Koop nooit meer mayonaise, zelf maken is super simpel

Romige mayo in een paar minuten | simoneskitchen.nl

Mayonaise in 1 minuut

Kun jij je nog herinneren hoe je de eerste keer mayonaise maakte? Ik weet wel nog dat het een compleet drama was. Volgens mij woonde ik in die tijd nog thuis en om wat voor reden dan ook, had ik – die zelden kookte – bedacht dat het wel leuk zou zijn om een keer mayonaise te maken… Nou dat leuke was snel voorbij want binnen no time was de hele bende in de schift geschoten en geen mens die er nog iets van kon maken…. Wat ik fout deed? Ik gok dat er veel te veel olie tegelijk bij ging. In de tussentijd heb ik wel geleerd hoe ik een fatsoenlijke mayo moet ‘tikken’ en in de schift (even afkloppen) gaat ie echt zelden meer, maar toen ik zag hoe Gary van Masterchef Australia mayo maakte, heb ik toch even met open mond zitten staren!

Snelle mayonaise zoals in masterchef australie | simoneskitchen.nl

Had ik dan echt al die tijd voor jan met de korte achternaam eeuwig die armspieren een flinke workout gegeven? (even tussendoor; genieten jullie er ook zo van dat Masterchef weer begonnen is? Heerlijk!! Er is er toch maar eentje en dat is Masterchef Australië! )

Maar goed, dat moment dus… Dat moment dat Gary zonder boe of bah, een heel ei in het bakje van een staafmixer gooide, klodder mosterd erbij, beetje azijn, beetje zout en een klots olie. Even mixen, meer olie erbij, weer even mixen, nog wat olie erbij… Totdat er een prachtige dikke mayonaise overbleef…. Voor die tijd wilde ik nog wel eens uit luiheid een potje mayo kopen want echte mayonaise maken kostte tijd. Maar sinds ik Gary’s trucje heb geleerd is dat er niet meer bij. Binnen 5 minuten heb ik een mayonaise op tafel staan. En lekkerder als ooit uit een potje kan komen!

Het is ook nog nooit mislukt. En als je eenmaal de basis hebt kun je er citroen mayonaise van maken, of mengen met kruiden of… zoveel mogelijkheden. Tijdens onze whole30 heb ik meerdere malen olijfolie mayo gemaakt. Ook nog zoiets; ik ging er altijd vanuit dat mayonaise puur gemaakt van olijfolie niet lekker zou zijn. Maar omdat zonnebloemolie tijdens de whole30 verboden is heb ik met hele milde olijfolie mayonaise gemaakt en echt, gewoon superlekker. Je moet er inderdaad geen sterke extra virgin voor gebruiken maar gewoon een goedkope hele lichte olijfolie. Die van de plus markt is perfect. (de mild)

Als je het nog niet eerder heb geprobeerd… Echt doen! Ik vind het zeker net zo lekker als traditioneel geklopte mayonaise en vele malen sneller!

Mayonaise in vijf minuten

Ingredients:

 • 2 eieren
 • 1 el mosterd
 • 2 el witte balsamico
 • 1 snufje zout
 • 500 ml zonnebloem olie (ongeveer)

Directions:

 1. Neem een blender en breek er twee eieren in. Doe hier een eetlepel mosterd bij, een beetje zout en witte balsamico. Doe hier meteen een flinke scheut olie bij en draai de blender voor ongeveer tien seconden.
 2. Doe er weer een flinke scheut olie bij en draai weer tien seconden. Herhaal dit tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Let op dat op gegeven moment wordt het te dik om nog goed rond de draaien. Is dit het geval dan kun je het weer wat dunner maken door wat citroensap, water of azijn toe te voegen en weer te draaien.
 3. En dat is het! Klaar!

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

31 comments

 1. Of doe het in de hoge beker van je staafmixer. Zet je staafmixer erin, op de bodem. Zet ‘m aan en trek ‘m langzaam omhoog. 🙂

 2. Wat ik heb ontdekt bij beide methoden: voorwaarde is wel dat alle producten op kamertemperatuur zijn.
  (Inderdaad, met een ei uit de koelkast mislukte het)

  • Simone van den Berg

   Nou daar heb je wel een punt Paul, maar ik heb zowel met een koelkast ei als met een ei op kamertemperatuur gedaan en gaat allebei goed…. Inderdaad is het beter als alles op kamertemperatuur is, maar ik heb dat probleem met koelkast ei dus nog niet gehad..

