Basilicum mayonaise maken
Basilicum mayonaise; twee van mijn favoriete smaken gecombineerd. Het is bovendien echt heel makkelijk om te maken. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor eerst zelf mayonaise te maken, of je kunt het eenvoudigweg verwerken in een kant- en klare mayonaise uit de winkel.
Basilicum mayonaise
Die geur van basilicum…. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Elke keer als ik een basilicumplantje koop, of een bosje basilicum kan ik het niet nalaten om mijn neus erin te stoppen en eens diep te snuiven. Ik denk maar zo dat het een van de lekkerste kruidengeuren is die er bestaan. Ok, kaneel is ook wel een absolute favoriet maar toch wel iets minder zomers. Tijd dus om eens een basilicum mayonaise te maken.
Variaties op mayonaise
Mijn supersnelle mayonaise recept is van zichzelf eigenlijk al redelijk perfect (haha) maar het kan natuurlijk altijd beter. Het fijne is dat het zo neutraal is dat je er met gemak van alles mee kunt doen. Maak bijvoorbeeld eens een citroenmayonaise, of voeg wat fijn gesneden chipotle toe, paprikapoeder of ga zo nog maar door. Verse kruiden zoals basilicum zijn ideaal omdat ze zacht zijn en zich daardoor goed mengen met de mayonaise. Gebruik geen harde kruiden zoals rozemarijn of tijm. Gedroogd kan wel maar vers is geen goed idee.
Hoeveel basilicum?
Voor de basilicum mayonaise heb je aan 1 standaard plantje wat je in de supermarkt kunt kopen voldoende. Ik knip soms het hele plantje af en doe dat in de staafmixer maar dat is vrij heftig. Een half plantje is voldoende of 15 gram basilicum.
De basilicum mayonaise is vervolgens eigenlijk overal lekker bij. Je kunt het als basis voor een dressing gebruiken of serveren met frietjes. Overal waar je normaal mayonaise bij gebruikt kun je de basilicum mayonaise voor nemen.
Basilicum mayonaise
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 heel ei
- 1 eetlepel mosterd ik gebruik altijd grove mosterd
- 1 eetlepel azijn ik ben gek op knoflookazijn
- ongeveer 250-350 ml zonnebloem- of milde olijfolie
- peper
- zout
- flinke hand basilicumblaadjes
Instructies
- Maak eerst je basis mayonaise door het ei te breken boven het bakje van een staafmixer. Doe hier een eetlepel mosterd bij en een eetlepel azijn. Meng het even door elkaar.
- Doe een klein beetje olie erbij en zet de staafmixer even aan. Herhaal dit totdat je ziet dat het mengsel begint te emulgeren. Zodra dat gebeurt kun je meer olie tegelijk toevoegen. Ga hiermee door tot de mayonaise de gewenste dikte heeft bereikt.
- Blijft ie te dun dan geldt dat je meer olie moet toevoegen. Blijft ie te dun, dan een beetje azijn of citroen toevoegen.
- Doe de basilicum erdoor en draai het nog een keer goed door tot alles gemengd is. Het hoeft niet helemaal glad maar de blaadjes moeten wel klein zijn vermalen. Proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wat een mega goed idee! Ik hou zo van basilicum en mayo …wie lust dat nou niet? 🙂 Zo simpel, maar volgens mij heerlijk!
Ja je gelooft het niet natuurlijk maar er zijn mensen die niet van basilicum houden. Ik snap het ook niet maar het is echt zo!