Simone's Kitchen

Zelf koolsla (coleslaw) maken

Zelfgemaakte koolsla (coleslaw) | simoneskitchen.nl

Ik had het beloofd he…. Dus bij deze het recept voor deze lekkere coleslaw oftewel koolsalade. Het grappige is dat ik er altijd van overtuigd was dat coleslaw uit Amerika kwam. Gewoon omdat je het daar overal bij krijgt ongeveer en het een klassieker is bij BBQ’s en dergelijke. Dus wat schetst mijn verbazing toen ik er vervolgens achter kwam dat koolsalade gewoon een Nederlandse uitvinding is. (ok, een uitvinding is misschien een groot woord voor een dergelijke eenvoudige salade)

Coleslaw of koolsla

Het woord “Cole” kennen ze natuurlijk ook helemaal niet in het Engels, althans niet in de betekenis van kool dus in die zin is het eigenlijk redelijk voor de hand liggend dat coleslaw een letterlijke ‘verengelsing’ (nieuw Nederlands woord… hahah) is van koolsla. Kun je nagaan hoe snel je bepaalde dingen voor lief aanneemt en bij enig onderzoek blijkt het dan toch heel anders als je oorspronkelijk dacht. Koolsla is het dus gewoon.

Waar het ook vandaan komt; dit is een superlekkere variatie. Want het is een recept waar heel erg veel variaties op bestaan. Logisch omdat de ingrediënten zich goed lenen voor creatieve interpretatie.. 😉 Ik vind deze het lekkerst!

Zelfgemaakte coleslaw | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Koolsla (coleslaw) maken

Een enkele witte kool maakt echt een enorme berg koolsla dus hou er rekening mee!
Voorbereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Dressing

Instructies

 • Snij de witte kool in dunne reepjes of doe dit in de keukenmachine. Rasp de winterpeen.
 • Doe de groenten bij elkaar in een grote bak en strooi de rozijnen eroverheen (toevoegen naar smaak)
 • Maak een ruime hoeveelheid dressing met de aangegeven ingredienten en proef tussendoor. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van je smaak, maar als je begint met eerst de hoeveelheid mayonaise die je denkt nodig te hebben dan kun je hier de appelazijn beetje bij beetje toevoegen tot het naar je smaak is.
 • Deze salade is het lekkerste als je het een dag van tevoren klaar maakt en de smaken in de koeling lekker laat intrekken.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

8 comments

 1. Avatar

  Oooh ja! En wat hadden we een bak vol…. Hahahaha

 2. Pingback: Seizoensgroenten en -fruit: oktober | Evelien Eet

 3. Avatar

  Dank je Simone, de ” coleslaw ” was heerlijk

 4. Avatar

  Wel koolsla is zo Nederlands als wat en omdat de Engelstaligen er geen woord voor hebben werd de Nederlandse benaming overgenomen. Dus in het Nederlands is het absoluut geen Coleslaw. Bovendien word de koolsla gewoon gemaakt van geraspte witte kool, mayonaise en mandarijntjes uit blik, punt, de enige echte originele.

 5. Pingback: Pulled pork maken en het 'wat nu' gevoel | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!