Een lekker makkelijke vegetarische pastaschotel met courgette uit de oven. Lekker met een krokant korstje van kaas en veel groente!

Romige courgettepasta

Romige courgettepasta uit de oven

Er zijn maar een paar dingen lekkerder dan pasta. En een daarvan is pasta uit de oven. Heerlijk met een krokant korstje van kaas. Neem nu deze courgettepasta. In dit geval is de courgettepasta overigens niet gemaakt van courgette. Maar zit er wel veel courgette in.

Wil je overigens liever glutenvrij eten dan heb je tegenwoordig ook prima glutenvrije pasta’s die je kunt gebruiken. Maar ik koos hier voor ‘gewone’ penne.

Ik gebruik penne trouwens denk ik het meest van alle pasta soorten. Ik weet wel dat je in theorie een andere pasta zou moeten gebruiken voor een andere soort saus, maar ik ben nu eenmaal fan van penne.

Romige courgettepasta

Winter is coming

Ondertussen begint het nu eindelijk wel echt koud te worden buiten. Al weet je het nooit hier in Nederland. ik zou een witte kerst wel helemaal te gek vinden, maar de kans daarop is denk ik 0,01%. Maar je kunt altijd hopen nietwaar?

Affijn, de courgettepasta dus.

Hoe maak je de courgettepasta?

Er zit behoorlijk wat groente in deze pasta. Ik gebruikte 2 courgettes met een totaal van 700 gram. Dat is behoorlijk wat en in combinatie met de kastanjechampignons is het een lekker groenterijk gerecht. Ik zal het je nog sterker vertellen: je zou zelfs de pasta weg kunnen laten uit dit gerecht en het alleen doen met de groente en de saus. En dan natuurlijk wel in de oven, want alles is lekkerder met een korstje van kaas.

Even lekker gratineren en je hebt ook een heerlijk gerecht. Zonder de pasta. Dat scheelt flink wat koolhydraten. Dus als je daar op let maak het dan gewoon zonder de penne. Of vervang de penne voor nog meer groente. Nooit genoeg groente toch?

Ik maakte dit keer een lekkere saus van de ricotta en de passata. Daardoor krijgt de pasta zijn naam van romige courgettepasta.

Courgette is trouwens een ontzettend veelzijdige groente. Door de neutrale smaak kun je het echt overal in gebruiken. Zo kun je er een cake mee bakken, zowel een hartige courgettecake als een zoete courgettecake, je kunt er zelfs een courgettepizza van maken!

Voor de finishing touch zet je dit gerecht nog een minuut of 20 in de oven of tot de korst mooi goudgeel en gesmolten is.

Romige courgettepasta

Romige courgettepasta uit de oven

3.50 van 6 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans

Een heerlijke vegetarische pasta met courgette en champignons
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Materiaal

  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 200 gr penne
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 700 gr courgette in blokjes
  • 250 gr kastanjechampignons gesneden
  • 75 gr geraspte kaas
  • 250 gr ricotta
  • 500 ml passata
  • 1 bosje basilicum

  • Verwarm de oven voor op 200˚C (grillstand)
  • Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en zet apart
  • Neem een grote koekenpan en verhit hier wat olijfolie in.
  • Bak de ui als eerste tot deze glazig is. Voeg hier de knoflook en de champignons aan toe. Bak dit even mee en voeg dan de courgette toe.
  • Roer ricotta en 50 gram van de kaas erdoor. Breng op smaak.
  • Hak de basilicum fijn en mix dit met de passata. Voeg peper en zout toe.
  • Maak laagje in een ovenschaal van de pasta, roomsaus, tomatensaus. Eindig met de roomsaus en voeg hier de resterende kaas aan toe.
  • Zet voor 15-20 minuten in de oven tot de kaas een goudbruin korstje heeft

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 517kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwit: 24g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 10g | Cholesterol: 52mg | Natrium: 223mg | Kalium: 1410mg | Vezels: 9g | Suiker: 14g | Vitamine A: 1454IU | Vitamine C: 47mg | Calcium: 335mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.