Het is weer die tijd van het jaar! Aspergetijd! De tijd dat je van die heerlijke witte asperges kunt krijgen. Ik heb deze lekker romige aspergesoep zowel met verse asperges als met asperges uit een pot gemaakt. Het is de perfecte lentesoep.

Aspergesoep

Aspergesoep met crispy parmaham

Grappig genoeg zijn mijn favoriete asperges de groene. Die zijn gewoon makkelijker om te maken en je hoeft ze niet te schillen en zo. Maar voor deze heerlijke romige aspergesoep maak ik graag een uitzondering. Hij is supermakkelijk om te maken en in combinatie met de krokante parmaham is het ook de beste soep voor Pasen of een andere lentemoment.

Hoe maak ik de aspergesoep?

Het maken van deze eenvoudige soep is super makkelijk. Je begint met het nemen van een grote pot of zware soeppan en voegt groentebouillon toe. Breng aan de kook terwijl je een bos asperges schoonmaakt en schilt. Hak het onderste gedeelte, dat vrij hard en houtachtig kan zijn, eraf.

Voeg de asperges, de schillen en de harde stukken toe aan de pan. Kook op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten of tot de asperges zacht zijn. Zeef de bouillon (niet weggooien!) en zet apart. Bewaar de asperges en gooi de schillen en harde stukken weg. Snij de asperges in stukken. Je kunt de topjes van de asperges scheiden en die eventueel gebruiken om de soep te versieren.

Ingredienten voor de aspergesoep

De romige soep maken

Het volgende onderdeel is een extra stap in dit makkelijke soeprecept, maar het is de moeite waard omdat het extra smaak toevoegt. Je neemt dezelfde pan die je hebt gebruikt voor het koken van de asperges en je voegt er de boter (ongezouten) aan toe. Fruit de prei en de gekookte asperges zachtjes in de boter. Het toevoegen van een paar teentjes knoflook is hier ook zeker een goede optie, maar je kunt het ook zonder doen als je wilt.

Voeg nu de bloem toe aan de pan en roer goed door. Voeg steeds een beetje bouillon toe tot het begint in te dikken. Voeg alle bouillon toe tot je een heerlijk dikke romige soep hebt. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Je kunt de soep ook pureren met een gewone blender of een keukenmachine. (let wel even op ontsnappende stoom!)

Krokante parmaham

Ik heb de soep geserveerd met krokante parmaham. Om dit te maken neem je een kleine koekenpan en voeg je een beetje olijfolie toe. Bak de parmaham tot hij knapperig is en laat hem uitlekken op keukenpapier. Zo wordt hij knapperiger.

aspergesoep

Serveren

Om de aspergesoep te serveren voeg je een scheutje slagroom en wat gehakte bieslook toe. Je kunt de parmaham erover verkruimelen of de ham ernaast serveren. De soep is ook heerlijk met deze bladerdeeg kaasstengels.

Toevoegingen en variaties

Nu is deze aspergesoep heerlijk zoals hij is, maar je kunt gemakkelijk variaties en toevoegingen aan de soep maken als je wilt. In plaats van groentebouillon kun je ook kippenbouillon gebruiken. Je kunt ook andere verse kruiden aan de soep toevoegen, afhankelijk van wat je lekker vindt. Je kunt het serveren met een beetje kokosmelk in plaats van de slagroom als je een paleo-versie van de aspergesoep wilt maken. Of een lactosevrije versie.

Ook als je asperges hebt gebruikt in een ander recept en je hebt schil en aspergestengels over? Dan kun je daar een heerlijke aspergebouillon van maken die je weer kunt gebruiken voor het maken van deze soep.

Aspergesoep met krokante ham

De soep is ook heerlijk om te serveren met een gepocheerd ei erin of een beetje parmezaanse kaas erover geraspt. Als je er wat knapperig brood bij serveert, vult de soep beter, want het is een vrij lichte maaltijd. Zou ook perfect werken als voorgerecht. Door een beetje crème fraiche of zure room aan de soep toe te voegen, wordt hij nog romiger.

Soep maken met asperges uit blik

Het maken van deze aspergesoep is makkelijk met verse asperges en nog makkelijker met asperges uit blik. Als je asperges uit blik of pot gebruikt (en dat is nog goedkoper ook!), hak je de asperges gewoon fijn en sla je de hele eerste stap over. Je begint het proces met het toevoegen van de prei en asperges aan de pan. De rest van de stappen zijn hetzelfde.

Kan ik de taaie uiteinden van de asperges gebruiken?

Ja, je kunt de taaie uiteinden van de asperges gebruiken om er een aspergebouillon van te maken. Hetzelfde geldt voor de schil. Voeg dat toe aan een pan met water en laat het minstens 15 minuten zachtjes koken. Je kunt een bouillonblokje toevoegen om de smaak te versterken en het gebruiken voor iets als deze aspergesoep

Kan ik de soep bewaren?

Ja, je kunt de soep als hij eenmaal gemaakt is in een luchtdichte verpakking 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Maak de krokante ham op het laatste moment zodat deze zo knapperig mogelijk blijft.

Kan ik hier een vegan aspergesoep van maken?

Ja, je kunt hier een vegan aspergesoep van maken door de boter, de slagroom en de parmaham weg te laten. Laat ook de bloem weg. Verdik de soep in plaats daarvan met arrowroot en gebruik een beetje kokosroom in plaats van de dubbele room. Serveer met lekker ambachtelijk brood.

aspergesoep

Aspergesoep met krokante ham

Nog geen review
GangSoep
KeukenHollandse keuken

Het perfecte soep recept om de lente te beginnen is deze heerlijke aspergesoep met crispy parma ham.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges 2 potten
  • 600 ml kruidenbouillion
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 1 prei in ringen
  • flinke scheut slagroom
  • 4 plakjes parmaham
  • klein bosje bieslook

Hoe maak je de aspergesoep

  • Schil de asperges en snijd de onderkant ervan af. Doe de schillen samen met de asperges in een pan met de kruidenbouillon en breng aan de kook, laat een 20 minuten rustig pruttelen. Haal de asperges als ze zacht zijn eruit en snij in stukjes. Schenk de bouillon door een zeef en vang de bouillon op in een pan of kom. Gooi de schillen weg.
  • Zet een pan op het vuur en bak in de boter de prei en de asperges zachtjes aan. Voeg de bloem toe en roer goed tot het dik wordt voeg steeds een beetje bouillon bij tot je een mooi gebonden soep hebt. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Bak de parmaham krokant. Schenk de soep in de kom, giet er wat slagroom doorheen, leg de ham erop en garneer met bieslook. Lekker met zoute soepstengels.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 131kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 4g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 17mg | Natrium: 658mg | Kalium: 304mg | Vezels: 3g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1821IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 46mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.