Simone's Kitchen

Op de snijplank: Rabarber

Alles over rabarber | simoneskitchen.nl

Alles over rabarber

Het is voorjaar en dus ook de tijd om weer lekker rabarber te eten.
Eigenlijk heb ik deze groente veel te lang niet op waarde geschat. Ik kende rabarber alleen maar als het zure prutje dat oma al bijgerecht bij het avondeten serveerde. Maar, zoals met zoveel mooie producten in de keuken, kun je met rabarber nog veel meer.

Rabarber werd duizenden jaren geleden al gebruikt, maar dan voornamelijk als geneesmiddel. De Chinezen gebruikten stofjes uit de wortel als natuurlijk laxeermiddel. Ook heeft rabarber een reinigende werking  op het lichaam en dan met name voor hart- en bloedvaten. Begin zestiende eeuw ontdekte een hovenier van het Engelse hof (heet zo’n man dan een hoffenier?), dat je rabarber ook kon eten. Vanaf dat moment is de zurige groente steeds vaker terug te zien aan de eettafel. Wanneer je rabarber eet zou je trouwens niet direct bedenken dat het een groente is, want de zurige, smaak vraagt vaak om gerechten waar je ook nog suiker bij doet. En daarom doet hij  meer denken aan fruit dan aan groente.

Alles over rabarber | simoneskitchen.nl

Rabarber groeit als een soort struik met groene of karmijnrode stelen onder grote donkere groene bladeren.
Vanaf maart verschijnt deze mooie groente weer op de markten en dan is hij tot eind augustus goed te krijgen.

Tips en trucs met rabarber

Hier wat tips en trucs voor wanneer je zelf wat met rabarber in de keuken wilt gaan doen:

  • Let erop dat de rabarber die je koopt een stevige, knapperige, wat glanzende steel heeft.
    Je kunt rabarber in de koelkast een week bewaren. Buiten de koeling kun je ze een dag of drie goed houden. Hierna worden de stengels snel slapper en gaat de smaak ook achteruit.
  • Waar ik nog wel eens adviseer om ook het blad van bepaalde groente te eten, moet je dit met rabarber NIET doen. Hier zitten giftige stoffen in, te weten: Oxaalzuur. En hier wordt je op de lange duur gewoon niet lekker van. De stelen zijn gewoon goed te eten. Hiermee is dan ook direct het fabeltje over dat rabarber giftig zou zijn uit de wereld geholpen, want het deel dat je eet is niet giftig, maar juist heel lekker en gezond.
  • Voor rabarber geldt: hoe roder, hoe zoeter. Er zijn soms ook soorten rabarber te krijgen die niet rood worden, maar groen blijven. Vraag dit even goed na bij de groenteman, want deze rabarber wordt niet rood wanneer je hem ‘even’ laat liggen (alleen maar oud en slap, dus). De rabarber die groen blijft is wel veel zuurder van smaak.
  • Wanneer je de rabarber gaat gebruiken, snij dan het witte stukje aan de onderkant eraf en was de stengels even goed onder de koude kraan.
  • Let erop dat je rabarber niet in een aluminiumpan kookt. De rode groente heeft een bepaald zuurtje in zich dat reageert met het aluminium en hierdoor krijg je een rare, beetje zwavelachtige smaak.

Alles over rabarber | simoneskitchen.nl

Wat kun je allemaal met rabarber?

Natuurlijk kun je van die friszure rabarber een heerlijke compote maken. Kook de groente samen met suiker en klaar is Kees.
Ook wordt rabarber veel bij nagerechten gebruikt, samen met een lepeltje van het zoete nat, waarin de groente heeft gekookt.
Doe voor de verandering eens een zakje vanillesuiker of, mooier nog, custard bij de rabarber en je geeft de groente een heerlijke, maar nog steeds lekker zoete twist.
Rabarber kun je ook heel goed gekookt eten als groente bij je hoofdmaaltijd. Lekker met een kruimige aardappel en een goede gehaktbal.
Maar doe ook eens gek en maak een hartige bladerdeegtaart van rabarber met stukjes pittige worst.

En hier heb je ook nog een makkelijk en heel lekker recept voor rabarber-aardbei jam

Alle recepten met rabarber op onze site (voor heerlijke cakes, soufflé en salades) vind je onder deze link.

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.