Soufflé wil nog wel eens een lastig dessert zijn omdat het snel inzakt, maar het is wel de moeite waard om deze luchtige rabarber soufflé eens te maken. Met de tips hieronder kom je een heel eind!

Rabarber soufflé | simoneskitchen.nl

Rabarber soufflé

Om dan maar meteen eerlijk te zijn; ik vind soufflés ook altijd best een uitdaging. Ik vind ze heerlijk. Dat wel Het is het luchtige in combinatie met het zoete dat het onweerstaanbaar lekker maakt. En ook soort van chic. Ik zag het recept voor deze rabarber voor het eerst tijdens een uitzending van Masterchef Australië. Ik heb het opgenomen en net zo lang heen en weer gespoeld tot ik het recept voor de rabarber soufflé kon opschrijven.

Zoals je kunt zien aan de foto’s zakte mijn soufflé ook wel een beetje in na het maken. Ik moest er natuurlijk ook nog foto’s van maken dus er ging wat tijd overheen. Er zijn wel een aantal tips en tricks die helpen om een perfect rijzende soufflé te maken. Want daar begint het uiteraard mee.

Rabarber souffle met een noten crumble

Bestrijken

Om te beginnen het bestrijken van de ramekins voor de rabarber soufflé. Je bestrijkt ze twee maal met boter. Beide keren zorg je dat je het kwastje van de bodem omhoog beweegt. Als het ware dus in de richting van het rijzen van de soufflé. Doe je dit niet en kwast je maar een end in de rondte dan zorg je ervoor dat de soufflé ook op sommige plekken niet goed rijst. Je hebt vast wel eens zo’n hele scheve soufflé gezien.

Na de eerste keer bestrijken zet je de bakjes even in de koelkast om op te stijven. Vervolgens herhaal je het bestrijken nog een keer. Daarna bestuif je de soufflé bakjes (ramekins) met wat suiker. Zorg dat het rondom goed bedekt is. Ook dit is weer bedoelt om te zorgen dat de soufflé goed rijst en niet aan de kanten van de ramekins blijft plakken.

Een leeg bakje en een vol souffle bakje

Het beslag

Natuurlijk gaat het maken van een rabarber soufflé vooral om het beslag. Dit moet mooi luchtig zijn. Om dit te bereiken zorg je dat de fruitvulling in gedeeltes wordt toegevoegd aan het geklopte eiwit. Vouw het erdoor en zorg dat je zoveel mogelijk lucht in de vulling blijft houden.

Vervolgens is het belangrijk dat je de oven niet elke keer tussendoor opendoet. In het geval van dit recept maak je een crumble die aan de bovenkant van de rabarber soufflé komt. Open de deur echter pas nadat de soufflé al een beetje gerezen is. Ik vind dit persoonlijk wel een tricky step want je opent wel de deur van de oven. En riskeert daarmee inzakkende soufflé. Je kunt alternatief de crumble ook apart bakken en achteraf op de soufflé serveren. Het voegt namelijk wel smaak toe.

Kan de soufflé ook gemaakt worden met minder suiker?

Ja dat kan wel. Ik vond deze soufflé vrij zoet, maar onthoud dat de suiker ook stevigheid verleent aan het geheel. Maar iets minder kan zeker. Voeg suiker toe naar wens. Met name in het fruitmengsel kun je het makkelijk verminderen. Rabarber is wel vrij zuur, dus afhankelijk van hoe zoet of zuur jouw rabarber/bramen mengsel is kun je meer of minder suiker gebruiken.

Moet de rabarber gepureerd worden?

Dat kan maar hoeft niet perse. Je laat het lang genoeg koken zodat alles uit elkaar is gevallen. Wil je zeker weten dat het zo glad mogelijk is gebruik dan een staafmixer om het fruit te pureren. Haal dit dan ook door een zeef om eventuele zaadjes van de bramen te verwijderen. Ik heb dit niet gedaan en vond het niet hinderlijk in de soufflé.

Hoe voorkom je dat de soufflé instort?

Als je de stappen volgt, de ramekins goed invet en zoveel mogelijk lucht in het beslag hebt en vervolgens zorgt dat je de deur van de oven niet steeds opendoet, dan zal de soufflé waarschijnlijk wel overeind blijven. Zorg ook dat je eiwitten goed stijf zijn. Klop die op in een vetvrije kom.

Waarom zakt mijn soufflé in?

