Zelf vegan mayonaise met sojamelk maken

Veganaise met sojamelk
Een vegan mayonaise met sojamelk maken is heel eenvoudig om te doen. Zorg wel dat je hiervoor sojamelk zonder toegevoegde suiker gebruikt!
Als je me een tijdje terug had gevraagd of je iets kon maken dat lijkt op mayonaise maar zonder ei is.. dan had ik je waarschijnlijk aangekeken alsof ik het in Keulen hoorde donderen. Want een ei en mayonaise hoorde naar mijn mening bij elkaar. Tot ik een tijd terug een eierloze mayonaise vond in de supermarkt. Hmm, dat moest je dan toch ook zelf kunnen maken leek me.
En alsof het zo moest zijn zag ik een recept voor vegan mayonaise met sojamelk in het boek Oh she glows. En het zag er supersimpel uit dus dat moest lukken leek me.

Vegan mayonaise met sojamelk
Het proces is niet eens zo heel anders dan een gewone mayo, alleen gebruik je sojamelk in plaats van ei. En verhip, het werkte! En het is hartstikke lekker! Ik maakte de fout om niet op te letten en dus kocht ik soja waar suiker aan was toegevoegd. Dus de mayo was te zoet, maar ik ga het zeker nog vaker maken maar dan met soja zonder suiker. Want zoete mayo vind ik dan weer niet zo lekker.
De mayonaise zelf mist natuurlijk het geel van de eidooier dus is veel witter dan een normale mayo, maar de dikte is prima en dus uitstekend te gebruiken als je geen eieren wilt gebruiken. Probeer het zelf maar eens.
Ik vond het in ieder geval verrassend lekker en verrassend eenvoudig. Ik weet niet of het net als ‘gewone mayonaise’ ook kan splitten, dat heb ik nog niet meegemaakt. Overigens kun je tegenwoordig ook kant- en klare veganaise vinden in de supermarkt. Ik testte die uit hier.
Inmiddels heb ik ook vegan mayonaise gemaakt met kikkererwtenvocht.
Vegan mayonaise
Ingrediënten
- 125 ml sojamelk let goed op dat er geen suiker in zit
- 15 ml citroensap 1 eetlepel vers
- 1 tl appelciderazijn
- 1 tl bruine rijstsiroop
- 3/4 tl fijn zeezout
- 1/4 tl mosterdpoeder is oa verkrijgbaar bij de Albert Heijn
- 250 ml druivenpitolie
Instructies
- Zet de blender op de laagste stand en voeg de olie langzaam en in een dun straaltje toe. Het mengsel wordt geleidelijk dikker en verandert in een witte luchtige mayonaise.
- Schep in een luchtdichte doos. In de koelkast blijft de mayonaise 3 tot 4 weken goed.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Vegan met honing?
Dat is een stom foutje. In de ingredientenlijst staat rijstsiroop maar dat heb ik niet goed neergezet in de omschrijving. Nu aangepast!
Pingback: Koop nooit meer mayonaise, zelf maken is super simpel | Simone's Kitchen
De kleur van de mayonaise kun je met kurkuma (geelwortel) wat geler maken.
Ja al vind ik de witte kleur niet storend hoor.
Hoi Simone,
Heb je het al gemaakt met andere sojamelk? Enzoja van welk merk, dan zit ik gelijk goed😉
Groetjes,
Saskia
Hè Saskia. Nou ik heb laatst voor het eerst vegan mayo gemaakt met kikkererwtenvocht en dat vind ik dus nog lekkerder. Staat ook online trouwens. Qua merk sojamelk heb ik die bij de EkoPlaza gekocht. Merk weet ik even niet meer 🙊 Gewoon even opletten dat het niet gezoet is
Oh wat stom ik heb gisteren humus gemaakt, zelf de kikkererwten geweekt en in het weekwater gekookt. Het vocht opgevangen voor door de humus maar de rest weggegooid 😬. Met afkoelen werd het vocht een beetje gelei achtig. Volgende x bewaren 😉.
Ga zo op zoek naar je andere recept, heb je pas gisteren gevonden😊.
O dat is jammer inderdaad! Volgende keer bewaren ja… 🙂 Enne… welkom dan!
Pingback: Vegan mayonaise met kikkererwt-vocht (aquafaba) | Simone's Kitchen
Volgens de warenwet mag je mayonaise zonder eigeel geen mayonaise noemen, wel raar maar dat is de wet nu eenmaal.
Als je het verkoopt zal dat zeker gelden maar voor mijn blog vind ik het een logische naam. Weet je tenminste wel meteen waar het over gaat. Toch? 🙂
Hoi Simone,
Ziet er heerlijk uit!
Kan het ook met lijnzaadmelk? Die maak ik namelijk altijd zelf met m’n blender. Ik zie dat in soja bijna het dubbele zit wat eiwitten betreft, maar omdat ik de melk zelf maak kan ik de hoeveelheid lijnzaad verdubbelen.
En kan ik ook rijstolie toevoegen i.p.v. druivenpitolie?
Alvast bedankt voor je antwoord
He Hilde,
Rijstolie ipv druivenpitolie kan prima. Ik weet niet of het verdubbelen van de hoeveelheid ook de hoeveelheid eiwit gaat verdubbelen. Ik vrees van niet eigenlijk maar je kunt het natuurlijk altijd proberen! Laat je dan even weten of het is gelukt?
Dacht dat het vocht uit pot of blik van gekookte kikkererwten erg slecht is. Gebruik ze altijd alleen maar gespoeld.
Ja ik durf het ook je niet te zeggen. Ik heb het nog niet geprobeerd en ik spoel ze zelf ook normaal altijd af maar blijkbaar kun je er ook andere dingen mee doen… 🙂
Het vocht van peulvruchten bevat saponinen (ik hoop dat dat de goede spelling is). Als je peulvruchten uit blik of pot afspoelt zie je ook altijd dat schuim verschijnen, dat zijn de ‘saponinen’. De plant van de peulvrucht maakt stofjes aan die inderdaad slecht zijn om te eten, het is een gif dat de hemoglobine in je bloed op kan lossen. Dat is ook precies waarom de peulvruchtenplant ze maakt; om te voorkomen dat dieren ze opeten .
Het is echt maf om dat dan vervolgens te gaan verwerken in recepten als je het mij vraagt.
Het is ook beter om zelf je peulvruchten te koken (beter dan blik of pot) omdat je ze dan langer kookt en het schuim er beslist AF moet scheppen aan het begin van het kookproces.
He Jessi, de peulvrucht maakt inderdaad saponine en fytinezuur aan om zichzelf te beschermen. Dat gaat grotendeels weg op het moment dat je de peulvruchten lang genoeg weekt. Dat het de hemoglobine in je bloed oplost, daar heb ik nog nooit van gehoord, maar het zijn wel anti-nutriënten die ervoor zorgen dat sommige voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Bovendien kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor de effecten hiervan wat zich kan uiten in darm irritaties. Dus in dat op zicht kun je de aquafaba zeker beter zelf maken maar als je het af en toe gebruikt zou er geen enkel probleem moeten zijn.
De meningen van de heren geleerden variëren in dit opzicht nog wel maar de algemene mening is dat het geen kwaad kan mits je natuurlijk niet liters aquafaba per week gebruikt 😉
Als t ook zou kunnen met een andere melk dan soja, zou dat wel heel fijn zijn. Welke melk heeft er na de soja de meeste eiwitten? Misschien dan iets dunner maar ook lekker😊 Met een allergie voor ei, soja en gewone koemelk is t lastig. Al geeft dit recept wel weer hoop!
Ik denk amandelmelk maar het verschil is vrij dramatisch hoor. Van 3,5 gram per 100 ml voor soja naar 0,4 voor amandelmelk. Maar je kunt het altijd proberen natuurlijk!
Hoi Marjon, ik heb nog eens verder gezocht en je kunt de vegan mayonaise dus ook maken met het vocht uit een blikje kikkererwten. Dan heeft het weer een andere naam maar ik ga het binnenkort uitproberen!
Leuk recept, ga ik eens proberen. Zou het ook lukken met vocht uit een pot kikkererwten? Dat bestaat ook uit veel eiwitten…
Jee dat is wel een heel ander soort vloeistof Vera… Maar gewoon proberen zou ik zeggen. In geval van nood moet je het weggooien, maar wellicht lukt het. Laat je het weten als je het geprobeerd hebt?
He Vera. het blijkt inderdaad gemaakt te kunnen worden met het vocht van kikkererwten! Ga het binnenkort uitproberen!
Honing is niet vegan 😉
Ah nee dat weet ik! Stom. Maar dat wilde ik er nog bijzetten inderdaad. Ik had geen rijstsiroop. Ga het even aanpassen! Thanks