Zelf tonijnsalade maken
Een zelfgemaakte tonijnsalade is heerlijk. Makkelijk om te maken en je kunt er vervolgens van alles mee doen. Verwerk het bijvoorbeeld in een tuna melt of vul eens een avocado met een tonijnsalade.

Zelf tonijnsalade maken
Je kunt natuurlijk heel makkelijk een bakje tonijnsalade kopen in de supermarkt. Maar check voor de grap even wat daar allemaal in zit wat je niet wilt eten of wat je echt niet nodig hebt. Bovendien is het zelf maken van tonijnsalade echt vele malen lekkerder. En als bonus kun je het volledig aanpasssen aan je eigen smaak.
De eerste keer dat ik zelf tonijnsalade ging maken was toen Tom en ik onze eerste whole30 deden. Deze tonijnsalade is dan ook whole30 proof (en dus ook paleo en bovendien koolhydraatarm) maar dat is in dit geval ook niet zo ingewikkeld. Het is overigens niet whole30 proof als je het – zoals in de foto hieronder – op een stokbroodje eet. Dit even voor de volledigheid.

Wat gaat er in de tonijnsalade?
De basis van mijn tonijnsalade bestaat uiteraard uit tonijn. Ik gebruik hiervoor de tonijn op olijfolie omdat ik dat net wat lekkerder vind. Het blijft wat smeuïger maar je kunt ook op water gebruiken als je die hebt liggen. Laat het blikje even goed uitlekken en breek de stukjes tonijn dan los uit het blikje in een bak. Hier voeg je de volgende dingen aan toe:
- kappertjes
- tomaatjes
- 1 of 2 gekookte eieren
- bosuitje
- verse peterselie
- gerookte paprika, gemalen gember en chilipoeder.
Je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt. In plaats van chilipoeder kun je ook chilivlokken gebruiken. Ik vind het ook lekker om er nog een paar blokjes avocado aan toe te voegen. Doe dat overigens niet als je de tonijnsalade wilt meenemen. Want zoals je weet verkleurd avocado. Dat maakt voor de smaak niet uit, maar het ziet er minder gezellig uit.

Bewaren
Je kunt de tonijnsalade best even bewaren, maar langer dan 1 a 2 dagen zou ik het niet in de koeling laten liggen. Hoe je het ook went of keert; het is tenslotte vis. En ik vind dat minder lekker worden als je het te lang in de koeling laat liggen.
De tonijnsalade gebruik ik vervolgens om zo op te eten met wat blaadjes little gem of ik vul er een avocado mee en serveer het als voorgerecht.
Zelf tonijnsalade maken
Ingrediënten
- 1 blikje tonijn op olijfolie of op water
- 4-5 kerstomaatjes
- 1 tl kappertjes
- 1 ei gekookt
- 3 el mayonaise
- 1 bosuitje gesnipperd
- 1/2 tl gemalen gember
- 1/2 tl gemalen chilipoeder of weglaten als je niet zo van pittig houd
- 1/8 tl gerookte paprikapoeder dit is een vrij overheersende smaak dus gebruik een beetje en voeg toe als je wilt
- 1 el verse peterselie gehakt
- 3-4 blaadjes little gem om te serveren
Instructies
- Laat je tonijn even uitlekken en doe in een schaal. Voeg de gesnipperde ei toe en snij de kerstomaatjes in kwartjes en voeg die toe. Doe de rest van de ingrediënten erbij en roer alles goed door.
- Was de little gem en sla droog.
- Doe de tonijnsalade in de slaschuitjes en hap uit de hand weg…
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Week #1: Op naar een gezond lijf | Simone's Kitchen
Pingback: Whole30 Dag #13 - ik mis de opties! - Scribbles and Notes
Ik zat op dit receptje te wachten! 🙂
Zou ook wel lekker zijn in witlofschuitjes of niet?
Hè PJ! O ja, dat gaat zeker ook heel lekker zijn…! Goed idee trouwens. Ik ga de salade donderdag weer maken als mijn schoonvader komt eten dus misschien wel met witlof
Hahahhaha die Tom! “Ook lekker op een toastje….” Ghe ghe ghe
Ik voorzie weer eens een dagje bakken na je dertig dagen? Spelt en volkoren enzo mogen daarna toch wel?
Ja zeker wel Esmee! Alhoewel we het stukje bij beetje weer gaan toevoegen en dan kijken wat er gebeurt. Dus eerst bijvoorbeeld zuivel, en dan paar dagen later tarwe dingen enzo…. 🙂 Maar dat dagje bakken dat gaat goed komen. Ik wil ook wel eens, als proef, gaan bakken met kokosbloem en amandelmeel. Lijkt me ook geinig om te doen!