 3. Alleen hierom al zou je Gary toch zoenen, niet? 🙂

  Ik heb het nooit aangedurfd (stom he) maar ik ga het zondag eens proberen.. Is er nog een substitute voor de white vinigar?

 4. Jaaa zo leuk dat Masterchef weer begonnen is! Echt een van mijn favoriete programma’s!

  Ik heb ook ooit geprobeerd mayonaise te maken, en net als bij jou.. meteen in de schift!
  Nu eet ik alleen nog veganaise en dat maak je op dezelfde manier als in je recept hierboven. En omdat er geen eieren in zitten kan het echt niet misgaan 😉

  • Simone van den Berg

   O ik wist niet eens dat er veganaise bestond.. 😉 Grappig… Ga ik toch eens naar kijken en ja ik ben zoooo blij dat het weer begonnen is! De enige echt leuke masterchef! Wij zitten alweer elke dag aan de buis gekluisterd!

 5. Haha goed he! Dit heb ik dus ook laatst ontdekt en een stukje over geschreven. Het is bijna nog sneller dan een pot mayo open maken 😉

  Het is trouwens heel lekker om er knoflook en saffraan bij te doen voor een lekkere mediteraanse aioli.

 6. Mooi.. Limoensap heb ik wel.. Lekker fris.. Aioli.. Goed idee!

 7. Hoi,

  Ik ga as zondag mijn eerste Whole30 beginnen….(spannend) en zocht op Mayonaise recepten. Leuk om te zien dat er ook Nederlanders zijn die dit doen 🙂
  Ik ga een blog bijhouden hierover op www. mypositiveflow.com.

 8. Pingback: Whole 30: D-Day minus 7 | My Positive Flow

 9. Pingback: Recept Allioli volgens Kay | Es' Factory

 10. Pingback: Het perfecte frietje! - simoneskitchen.nl

 11. Geweldig het lukte in één keer, ik had het wel eens meer zo geprobeerd maar uiteindelijk had ik een hele kan vol zure drap. Dit werk geweldig inderdaad alles op kamer temperatuur. (had ik geluk mee niet aan gedacht)

 12. Beste Simone

  Ik wilde 10 minuten terug een salade maken met mayonaise erdoor heen.
  En mijn pot mayo was leeg.
  even snel op google en ik vond dit recept.

  in 1 keer gelukt en is nog lekker ook !

  Bedankt
  groetjes rebeca

  • Simone van den Berg

   Goed om te horen Rebecca! Is toch super dit recept of niet? 🙂

  • He wat leuk. Gisteren weer op Masterchef Australian (lievelingsprogramma dat wij hier thuis het keukentje noemen) gezien hoe ze (Matt Preston) mayonaise maken. Nu als extra tip: zet het mandje (het kommetje van de staafmixer ) precies over de eierdooier en trek dan de staafmixer door de olie. Hij kieperde gewoon alles tegelijk in de beker. Wel 1 eierdooier, sap van een 1/2 citroen. 1/2 theelepel dijonmosterd, snufje zout en 300 ml druivenpitolie.

 13. Zeer snel en gemakkelijk. Helaas kan je dit niet in kleine hoeveelheden maken. Hoe lang is het houdbaar en wat kan je doen om het houdbaar te maken?

  • Simone van den Berg

   He Martijn, Nee dat klopt alhoewel je natuurlijk wel 1 ei kunt gebruiken ipv twee en daarmee dus al de hoeveelheid verkleint. Ik bewaar het maximaal twee weken in de koelkast. Ik weet eigenlijk niet of je het in kunt vriezen. Zal het eens uitproberen!

 14. Bij mij werkte het totaal niet! Alles op kamertemperatuur, niks emulsie. Wat kan het zijn?

 15. Heerlijke smaak, blijft alleen wat dun…Wil graag van die dikke mayo 🙂

 16. Pingback: Basilicum mayonaise - supersnel en zomers

 17. Pingback: Video : Mayonaise maken op de snelle manier | Simone's Kitchen

 18. Pingback: Wat is een Whole30? En de resultaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *