Simone's Kitchen

Mac & Cheese Gorgonzola uit de oven

Mac & cheese gorgonzola

Mac & Cheese met gorgonzola

Deze overheerlijke Mac & Cheese met gorgonzola maakten we tijdens de opnamen voor het boek van Susan Aretz “Wat eten we vandaag?” En ik was onmiddelijk fan.

Het is een Mac & Cheese zoals je wilt eten: romig, met lekker veel kaas. De naam staat natuurlijk niet voor niks.

In deze Mac & cheese gorgonzola zit behoorlijk wat gorgonzola. Het lijkt me logisch dat je deze niet moet maken als je niet van gorgonzola houdt. Ik ben er groot fan van dus voor mij is dit de ultieme ovenschotel.

Ovenschotel pasta

Een ovenschotel met pasta vind ik altijd lekker. Het zorgt ervoor dat de pasta (wel altijd even van tevoren koken!) aan de randjes een beetje knapperig wordt. En dan overgoten met room en kaas? Tja, wat zal ik er nog meer over vertellen…. 🙂

Bereiden van de Mac & Cheese gorgonzola

Om deze ovenschotel te maken begin je met het koken van de pasta. Vervolgens kook je de broccoli ook heel even kort in hetzelfde water.

Met de room en de boter maak je een kaassaus. Check even of je alle melk nodig hebt of niet. Het resultaat moet een mooie vrij lobbige kaassaus worden, maar wil je het dunner of dikker dan moet je de hoeveelheid melk aanpassen.

Vervolgens meng je alles door elkaar voor de Mac & Cheese gorgonzola en doe je het over in een ruime ovenschaal. Je eindigt met een flinke laag geraspte kaas eroverheen. Dat kan parmezaanse kaas zijn zoals hier of je kunt een andere kaas gebruiken die wat makkelijker smelt.

In beide gevallen is het lekker. Probeer ook eens mijn bacon pompoen pasta. Die komt ook uit de oven en heeft ook zo’n lekker kaaskorstje.

Dit recept komt uit het boek ‘Wat eten we vandaag?‘ van Susan Aretz.

Mac & cheese gorgonzola
Print recept Pin recept
No ratings yet

Mac & Cheese Gorgonzola

Een Mac & Cheese maar dan met heerlijke romige gorgonzola. Net weer even anders. En als bonus zit er broccoli in.
Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 45 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 250 gram pasta
  • 400 ml melk
  • 150 gram gorgonzola
  • 250 gram broccoli roosjes beetgaar gekookt
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 C en vet een grote ovenschaal in.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en zet even aan de kant tot nader gebruik. Kook de broccoli ook even kort voor 5 minuutjes (dit kan in hetzelfde pasta water. Doe de broccoli de laatste paar minuten bij de pasta voor het gemak)
  • Smelt voor de kaassaus de boter op halfhoog vuur zonder bruin te laten worden. Voeg de bloem toe en meng deze met een garde erdoor. Laat een minuutje zachtjes pruttelen, dan trekt de bloemsmaak weg.
  • Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij, terwijl je voortdurend goed roert. Misschien heb je niet alle melk nodig. Als de saus mooi glad en gebonden is (hij moet de achterkant van de lepel goed bedekken) laat deze dan nog een minuutje bubbelen. Verkruimel de gorgonzola erboven en laat deze in de saus smelten. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Meng nu de pasta en broccoli door de kaassaus en doe het geheel over in de ingevette ovenschaal.
  • Dek af met een royale laag geraspte parmezaanse kaas. Bak in 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.
Gang: Pasta
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: gorgonzola, ovengerecht, pasta
Auteur: Susan Aretz

Voedingswaarde

Calorieën: 670kcal, Koolhydraten: 67g, Eiwit: 32g, Vet: 30g, Verzadigd vet: 19g, Cholesterol: 82mg, Natrium: 1063mg, Kalium: 628mg, Vezels: 4g, Suiker: 8g, Vitamine A: 1400IU, Vitamine C: 56mg, Calcium: 646mg, Ijzer: 2mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

  1. Ziet er heerlijk uit. Hoeveel.pasta gebruik je en kook je die van te voren if gaart dat in de saus in de oven zoals lasagne?
    Gelukkig zit er broccoki in dan is het ook nog gezond!!!!

    • O ik zie dat dat er niet in staat… Haha… Ik gebruik meestal 50-75 gram droge pasta per persoon maar beetje afhankelijk hoeveel je eet normaal. Voor een salade doe ik meestal 50 gram (ongekookt he) voor ovenschotels 75.
      En niet ongekookt in de oven doen maar eerst koken!

  2. Hoi Simone, lijkt mij ook erg lekker. Ben dol op kaas, dus spekkie voor mijn bekkie. Gaat het zeker eens maken. Gr Ineke

  3. Hoi Simone! Mijn complimenten over je blog; ik ben fan! Prachtige foto’s, leuke recepten, vaak nét een beetje ‘anders’. Daar hou ik van, en maak ik mijn huisgenootjes ook regelmatig blij mee 🙂 ! En dit recept lijkt me heerlijk, misschien wat machtig, maar dat kan wel af en toe. Ik vroeg me ook af hoeveel pasta je gebruikt?

  4. Ik heb hooikoorts, gelukkig alleen van bomen. In juni heb ik het meestal gehad. Ik wist niet dat zuivel hooikoorts erger maakt. Zo zie je maar weer. Ik vermijd wel om appels te eten. Als ik hooikoorts heb, ik ben dan namelijk ook allergisch voor appels.
    Lijkt me trouwens een heerlijk recept. Ik ben dol op kaas 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.