Bieslook mayonaise maken
Zelf bieslook mayonaise maken is super eenvoudig. Je begint van scratch of je gebruikt eenvoudig een kant- en klare mayonaise uit de supermarkt. In beide gevallen vind je hier hoe je dat maakt.
Meer over bieslook
Deze keer een plantje in de spotlight waar ik echt vrolijk van wordt; bieslook.
Ik kan in het voorjaar en de zomer echt van dit kruid genieten wanneer de hommeltjes en bijen vrolijk af en aan vliegen rondom de bieslook.
En daarnaast is de subtiele ui-smaak ook nog eens een geweldige verrijking van bijna ieder gerecht. Hoe mooi wil je het hebben van ons Moeder Natuur?
Geneeskrachtige eigenschappen
Natuurlijk moet er vanuit de overlevering ook aan het pijpgras, de bijnaam voor bieslook, een aantal geneeskrachtige eigenschappen worden toegedicht. Zo wordt er beweerd dat bieslook zijn intrede in de keuken heeft gemaakt vanwege zijn gunstige werking op de spijsvertering en de eetlust. Hiernaast zou bieslook ook vet afbreken, energie geven, wormen tegen gaan en ook tegen het hoesten werken.
Bieslook zit bomvol vitamine A en K en is dus ook goed voor (weten we het allemaal nog?) je huid, je ogen, en je weerstand.
Bieslook mayonaise
Wat kun je allemaal met bieslook in de keuken? De mogelijkheden zijn echt bijna eindeloos. Fijngesneden doen de stengels van het pijpgras het heel goed in salades, ragouts, kruidenboter, dressings en sauzen. Gooi bieslook wel altijd op het laatst door je gerechten, want als het meekookt of meebakt blijft er niets van de smaak over.
Bieslook is goed te combineren met peterselie en wordt ook als vervanger gebruikt wanneer peterselie niet voorhanden is.
Het kruid doet het goed in gerechten waarbij mayonaise of andere vette sauzen worden gebruikt (dipsausjes en zo).
Combinaties met bieslook
Gouden en bewezen combinaties zijn die van bieslook met aardappels (gekookt of gebakken) en eieren.
Gebruik je bieslook stengels ook eens om rolletjes vlees of groentepakketjes dicht te binden. Of, wanneer je echt een creatieve bui hebt, kun je natuurlijk een matje van bieslook vlechten en hier wat lekkers op serveren. Als de stengels te slap zijn om mee te knopen of te vlechten leg je ze een paar seconden in kokend water en daarna gelijk onder de koude kraan.
Behalve de steel kun je ook de bloemen heel goed eten (in de lente die mooie paarse bloemen op de bieslook). Ze worden al veel als garnering gebruikt maar worden in mijn optiek nog niet voldoende op waarde geschat.
We hadden graag dit keer een recept gebruikt met de bloemetjes van de bieslook maar ja, verkeerde seizoen dus die houden jullie dan nog te goed. Voor nu het recept voor een lekkere bieslook mayonaise. En die kun je natuurlijk overal bij gebruiken!
Voor meer recepten met bieslook of check ook het recept voor de basilicum mayonaise of andere mayonaise variaties.
Bieslook mayonaise
Ingrediënten
- 1 ei
- 1 el mosterd
- 1 el witte balsamico of witte wijn azijn
- 250 ml olie milde olijfolie
- peper
- zout
- paar flinke handen bieslook
- scheutje tabasco
- zout
- peper
Instructies
- Maak de mayonaise door in het bakje van de staafmixer een ei te breken. Voeg hier de mosterd en de azijn aan toe en een flinke scheut olie. Even blenden en dan opnieuw olie toevoegen tot het dik genoeg is.
- Doe vervolgens de bieslook, tabasco, peper en zout erbij en blend alles tot een geheel. De bieslook zal niet pureren dus je blijft stukjes zien.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik koop mayonaise bijna niet. Maar soms moet ik hem in salade doen. Dus probeer ik volgende keer je recept maken.
Het is een aanrader, hoor.
Yam! Dit recept ga ik snel eens proberen 🙂
Zeker doen. De mayo krijgt een nog overtuigender bieslook smaak als je hem 1 of 2 dagen in de koeling laat staan…