Snelle kaasstengels van bladerdeeg
Wat is lekkerder om te serveren bij de soep dan deze overheerlijke kaasstengels die je makkelijk maakt van bladerdeeg. Bestrooi naar wens met sesamzaadjes of maanzaadjes.
Homemade kaasstengels
Dit is nou typisch een van die gerechten die ik al een tijd op de planning had staan maar die dan eigenlijk zo simpel zijn dat je er maar niet toe komt om het ook echt te maken.
Want laten we eerlijk zijn; een recept heb je hier amper voor nodig maar het is wel echt heel erg lekker! Wij maken deze soepstengels op tweede kerstdag voor bij de knolselderij soep met paddenstoelen. Zoveel beter als een doosje met soepstengels kopen. Die zijn tenslotte altijd óf te hard of volledig smakeloos…
Bestrooien naar smaak
Je kunt de soepstengels of kaasstengels (noem ze zoals je leuk vind) bestrooien met kaas, maanzaad, sesam of vlechten met stukjes bacon of ontbijtspek. Allemaal lekker! In dit geval draaiden we (Esmee en ik maakten deze samen) twee dunne strengen om elkaar heen. Ziet er niet uit hoor voor je ze bakt maar in de oven komt het allemaal mooi omhoog en ziet het er ineens hartstikke fancy uit. Maken dus!
Je hebt niet veel nodig om deze heerlijke kaasstengels te maken. Om precies te zijn 2 ingrediënten plus je toppings naar keuze. Je gebruikt hiervoor een pak bladerdeeg aan 1 stuk (van Tanny Fanny of vergelijkbaar merk) en je snijdt dit in lange dunne repen. Twist deze om of maak een vlechtje met twee van de repen. Dit bestrijk je even met wat eigeel.
Vervolgens bestrooi je het met geraspte kaas, sesam of maanzaad en je schuift het in de voorverwarmde oven.
Heerlijk om op die manier je eigen soepstengels te maken! Ideaal om bijvoorbeeld met kerst te serveren bij een lekkere soep zoals deze knolselderijsoep.
Kun je ook verse kruiden gebruiken voor de kaasstengels?
Ja dat kan wel maar door het vocht in de kruiden worden de kaasstengels na verloop van tijd een beetje zachter. Dus indien je ze direct eet, kan het wel. Anders is het beter om gedroogde kruiden te gebruiken om de kaasstengels te maken.
Hoe bewaar ik de kaasstengels het beste?
De kaasstengels kun je nadat ze volledig zijn afgekoeld het beste bewaren in een luchtdichte trommel. Eventueel kun je ze voor gebruik nog heel even kort “oppiepen” in de oven.
Hoe kan ik de kaasstengels nog meer serveren?
De kaasstengels zijn natuurlijk heerlijk bij de soep, maar je kunt ze ook zo als snackje serveren. Dat is nog lekkerder met wat grove zoutflakes erover. Ik gebruik in dat geval Maldon waar ik wat van over de stengels strooi voor het bakken.
Het is ook lekker om de kaasstengels in te wikkelen met een goede rauwe ham of met gerookte zalm en ze zo te serveren als hapje.
Kaasstengels
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 pak bladerdeeg koelvak (bv van Tante Fanny)
- 2 el sesamzaad
- 2 el maanzaad
- 75 gr geraspte kaas
- 1 ei geklopt
Instructies
- verwarm de oven voor op 180 ˚C.
- Rol het pak bladerdeeg uit en snij er dunne lange repen van. Vlecht elke keer twee repen in elkaar. Hoe je het doet komt niet zo nauw. Het ziet er straks toch wel mooi uit. Bestrijk met ei en bestrooi met het beleg van je keuze. Schuif op een bakplaat (met bakpapier belegd) in de oven en laat ongeveer een minuutje of 15 bakken tot de stengels mooi goudbruin zijn geworden.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Pittige kip wellington | Simone's Kitchen
Heb vandaag een proefje gedaan. Verse selderij en bieslook gedroogd in de magnetron. Vervolgens, de kruiden tussen twee plakjes bladerdeeg gelegd, met Amerikaans zout en peper, en daarna gebakken. Heerlijk! Wel 20 minuten gebakken in hete lucht oven, en gemerkt dat ze na 2 uurtjes alweer zachter worden. Voor gebruik in de oven opwarmen, lijkt dus een must.
Misschien toch door het restantje vocht van de verse kruiden. Maar wel leuk dat het is gelukt met de verse kruiden!
Het restantje vocht in de kruiden was inderdaad de oorzaak. Heb de kruiden een dagje op de verwarming gezet en het resultaat van de soepstengels was perfect. Iedereen heeft er van genoten.
Dankjewel.
Leuk om te horen Hettie! Alvast een goed uiteinde!
wat is amerikaans zout?
Ik ga je bladerdeegstengels met kaas en kruiden maken om te serveren bij paprika tomaten soep. Maar ik maak ook ouderwetse “omasoep”. Dit is soep van soepvlees, runderbouillon, vermicellie en vooral veel selderij. Dus maak ik graag hierbij bieslook/selderijsoepstengels.
Enig idee, hoe dit gaat lukken?
He Hettie, mm eens denken: waar je voor uit moet kijken is dat de verse kruiden niet verbranden in de oven. Je kunt natuurlijk gedroogd bieslook gebruiken maar als je vers wilt doen dan zou ik even een test exemplaar maken om te kijken hoe de kruiden eruit komen. Een fijngehakt mengsel maken van bieslook en selderij, dat over het deeg doen voor je gaat draaien (even goed erin drukken voor je gaat draaien). Als je daarna de kaas erover strooit beschermd dat ook een beetje de kruiden. Maar ik zou het eerst even testen met een plakje bladerdeeg. Dan weet je zeker hoe het uitpakt. Verbrand het dan wat meer in het deeg draaien of erdoorheen kneden. Kan ook nog… Hoop dat het lukt! Succes
Hoeveel kaasstengels maak ik van een pak bladerdeeg?
Hè Hettie. Mmmm goede vraag… Het ligt er een beetje aan hoe dun je het bladerdeeg uitrolt en hoe lang je de stengels maakt. Maar minimaal een stuk of acht a tien moet zeker lukken
Pingback: Week 24/12/2016 – 30/12/2016 – In a Manner of Speaking
Vandaag samen met m’n zoontje gemaakt! Echte aanrader!! En de zijn heerlijk geworden. Bedankt voor het recept
Ah wat leuk Laura! En fijn dat ze in de smaak vielen. Hier ook favoriet!