Romige rabarber taartjes | simoneskitchen.nl

Romige rabarbertaartjes

Degenen die me wat beter kennen of die me al lang volgen, weten misschien wel dat ik niet altijd in hetzelfde beroep heb gezeten. Ik heb de spreekwoordelijke 12 ambachten, dertien ongelukken gehad zo ongeveer en zoveel verschillende banen gehad dat ik zelf de tel ben kwijtgeraakt. Ik was een echt job hopper toen ik jong was. De langste positie die ik in de eerste tien jaar van mijn werkend bestaan had was misschien iets van twee jaar bij een baas.

Romige rabarber taartjes | simoneskitchen.nl

Leerling verpleegkundige

Een van banen die me het beste is bijgebleven is echter een baan als leerling verpleegkundige eeuwen geleden in 1982. Ik was 19 toen en zo groen als gras. Mijn ouders zijn altijd vrij streng geweest. Ik ging naar feestjes van onze school maar dat was zo ongeveer de enige ervaring die ik had als het ging om disco’s, parties en dergelijke. In die tijd was de regel dat als je de verpleging in ging dan was je verplicht om in de zusterflat te verblijven. Tegenwoordig is het allemaal anders maar toen ik begon had je eerst drie maanden full time school, daarna ging je werken in het ziekenhuis, weer terug naar school voor een paar weken en dan weer verder werken. De meeste tijd bracht je door in het ziekenhuis waar je was aangenomen als student.

Verlegen

je zou het misschien niet meer zeggen maar ik was een verlegen meisje toen ik de zusterflat in ging maar ik ontmoette een heleboel leuke mensen, waarvan sommigen nog steeds mijn vrienden zijn. We hadden allemaal een kleine kamer als ‘ons huis’ van ongeveer 2 x 3 meter. Zet een aantal meiden samen in een huis en je kunt er natuurlijk op rekenen dat er onrust op stapel is, dus regels moesten er opgesteld worden. Er waren geen mannen toegestaan na 11 uur. Geen drank was toegestaan in de kamers. En we hadden een erg strenge mentrix die alles in de gaten hield. Laten we haar mevrouw S. noemen voor het gemak. Ze was behoorlijk angstaanjagend en ze had ofwel een hekel aan je ofwel je was haar lieveling… En je hoeft natuurlijk niet lang te raden in welke categorie ik viel.

Romige rabarber taartjes | simoneskitchen.nl

“De eeuwige maagd”

Mijn vriendinnen hadden allemaal vriendjes en onze kamers lagen allemaal dicht bij elkaar. Ik was opgegroeid in een vrij beschermde omgeving en was in die tijd nog maagd. Dat werd al snel de grap om me mee te plagen want ik was de ‘eeuwige maagd’. (hey ik was tenslotte al 20 jaar!) Ik had er echter zelf geen problemen mee dus ik maakte er gewoon net zo hard grapjes over als de rest.

Mijn kamer lag recht tegenover het ziekenhuis. Dus als je aan het werk was op de afdeling chirurgie waar we allemaal werkten, dan kon je letterlijk mijn kamer inkijken. Geen handig gegeven als je iemand als mevrouw S. in je nek hebt hijgen.

De vriendjes van mijn vriendinnen kwamen regelmatig even langs om te checken of vriendin x, y of z aanwezig was. Onthoud dat dit de tijd was voor de mobiele telefoon en Iphones die elke beweging registreren… En zonder een telefoon in onze kamers was het meestal het makkelijkste om even langs te komen om te zien of er iemand thuis was. En vaak was dat niet zo, dus kwamen de vrienden, die ik ook allemaal kende en waar ik het goed mee kon vinden, even bij mij langs voor een bakkie thee of koffie (het was overdag waar we het nu over hebben) een praatje en dan gingen ze weer. Dit gebeurde dus op klaarlichte dag en ja dan waren mijn gordijnen altijd open. Geen reden om in het donker te zitten, nietwaar?

Stel je mijn verbazing voor toen ik op een dag terug kwam van werk, nog in mijn uniform en behoorlijk moe, toen ik mevrouw S in de gang tegenkwam. “Kom jij maar eens met me mee jongedame,” Zei ze in haar gebruikelijke agressieve en enge stem.

Romige rabarber taartjes | simoneskitchen.nl

De hoer van de zusterflat

Ik ging in gedachten na wat ik in vredesnaam dit keer fout zou hebben gedaan terwijl ik achter haar aanliep naar het kantoor. Ze opende deur en stel je mijn verbazing voor toen ik daar mijn ouders in haar kamer zag zitten. Ik was een beetje in shock, aangezien ik geen idee had wat ik hiervan moest denken, maar er werd gebaard dat ik maar moest gaan zitten en mijn mond moest houden.

Mevrouw S begon vervolgens uit te leggen, tegen mij en tegen mijn ouders, dat ze zich erg ongerust maakte over mijn gedrag. Ik had een heleboel mannelijke bezoekers, ik dronk sterke drank in mijn kamer en ik kwam soms thuis om half zeven ’s morgens. In het kort kwam het erop neer dat ze eigenlijk zei dat ik een soort van hoer was en dat ze mijn ouders graag van dat feit op de hoogte wilde stellen. Ik was volkomen in shock. Het enige gedeelte van haar verhaal dat klopte was het feit dat ik inderdaad nog wel eens laat thuis kwam. Soms gingen we met een stel vriendinnen de hele nacht dansen en ja, dan kwamen we heel laat thuis. Maar we waren jong, woonden voor het eerst op ons zelf, dus wie kun je dat kwalijk nemen toch? Fout dus..

Ik begon te stotteren en te pruttelen wat zowel mevrouw S als mijn ouders waarschijnlijk overtuigden van hun gelijk. Het feit dat ik eruit flapte dat ik nog maagd was, was natuurlijk alleen een tactiek om hen van mijn rug te krijgen. Ik dronk toen helemaal geen alcohol. Ik had een hekel aan bier, en wijn vond ik maar zo zo. Ik had natuurlijk wel af en toe een biertje in mijn koelkast voor als ik bezoek had. En blijkbaar was mevrouw S goede vriendjes met de hoofdzuster van onze afdeling, die – dat was duidelijk – altijd zo in mijn kamer kon kijken. Ze had blijkbaar de mannen zien komen en gaan.

Een van onze mede studenten, M.,  had een kamer naast die van mij. M was een heel verlegen en wat teruggetrokken meisje. Beetje een vreemd type. Maar ze stond hoog op de lijst van favorieten van mevrouw S, dus het had weinig zin om haar te vertellen dat die drank in de koelkast van M. was. Blijkbaar had ze nog wel eens de lege flessen drank gevonden naast de prullenbak. Niet van mij dus…

Ik kreeg die middag een hele serieuze waarschuwing. Als ik me niet beter ging gedragen zou ik uit de opleiding worden gegooid. Ik was zo onwaarschijnlijk kwaad, dat kun je je niet voorstellen. Het is één ding als je betrapt wordt op iets, maar het is helemaal erg als je ergens van beschuldigd wordt wat je gewoon echt niet gedaan hebt… Mijn ouders, jammer genoeg, geloofden het verhaal van mevrouw S en dat is nog steeds de reden dat ze de vrienden uit die periode met gemengde gevoelens bekijken. Ze denken waarschijnlijk nog steeds dat ik al die dingen heb gedaan. En ze nemen dat mijn vrienden kwalijk. Vreemd maar waar… Niet dat we het er ooit over hebben, maar dat weet ik gewoon zeker. Het is een doodgezwegen onderwerp. Ach en het is een eeuwigheid geleden dus ik kan er nu wel smakelijk om lachen.

Mijn vriendinnen en ik; wij hebben er eens heel hard om gelachen en ze hadden er weer wat bij om me mee te plagen.. 😉 Gelukkig zijn er vrienden als je ze nodig hebt!

Romige rabarber taartjes | simoneskitchen.nl

En ik zie je nu denken, wat heeft dit hele verhaal in vredesnaam te maken met deze heerlijke romige taartjes? Nou, mevrouw S was natuurlijk een afgrijselijke draak van een taart. Dus zo werd ik aan dit verhaal herinnert… Haha… Dus voordat jullie volledig in slaap gevallen zijn, neem een kijkje bij de heerlijke en simpele recept!

Print recept Pin recept
No ratings yet

Romige rabarber taartjes

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 35 min
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 1 ei geklopt
 • 1 el rietsuiker
 • 1 el creme fraiche
 • 2 stengels rabarber dun gesneden en schuin gesneden
 • 2 el poedersuiker

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200˚ C. Ontdooi het bladerdeeg en leg op een bakplaat. Prik gaatjes met een vork in het midden en bestrijk de buitenkant met wat van het ei.
 • Maak met een mesje voorzichtig een rand aan de buitenkant van ongeveer een centimeter breed maar snij het niet helemaal door.
 • Klop je creme fraiche met de rietsuiker samen en smeer een dun laagje op de bodem van de taartjes.
 • Leg je rabarber plakjes netjes binnen de lijntjes van je rand neer. Wees creatief met het patroon wat je ervan maakt!Bak de taartjes voor 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot het bladerdeeg is omhoog gekomen en goudbruin is geworden.
 • Laat het een paar minuten rusten en eet het dan warm met wat van de crème fraîche of met een bolletje roomijs!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!