Patatas bravas zelf maken | simoneskitchen.nl

Patatas bravas is zo’n typisch gerechtje dat we altijd bestellen als we tapas gaan eten en ook eentje die zelden ontbreekt op onze tafel als we een soort van tapas avond hebben. Of kleine hapjes avond, of hoe je het ook noemen wilt! Dit is ook lekker om bijvoorbeeld op oudejaar op tafel te zetten. Lekker stevig ondergrondje voor die onvermijdelijke borrel later op de avond!

Ik heb als richtlijn een recept van de GoodFood website gebruikt.
Om op zeker de aardappeltjes zacht te krijgen van binnen, heb ik ze eerst 5 minuten voor gekookt.
De aardappeltjes waren perfect gelukt, maar ik heb er wel teveel tomatenprut overheen gelepeld. Hierdoor ging de smaak van de aardappeltjes zelf iets teveel verloren. Desondanks ging de schaal met aardappeltjes wel helemaal op.

Al met al een dankbaar gerechtje, maar, rustig aan met de saus (serveer deze desnoods in een apart schaaltje).

Zelf patatas bravas maken | simoneskitchen.nl

Patatas bravas
Print recept Pin recept
No ratings yet

Patatas bravas

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • Voor de aardappeltjes:
  • 900 g aardappel
  • 2 el olijfolie
  • Voor de saus:
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 200 gr tomatenblokjes uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl zoete paprikapoeder piment
  • 1 snufje chili poeder
  • 1 snufje suiker
  • gehakte peterselie als garnering

Instructies

  • Voorbereiding
  • Verwarm de gasoven voor op 200 graden (hete luchtoven verwarmen op 180 graden).
  • Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan met een beetje olie in ongeveer 5 minuten glazig.
  • Voeg de gesnipperde knoflook, tomatenpuree, tomaatblokjes en wat zout toe.
  • Breng dit al roerend aan de kook.
  • Voeg hierna ook de chilipoeder, paprikapoeder en suiker toe.
  • Nog even doorroeren en dan voor ongeveer 10 minuten zacht laten pruttelen tot alles lekker zacht is.
  • Van het vuur halen en apart zetten.
  • Ongeveer tien minuten voor serveren, de saus op laag vuur weer opwarmen.
  • Schil de aardappels en snij ze vervolgens in dobbelsteentjes van maximaal 2cm bij 2 cm.
  • Dep de aardappelblokjes even droog met keukenpapier.
  • Verdeel de aardappelblokjes gelijkmatig in een bakblik en giet hier olijfolie over heen.
  • Strooi peper en zout over de aardappelblokjes en hussel alles lekker door elkaar.
  • (Het is ook erg lekker om een paar takjes rozemarijn bij de aardappeltjes te doen!)
  • Zet het bakblik in de oven en bak de aardappeltjes in 40 tot 50 minuten goudbruin.
  • Check iedere 20 minuten even of de aardappeltjes niet aanbakken. En als je dan toch controleert, hussel dan meteen de aardappeltjes even door elkaar voordat je het bakblik weer terug in de oven zet (zo mengen de smaken zich goed en krijgen alle aardappeltjes een lekker krokant korstje).
  • Doe de goudbruin gebakken aardappeltjes in leuke schaaltjes en schep de opgewarmde tomatensaus er overheen. Let op: gooi niet gelijk teveel saus over de aardappeltjes omdat de smaak al snel overheersend kan zijn.
  • Besprenkel tenslotte met de gehakte peterselie en serveer naast de schaaltjes kleine vorkjes of cocktailprkkertjes.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!