Zelf witte koolsalade maken
Het ultieme saladerecept voor bij de BBQ is natuurlijk deze witte koolsalade. Super eenvoudig om te maken en het fijne; het blijft ook nog eens heel lang goed. Je gebruikt er witte kool voor en ik meng dit altijd met wat wortel. Niet alleen voor de kleur, het smaakt ook echt lekker erbij. Dit is dé barbecue salade die je nodig hebt dit barbecue seizoen!
Zelf koolsalade maken
Ik had het beloofd he…. Dus bij deze het recept voor deze lekkere witte koolsalade. Het grappige is dat ik er altijd van overtuigd was dat coleslaw (koolsalade dus) uit Amerika kwam. Gewoon omdat je daar overal koolsla bij krijgt ongeveer en het een klassieker is bij BBQ’s en dergelijke. Dus wat schetst mijn verbazing toen ik er vervolgens achter kwam dat koolsalade gewoon een Nederlandse uitvinding is. (ok, een uitvinding is misschien een groot woord voor een dergelijke eenvoudige salade).
Witte koolsalade
Het woord “Cole” kennen ze natuurlijk ook helemaal niet in het Engels, althans niet in de betekenis van kool dus in die zin is het eigenlijk redelijk voor de hand liggend dat coleslaw een letterlijke ‘verengelsing’ (nieuw Nederlands woord… hahah) is van koolsalade of koolsla. Kun je nagaan hoe snel je bepaalde dingen voor lief aanneemt en bij enig onderzoek blijkt het dan toch heel anders dan je oorspronkelijk dacht. Koolsla is het dus gewoon.
Hoe maak je zelf witte koolsalade?
Waar het ook vandaan komt; dit is een superlekkere variatie. Want het is een recept waar heel erg veel variaties op bestaan. Logisch omdat de ingrediënten zich goed lenen voor creatieve interpretatie.. 😉 Ik vind mijn versie van de witte koolsalade het lekkerst!
Het maken is heel eenvoudig. Je hebt in de basis niet meer nodig dan witte kool, wat wortel en rozijnen. En dan natuurlijk een lekkere dressing want daar staat of valt de koolsla mee.
Ik voeg vervolgens graag ook wat nootjes toe aan de koolsalade. Walnoten of pecannoten zijn er erg lekker bij. Ik doe door de dressing graag wat anijszaadjes. Dat geeft het net even een wat andere twist maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Variatie op koolsla
Wil je een andere variant op deze coleslaw maken? Check dan dit recept voor koolsla met rode kool.
Het fijne van koolsalade is dat je het redelijk lang kunt bewaren. Je kunt het zeker een paar dagen in de koeling bewaren. Ik hou voor de zekerheid maximaal drie dagen aan. De smaken trekken na een dag nog beter in de salade dus die wordt alleen maar lekkerder.
Je kunt witte kool zonder problemen rauw eten. Wel is het zo dat sommige mensen er minder goed op reageren. Dat geldt dan meestal voor alle koolsoorten. Dus heb jij snel last van het eten van kool? Dan kun je de koolsalade beter laten staan.
Dat kan zeker. Ik maak de koolsalade vaak met rode kool en witte kool samen. Dat ziet er meteen gezellig uit. Je kunt het ook maken met spitskool of zelfs met broccoli. In het laatste geval is de smaak natuurlijk compleet anders.
Ja kool is super gezond en deze witte koolsalade is dat zeker ook.
Ja dat kan. De makkelijkste manier daarvoor is om de mayonaise te vervangen voor veganaise. Dat is dan de enige aanpassing die nodig is.
Witte koolsalade (coleslaw)
Benodigdheden
- Keukenmachine of rasp
Ingrediënten
- 1/2 witte kool
- 2 winterpenen
- hand rozijnen
Dressing
- 3 el mayonaise
- 1 e;l appelcider azijn
- peper
- zout
- 1 tl anijszaad
Instructies
- Snij de witte kool in dunne reepjes of doe dit in de keukenmachine. Rasp de winterpeen.
- Doe de groenten bij elkaar in een grote bak en strooi de rozijnen eroverheen (toevoegen naar smaak)
- Maak een ruime hoeveelheid dressing met de aangegeven ingredienten en proef tussendoor. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van je smaak, maar als je begint met eerst de hoeveelheid mayonaise die je denkt nodig te hebben dan kun je hier de appelazijn beetje bij beetje toevoegen tot het naar je smaak is.
- Deze salade is het lekkerste als je het een dag van tevoren klaar maakt en de smaken in de koeling lekker laat intrekken.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Pulled pork maken en het 'wat nu' gevoel | Simone's Kitchen
Wel koolsla is zo Nederlands als wat en omdat de Engelstaligen er geen woord voor hebben werd de Nederlandse benaming overgenomen. Dus in het Nederlands is het absoluut geen Coleslaw. Bovendien word de koolsla gewoon gemaakt van geraspte witte kool, mayonaise en mandarijntjes uit blik, punt, de enige echte originele.
Dat is precies wat ik ook in het artikel zeg Ijsbrand…
Dank je Simone, de ” coleslaw ” was heerlijk
Dankjewel Heinz! Fijn dat het in de smaak is gevallen!
Pingback: Seizoensgroenten en -fruit: oktober | Evelien Eet
Oooh ja! En wat hadden we een bak vol…. Hahahaha
Zo echt wel… Kon er drie dagen van eten!