Zelf koolsla (coleslaw) maken

Zelfgemaakte koolsla (coleslaw) | simoneskitchen.nl

Ik had het beloofd he…. Dus bij deze het recept voor deze lekkere coleslaw oftewel koolsalade. Het grappige is dat ik er altijd van overtuigd was dat coleslaw uit Amerika kwam. Gewoon omdat je het daar overal bij krijgt ongeveer en het een klassieker is bij BBQ’s en dergelijke. Dus wat schetst mijn verbazing toen ik er vervolgens achter kwam dat koolsalade gewoon een Nederlandse uitvinding is. (ok, een uitvinding is misschien een groot woord voor een dergelijke eenvoudige salade)

Coleslaw of koolsla

Het woord “Cole” kennen ze natuurlijk ook helemaal niet in het Engels, althans niet in de betekenis van kool dus in die zin is het eigenlijk redelijk voor de hand liggend dat coleslaw een letterlijke ‘verengelsing’ (nieuw Nederlands woord… hahah) is van koolsla. Kun je nagaan hoe snel je bepaalde dingen voor lief aanneemt en bij enig onderzoek blijkt het dan toch heel anders als je oorspronkelijk dacht. Koolsla is het dus gewoon.

Waar het ook vandaan komt; dit is een superlekkere variatie. Want het is een recept waar heel erg veel variaties op bestaan. Logisch omdat de ingrediënten zich goed lenen voor creatieve interpretatie.. 😉 Ik vind deze het lekkerst!

Print

Zelf koolsla (coleslaw) maken

Zelfgemaakte coleslaw | simoneskitchen.nl

Een witte kool maakt echt een enorme berg salade. Hou daar rekening mee. Ik gebruik vaak een halve en dan nog heb je voldoende voor twee dagen voor twee personen

  • Author:
  • Prep Time: 10 minuten
  • Total Time: 10 minuten
  • Yield: 6 personen
  • Category: salade
  • Method: rauw

Ingredients

  • 1 witte kool
  • 2 winterpenen
  • hand rozijnen

Dressing

  • mayonaise
  • appelazijn
  • peper
  • zout
  • anijszaad

Instructions

  1. Snij de witte kool in dunne reepjes of doe dit in de keukenmachine. Rasp de winterpeen.
  2. Doe de groenten bij elkaar in een grote bak en strooi de rozijnen eroverheen (toevoegen naar smaak)
  3. Maak een ruime hoeveelheid dressing met de aangegeven ingredienten en proef tussendoor. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van je smaak, maar als je begint met eerst de hoeveelheid mayonaise die je denkt nodig te hebben dan kun je hier de appelazijn beetje bij beetje toevoegen tot het naar je smaak is.
  4. Deze salade is het lekkerste als je het een dag van tevoren klaar maakt en de smaken in de koeling lekker laat intrekken.

Wil jij meer weten over foodfotografie?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je gratis mijn 10 tips om direct mee te beginnen! Bovendien houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen of ander interessant nieuws.

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

3 comments

  1. Oooh ja! En wat hadden we een bak vol…. Hahahaha

  2. Pingback: Seizoensgroenten en -fruit: oktober | Evelien Eet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *