Zelfgemaakte koolsla (coleslaw) | simoneskitchen.nl

Hoe maak je zelf coleslaw

Ik had het beloofd he…. Dus bij deze het recept voor deze lekkere coleslaw oftewel koolsla. Het grappige is dat ik er altijd van overtuigd was dat coleslaw uit Amerika kwam. Gewoon omdat je daar overal koolsla bij krijgt ongeveer en het een klassieker is bij BBQ’s en dergelijke. Dus wat schetst mijn verbazing toen ik er vervolgens achter kwam dat koolsalade gewoon een Nederlandse uitvinding is. (ok, een uitvinding is misschien een groot woord voor een dergelijke eenvoudige salade)

Coleslaw of koolsla

Het woord “Cole” kennen ze natuurlijk ook helemaal niet in het Engels, althans niet in de betekenis van kool dus in die zin is het eigenlijk redelijk voor de hand liggend dat coleslaw een letterlijke ‘verengelsing’ (nieuw Nederlands woord… hahah) is van koolsla. Kun je nagaan hoe snel je bepaalde dingen voor lief aanneemt en bij enig onderzoek blijkt het dan toch heel anders als je oorspronkelijk dacht. Koolsla is het dus gewoon.

Hoe maak je coleslaw?

Waar het ook vandaan komt; dit is een superlekkere variatie. Want het is een recept waar heel erg veel variaties op bestaan. Logisch omdat de ingrediënten zich goed lenen voor creatieve interpretatie.. 😉 Ik vind deze het lekkerst!

Het maken is heel eenvoudig. Je hebt in de basis niet meer nodig dan witte kool, wat wortel en rozijnen. En dan natuurlijk een lekkere dressing want daar staat of valt de koolsla natuurlijk wel mee.

Ik voeg vervolgens graag wat nootjes toe aan de coleslaw. Walnoten of pecannoten zijn er erg lekker bij. Ik doe door de dressing graag wat anijszaadjes. Dat geeft het net even een wat andere twist maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Variatie op koolsla

Wil je een andere variant op deze coleslaw maken? Check dan dit recept voor koolsla met rode kool.

Zelfgemaakte coleslaw | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3.5 van 2 stemmen

Koolsla (coleslaw) maken

Een enkele witte kool maakt echt een enorme berg koolsla dus hou er rekening mee!
Voorbereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Dressing

Instructies

  • Snij de witte kool in dunne reepjes of doe dit in de keukenmachine. Rasp de winterpeen.
  • Doe de groenten bij elkaar in een grote bak en strooi de rozijnen eroverheen (toevoegen naar smaak)
  • Maak een ruime hoeveelheid dressing met de aangegeven ingredienten en proef tussendoor. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van je smaak, maar als je begint met eerst de hoeveelheid mayonaise die je denkt nodig te hebben dan kun je hier de appelazijn beetje bij beetje toevoegen tot het naar je smaak is.
  • Deze salade is het lekkerste als je het een dag van tevoren klaar maakt en de smaken in de koeling lekker laat intrekken.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!