Empanada is natuurlijk heerlijk en met dit makkelijke recept zet jij die ook snel zelf op tafel. Voor dudefood dinsdag werd het dit keer dit min of meer klassieke recept! Maar dan sneller.

zelf empanada maken

Zelf empanada maken

¡Hola, mi signores e señoritas! Esta mi, El Dudo Latino Americano.
Jawel, het mooie weer komt er (eindelijk) aan, dus dan kriebelt het weer aan alle kanten bij mij.
Het jeukt op plekken waar een Dude geen jeuk hoort te hebben en t jikkert t hardst op die bijschildklier die mij Spaans wil laten praten.
Vandaag wil ik empanada’s maken. Toch wel één van de signature dishes (eerder snacks) uit Zuid Amerika.

De noeste dudes uit Latijns Amerika hebben het maken van een empanada tot kunst verheven en ik vind het echt het ultieme fingerfood om lekker met je macho knuisten te eten.

zelf empanada maken

Samosa, calzone of empanada?

Natuurlijk kom je de varianten op dit dubbelgevouwen pasteitje ook in andere landen tegen en heet het dan samosa of calzone (hoewel je voor een calzone een beetje de knuisten van de Hulk moet hebben om het dan nog fingerfood te kunnen noemen).
Wanneer ik zo’n empanada eet, waan ik me op de pampa tussen al die noeste landarbeiders.

Smullen geblazen

Je weet wel: die mannen die onder de beukende zon staan te werken en een kleine knapzak met lunch bij zich hebben. Echte Dudes met hun ruggen vol met haar om de schouders tegen verbranding te beschermen.
En dan, op t heetst van de dag zoeken ze een schaars stukje schaduw op om te gaan lunchen. Met een pruik tussen hun billen gaan ze zitten, trekken de knapzak open en pakken dan die handzame, voedzame en o zo lekkere empanadas eruit.
Smullen geblazen!

Huisgemaakte empanada | simoneskitchen.nl

Inmiddels heb ik begrepen dat dit typisch Zuid Amerikaanse vleespasteitje zijn oorsprong helemaal niet vindt op dat continent. De empanada is gewoon in Europa bedacht en wel in Portugal.
Dus toen die Portugezen koers zetten naar de Nieuwe Wereld om daar de boel te kolonialiseren, hebben zij gewoon die empanada die kant op gebracht.
Raar idee hoor. Portugezen komen in Zuid Amerika aan land en zeggen tegen de lokale Indianenstammen: “Geef me al je goud en jij krijgt een lekker pasteitje in de vorm van een halve maan.”
De Zuid Amerikanen hebben dit gerecht echter wel geperfectioneerd.

Huisgemaakte empanada

Vandaag maak ik zelf empanada’s en dan natuurlijk wel op de Dude wijze. Dus lekker, snel en makkelijk.
Weer een recept in de categorie Comido typico Dudico, zeg maar.
Lekker als lunch of als snack wanneer je met je vrienden een avondje wilt Mexicanen of gewoon dieper van gedachten wilt wisselen over ons mooiste import product uit Zuid Amerika, Koningin Maxima.

zelf empanada's maken | simoneskitchen.nl

Empanada maken

Nog geen review
GangBijgerecht
Keukenportugese keuken

Zelf empanada maken? Dat kan makkelijk en snel. Hier een heerlijk recept voor empanada met kip en groente
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 40 minuten

4 empanadas

Ingrediënten

  • 150 gr kipfilet
  • 1 ui gesnipperd
  • 0,5 l kippenbouilon
  • 1 bosui in dunne ringetjes gesneden
  • 100 gr wortel in kleine blokjes gesneden
  • 2 el doperwten
  • 1 blikje tomatenpuree of blokjes tomaat, 5 seconden in een zeef laten uitlekken
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 3 el maïs
  • 1 el verse koriander fijn gehakt
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 pak deeg voor hartige taart uit de diepvriezer
  • 4 plakjes cheddar cheese
  • 1 ei losgeklopt

  • Verwarm de oven voor op 200°. Laat het diepvriesdeeg op kamertemperatuur komen. Kook de kipfilets gaar in de kippenbouillon, giet af en laat daarna even afkoelen.
  • Smelt wat boter in een koekenpan en bak hier de ui en knoflook in tot het glazig is. Voeg dan de wortel, erwten, maïs en lente ui toe en bak even een minuut of 3 mee. Voeg dan de uitgelekte tomatenpuree en de kruiden toe, roer door en laat nog een minuut of 5 pruttelen.
  • Pluk ondertussen de kip uit elkaar, zodat je van die lekkere, draderige stukjes vlees krijgt en roer deze op het laatste moment door de kruidige groentensaus.
  • Gebruik een uitsteekring om pannenkoekjes met een doorsnee van ongeveer 10 cm te maken en leg op ieder pannenkoekje een half plakje cheddar.
  • Doe met een lepel een royale portie van de saus op 1 helft van een deegpannenkoekje. Houd de rand vrij.
  • Klap de pannenkoek dubbel zodat je een half maantje krijgt en druk de rand goed dicht. Druk de rand hierna nog verder aan met een vork. Je hebt zojuist je eerste empanada gemaakt
  • Herhaal dit tot je genoeg empanandas hebt en leg ze dan op een bakplaat (met bakpapier). Gebruik een kwastje om de bovenkanten van de empanadas met het los geklopte ei te bestrijken.
  • Zet de bakplaat voor een minuut of twintig in de oven en je kunt vervolgens de lekkerste ‘homemade’ empanadas uit de oven halen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 15g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 70mg | Natrium: 436mg | Kalium: 664mg | Vezels: 3g | Suiker: 8g | Vitamine A: 5046IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 49mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.