Patatas bravas zelf maken | simoneskitchen.nl

Patatas bravas is zo’n typisch gerechtje dat we altijd bestellen als we tapas gaan eten en ook eentje die zelden ontbreekt op onze tafel als we een soort van tapas avond hebben. Of kleine hapjes avond, of hoe je het ook noemen wilt! Dit is ook lekker om bijvoorbeeld op oudejaar op tafel te zetten. Lekker stevig ondergrondje voor die onvermijdelijke borrel later op de avond!

Ik heb als richtlijn een recept van de GoodFood website gebruikt.
Om op zeker de aardappeltjes zacht te krijgen van binnen, heb ik ze eerst 5 minuten voor gekookt.
De aardappeltjes waren perfect gelukt, maar ik heb er wel teveel tomatenprut overheen gelepeld. Hierdoor ging de smaak van de aardappeltjes zelf iets teveel verloren. Desondanks ging de schaal met aardappeltjes wel helemaal op.

Al met al een dankbaar gerechtje, maar, rustig aan met de saus (serveer deze desnoods in een apart schaaltje).

Zelf patatas bravas maken | simoneskitchen.nl

Patatas bravas

Patatas bravas

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • Voor de aardappeltjes:
  • 900 g aardappel
  • 2 el olijfolie
  • Voor de saus:
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 200 gr tomatenblokjes uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl zoete paprikapoeder piment
  • 1 snufje chili poeder
  • 1 snufje suiker
  • gehakte peterselie als garnering

  • Voorbereiding
  • Verwarm de gasoven voor op 200 graden (hete luchtoven verwarmen op 180 graden).
  • Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan met een beetje olie in ongeveer 5 minuten glazig.
  • Voeg de gesnipperde knoflook, tomatenpuree, tomaatblokjes en wat zout toe.
  • Breng dit al roerend aan de kook.
  • Voeg hierna ook de chilipoeder, paprikapoeder en suiker toe.
  • Nog even doorroeren en dan voor ongeveer 10 minuten zacht laten pruttelen tot alles lekker zacht is.
  • Van het vuur halen en apart zetten.
  • Ongeveer tien minuten voor serveren, de saus op laag vuur weer opwarmen.
  • Schil de aardappels en snij ze vervolgens in dobbelsteentjes van maximaal 2cm bij 2 cm.
  • Dep de aardappelblokjes even droog met keukenpapier.
  • Verdeel de aardappelblokjes gelijkmatig in een bakblik en giet hier olijfolie over heen.
  • Strooi peper en zout over de aardappelblokjes en hussel alles lekker door elkaar.
  • (Het is ook erg lekker om een paar takjes rozemarijn bij de aardappeltjes te doen!)
  • Zet het bakblik in de oven en bak de aardappeltjes in 40 tot 50 minuten goudbruin.
  • Check iedere 20 minuten even of de aardappeltjes niet aanbakken. En als je dan toch controleert, hussel dan meteen de aardappeltjes even door elkaar voordat je het bakblik weer terug in de oven zet (zo mengen de smaken zich goed en krijgen alle aardappeltjes een lekker krokant korstje).
  • Doe de goudbruin gebakken aardappeltjes in leuke schaaltjes en schep de opgewarmde tomatensaus er overheen. Let op: gooi niet gelijk teveel saus over de aardappeltjes omdat de smaak al snel overheersend kan zijn.
  • Besprenkel tenslotte met de gehakte peterselie en serveer naast de schaaltjes kleine vorkjes of cocktailprkkertjes.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.