Simone's Kitchen

Ole, ole, het is rabarber soufflé

 

Rabarber souffle | simoneskitchen.nl

Souffles zijn niet meteen mijn sterkste punt moet ik zeggen. Ik kan ze wel maken en ze zijn ook heus wel lekker maar… dat gevreesde inzak moment komt ook altijd veel te snel! Ik maakte deze inmiddels alweer drie jaar geleden (time flies!) maar had ze nog niet hier gedeeld en omdat ze echt wel heel erg lekker zijn én omdat het tenslotte rabarber seizoen is leek me dit het uitgelezen moment om ze te posten.

 Rabarber met hazelnoot crumble | simoneskitchen.nl

Ik zag dit recept gemaakt worden tijdens een uitzending van masterchef Australie (is het niet al weer eens tijd voor het nieuwe seizoen trouwens??) en ik heb de opname net zo lang terug gespoeld tot ik alle ingrediënten opgeschreven had. Dus met dank aan Gary hier weer eens een heerlijk recept. Het is aan de zoete kant maar dat vind ik al snel met soufflé. Maar stel je dit eens voor met een lekkere klodder vanille ijs of slagroom of gewoon zo kan natuurlijk ook.

20120419-20120419-_MG_7530

Enne…. je kunt aan de foto’s wel zien hoe snel het geheel inzakt… Maar het smaakt er niet minder om!

Rabarber souffle met bramen en hazelnoot crumble

Als je de vormpjes insmeert helpt het als je bewegingen met de kwast maakt naar boven toe in de richting van het rijzen van de soufle.

Ingredienten
  • 500 g rabarber in stukken van 2 cm
  • 140 g suiker
  • 150 g bramen
  • 4 eiwit
  • 75 g suiker
Crumble
  • 75 g bloem
  • 50 g boter
  • 50 g bruine suiker
  • snufje zout
  • 50 g havermout
  • 50 g hazelnoten grof gehakt
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 C. Doe de rabarber met de 140 gram suiker in een pan, voeg een beetje water toe en laat dit op laag vuur een poosje pruttelen.
  2. Maak een crumble door de ingrediënten bij elkaar te doen en met je vingers te bewerken tot het een grove crumble is. Doe je crumble op een bakplaat, spreid het uit en bak dit voor ongeveer 5 minuten of tot het lichtbruin is.
  3. Beboter je souffle vormpjes twee keer. Na de eerste keer zet je ze vijf minuten in de koelkast, besmeer dan nog een keer en doe een tl suiker in de vorm. Draai het in de rondte tot de suiker alle kanten goed bedekt en klop de overtollige suiker eruit. Zet apart tot nader gebruik,
  4. Zodra de rabarber gaar is maar nog wel stukjes heeft, voeg je de bramen toe. Je kunt ook bevroren bramen gebruiken als je geen verse kunt vinden. Doe een beetje citroensap in de pan erbij. Doe wat maizena in een klein kommetje, voeg water toe en roer tot volledig glad. Voeg dit beetje bij beetje toe aan je fruitmengsel tot het dik genoeg is. Het moet een dikke puree worden. Laat dit nog 1,5 minuut koken om de maizena te garen. Doe dan je fruitpuree over in een andere kom en roer tot het afgekoelt is voor minimaal 5 minuten.
  5. Neem de vier eiwitten en voeg een 1 el suiker eraan toe en begin met kloppen tot het glad en glanzend wordt. Voeg 75 gram suiker toe en klop tot het zachte pieken vormt. Overklop het niet.
  6. Doe 1/3 van de fruitpuree in een kom en voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit toe en vouw dit voorzichtig door elkaar. Herhaal tot alles is gebruikt.
  7. Neem je vormpjes en vul ze met de lepel naar beneden gericht tot aan de rand. Maak de bovenkant glad met een mes en haal een vinger over de rand van je vormpje heen zodat je zeker weet dat niks blijft plakken en je soufle zal rijsen.
  8. Zet in de oven voor 6-7 minuten, haal ze eruit (ze moeten dan al 1-2 centimeter gerezen zijn) en doe wat crumble aan de bovenkant. Niet teveel want het gewicht zorgt dat ze inzakken maar net een tikkie om het wat extra te geven. Bak voor nog eens 3 minuten en je bent klaar.

Delen is fijn!

8 comments

  1. Avatar

    Ja, op deze manier vindt iedereen rabarber lekker! Zelfs bij mij thuis thuis moet het met dit recept lukken om de duimen omhoog te krijgen voor die beruchte rode stengels. Goed dat je de soufflé nog vóór z’n inzakmomentje op de kiek hebt gekregen, weet niet of mij dat lukt! Mooie foto’s wederom, pretty pink!!

  2. Avatar

    Vooral het linker schaaltje onderin de laatste foto is de soufflé “aardig ingezakt ” hahaha .
    Dát schaaltje zegt genoeg over de smaak !
    Ik ga hem snel proberen !
    Weer prachtige foto’s.

    Fijne mooie ,woensdag.

    Groetjes Rolanda

  3. Avatar

    Ja, lekker hoor! Nu wil ik ook soufflés maken!
    Mooi roze! Dat doet het hem voor mij. Hou ik van!

  4. Avatar

    Ik wil het! Het ziet er prachtig uit. Heb het als ‘hint’ doorgestuurd naar mijn moeder. Die is altijd wel fan van mooie desserts. 

  5. Avatar

    Voor hoeveel personen is dit recept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos