Mac & Cheese met gorgonzola uit de oven
Ben jij fan van blauwe kaas? Probeer dan zeker eens deze overheerlijke mac & cheese met gorgonzola uit!
Mac & Cheese met gorgonzola
Deze overheerlijke Mac & Cheese met gorgonzola maakten we tijdens de opnamen voor het boek van Susan Aretz “Wat eten we vandaag?” En ik was onmiddelijk fan.
Het is een Mac & Cheese zoals je wilt eten: romig, met lekker veel kaas. De naam staat natuurlijk niet voor niks.
In deze Mac & cheese gorgonzola zit behoorlijk wat gorgonzola. Het lijkt me logisch dat je deze niet moet maken als je niet van gorgonzola houdt. Ik ben er groot fan van dus voor mij is dit de ultieme ovenschotel.
Ovenschotel pasta
Een ovenschotel met pasta vind ik altijd lekker. Het zorgt ervoor dat de pasta (wel altijd even van tevoren koken!) aan de randjes een beetje knapperig wordt. En dan overgoten met room en kaas? Tja, wat zal ik er nog meer over vertellen…. 🙂
Bereiden van de Mac & Cheese gorgonzola
Om deze ovenschotel te maken begin je met het koken van de pasta. Vervolgens kook je de broccoli ook heel even kort in hetzelfde water.
Met de room en de boter maak je een kaassaus. Check even of je alle melk nodig hebt of niet. Het resultaat moet een mooie vrij lobbige kaassaus worden, maar wil je het dunner of dikker dan moet je de hoeveelheid melk aanpassen.
Vervolgens meng je alles door elkaar voor de Mac & Cheese gorgonzola en doe je het over in een ruime ovenschaal. Je eindigt met een flinke laag geraspte kaas eroverheen. Dat kan parmezaanse kaas zijn zoals hier of je kunt een andere kaas gebruiken die wat makkelijker smelt.
In beide gevallen is het lekker. Probeer ook eens mijn bacon pompoen pasta. Die komt ook uit de oven en heeft ook zo’n lekker kaaskorstje.
Dit recept komt uit het boek ‘Wat eten we vandaag?‘ van Susan Aretz.
Mac & Cheese Gorgonzola
Benodigdheden
- ovenschaal 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 250 gram pasta
- 250 gram broccoli roosjes beetgaar gekookt
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 400 ml melk
- 150 gram gorgonzola
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas
- peper
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C en vet een grote ovenschaal in.
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en zet even aan de kant tot nader gebruik. Kook de broccoli ook even kort voor 5 minuutjes (dit kan in hetzelfde pasta water. Doe de broccoli de laatste paar minuten bij de pasta voor het gemak)
- Smelt voor de kaassaus de boter op halfhoog vuur zonder bruin te laten worden. Voeg de bloem toe en meng deze met een garde erdoor. Laat een minuutje zachtjes pruttelen, dan trekt de bloemsmaak weg.
- Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij, terwijl je voortdurend goed roert. Misschien heb je niet alle melk nodig. Als de saus mooi glad en gebonden is (hij moet de achterkant van de lepel goed bedekken) laat deze dan nog een minuutje bubbelen. Verkruimel de gorgonzola erboven en laat deze in de saus smelten. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Meng nu de pasta en broccoli door de kaassaus en doe het geheel over in de ingevette ovenschaal.
- Dek af met een royale laag geraspte parmezaanse kaas. Bak in 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik heb hooikoorts, gelukkig alleen van bomen. In juni heb ik het meestal gehad. Ik wist niet dat zuivel hooikoorts erger maakt. Zo zie je maar weer. Ik vermijd wel om appels te eten. Als ik hooikoorts heb, ik ben dan namelijk ook allergisch voor appels.
Lijkt me trouwens een heerlijk recept. Ik ben dol op kaas 😉
Hoi Simone! Mijn complimenten over je blog; ik ben fan! Prachtige foto’s, leuke recepten, vaak nét een beetje ‘anders’. Daar hou ik van, en maak ik mijn huisgenootjes ook regelmatig blij mee 🙂 ! En dit recept lijkt me heerlijk, misschien wat machtig, maar dat kan wel af en toe. Ik vroeg me ook af hoeveel pasta je gebruikt?
Hoi Simone, lijkt mij ook erg lekker. Ben dol op kaas, dus spekkie voor mijn bekkie. Gaat het zeker eens maken. Gr Ineke
Ziet er heerlijk uit. Hoeveel.pasta gebruik je en kook je die van te voren if gaart dat in de saus in de oven zoals lasagne?
Gelukkig zit er broccoki in dan is het ook nog gezond!!!!
O ik zie dat dat er niet in staat… Haha… Ik gebruik meestal 50-75 gram droge pasta per persoon maar beetje afhankelijk hoeveel je eet normaal. Voor een salade doe ik meestal 50 gram (ongekookt he) voor ovenschotels 75.
En niet ongekookt in de oven doen maar eerst koken!