Een soufflé rijst in de oven door middel van hitte waardoor de luchtbelletjes in het beslag meer volume krijgen. Zodra de soufflé afkoelt wordt dat proces weer gedeeltelijk teniet gedaan. Zorgen voor juist invetten, goed geklopt eiwit en een goede garing zorgt voor een zo goed mogelijk resultaat.

Kan ik de ramekins ook met bloem bestuiven?

Ja dat kan, maar over het algemeen wordt voor zoete soufflé gebruik gemaakt van suiker. Voor hartige soufflé wordt over het algemeen bloem gebruikt. Aangezien er ook geen bloem in de soufflé zelf zit is het beter om suiker te gebruiken. Gebruik hiervoor fijne kristalsuiker.

Rabarber souffle | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Rabarber souffle met bramen en hazelnoot crumble

Als je de vormpjes insmeert helpt het als je bewegingen met de kwast maakt naar boven toe in de richting van het rijzen van de soufle.
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 6 personen

Benodigdheden

  • 6 ramekins

Ingrediënten

  • 500 g rabarber in stukken van 2 cm
  • 140 g suiker
  • 150 g bramen
  • 4 eiwit
  • 75 g suiker
  • 2 el maizena gebruik alleen hoeveel nodig is voor de juiste dikte

Crumble

  • 75 g bloem
  • 50 g boter
  • 50 g bruine suiker
  • 50 g havermout
  • 50 g hazelnoten grof gehakt
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚ C. Doe de rabarber met de 140 gram suiker in een pan, voeg een beetje water toe en laat dit op laag vuur een poosje pruttelen.
  • Maak een crumble door de ingrediënten bij elkaar te doen en met je vingers te bewerken tot het een grove crumble is. Doe je crumble op een bakplaat, spreid het uit en bak dit voor ongeveer 5 minuten of tot het lichtbruin is.
  • Beboter je soufflé vormpjes twee keer. Na de eerste keer zet je ze vijf minuten in de koelkast, besmeer dan nog een keer en doe een tl suiker in de vorm. Draai het in de rondte tot de suiker alle kanten goed bedekt en klop de overtollige suiker eruit. Zet apart tot nader gebruik.
  • Zodra de rabarber gaar is maar nog wel stukjes heeft, voeg je de bramen toe. Je kunt ook bevroren bramen gebruiken als je geen verse kunt vinden. Doe een beetje citroensap in de pan erbij. Doe wat maizena in een klein kommetje, voeg water toe en roer tot volledig glad. Voeg dit beetje bij beetje toe aan je fruitmengsel tot het dik genoeg is. Het moet een dikke puree worden. Laat dit nog 1,5 minuut koken om de maizena te garen. Doe dan je fruitpuree over in een andere kom en roer tot het afgekoelt is voor minimaal 5 minuten.
  • Neem de vier eiwitten en voeg een 1 el suiker eraan toe en begin met kloppen tot het glad en glanzend wordt. Voeg de rest van de 75 gram suiker toe en klop tot het stevige pieken vormt. Overklop het niet.
  • Doe 1/3 van de fruitpuree in een kom en voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit toe en vouw dit voorzichtig door elkaar. Herhaal tot alles is gebruikt.
  • Neem je vormpjes en vul ze met de lepel naar beneden gericht tot aan de rand. Maak de bovenkant glad met een mes en haal een vinger over de rand van je vormpje heen zodat je zeker weet dat niks blijft plakken en je soufle zal rijsen.
  • Zet in de oven voor 6-7 minuten, haal ze eruit (ze moeten dan al 1-2 centimeter gerezen zijn) en doe wat crumble aan de bovenkant. Bak ze nu nog eens drie minuten.
  • Het toevoegen van de crumble is een optionele step die wel een groter risico op inzakken geeft. Je kunt er ook voor kiezen om de crumble te bakken in een koekenpan en deze pas later – na het bakken – toe te voegen aan de rabarber soufflé.
Gang: Dessert
Keuken: Franse keuken
Trefwoord: bramen, rabarber

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 408kcal, Koolhydraten: 69g, Eiwit: 7g, Vet: 13g, Verzadigd vet: 5g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g, Transvet: 1g, Cholesterol: 18mg, Natrium: 94mg, Kalium: 427mg, Vezels: 5g, Suiker: 47g, Vitamine A: 348IU, Vitamine C: 12mg, Calcium: 105mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Probeer ook deze rabarber recepten

Delen is fijn!