notities onder het recept.

Vegan mayonaise

Ingredients:

  • 125 ml neutrale sojamelk (let goed op dat er geen suiker in zit)
  • 15 ml (1 eetlepel) vers citroensap
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl bruine rijstsiroop
  • 3/4 tl fijn zeezout
  • 1/4 tl mosterdpoeder (is oa verkrijgbaar bij de Albert Heijn)
  • 250 ml druivenpitolie

Directions:

  1. Meng de sojamelk, het citroensap, de azijn, honing, zout en mosterdpoeder in een blender. Zet de blender op de hoogste stand.
  2. Zet de blender op de laagste stand en voeg de olie langzaam en in een dun straaltje toe. Het mengsel wordt geleidelijk dikker en verandert in een witte luchtige mayonaise.
  3. Schep in een luchtdichte doos. In de koelkast blijft de mayonaise 3 tot 4 weken goed.
  • Vervang de sojamelk niet door een andere soort zuivelvrije melk. Het hoge eiwitgehalte in de soja zorgt ervoor dat de melk stevig wordt.
  • Ik vond het nogal spetteren in de blender. Ik ga binnenkort kijken of ik het ook met de staafmixer kan maken. Zo ja dan voeg ik dat hier toe.
  • De mayonaise smaakt echt lekker maar bij mij dus te zoet. Andere sojamelk en wellicht zonder de rijstsiroop eens proberen. Ga ik ook toevoegen hoe dat is bevallen zodra ik het heb gemaakt.
  • In het recept stond vrij specifiek druivenpitolie. Ga het binnenkort ook proberen met een andere olie

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

8 comments

  1. Honing is niet vegan 😉

  2. Leuk recept, ga ik eens proberen. Zou het ook lukken met vocht uit een pot kikkererwten? Dat bestaat ook uit veel eiwitten…

  3. Als t ook zou kunnen met een andere melk dan soja, zou dat wel heel fijn zijn. Welke melk heeft er na de soja de meeste eiwitten? Misschien dan iets dunner maar ook lekker😊 Met een allergie voor ei, soja en gewone koemelk is t lastig. Al geeft dit recept wel weer hoop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *