Romige courgettepasta uit de oven
Een lekker makkelijke vegetarische pastaschotel met courgette uit de oven. Lekker met een krokant korstje van kaas en veel groente!

Romige courgettepasta uit de oven
Er zijn maar een paar dingen lekkerder dan pasta. En een daarvan is pasta uit de oven. Heerlijk met een krokant korstje van kaas. Neem nu deze courgettepasta. In dit geval is de courgettepasta overigens niet gemaakt van courgette. Maar zit er wel veel courgette in.
Wil je overigens liever glutenvrij eten dan heb je tegenwoordig ook prima glutenvrije pasta’s die je kunt gebruiken. Maar ik koos hier voor ‘gewone’ penne.
Ik gebruik penne trouwens denk ik het meest van alle pasta soorten. Ik weet wel dat je in theorie een andere pasta zou moeten gebruiken voor een andere soort saus, maar ik ben nu eenmaal fan van penne.

Winter is coming
Ondertussen begint het nu eindelijk wel echt koud te worden buiten. Al weet je het nooit hier in Nederland. ik zou een witte kerst wel helemaal te gek vinden, maar de kans daarop is denk ik 0,01%. Maar je kunt altijd hopen nietwaar?
Affijn, de courgettepasta dus.
Hoe maak je de courgettepasta?
Er zit behoorlijk wat groente in deze pasta. Ik gebruikte 2 courgettes met een totaal van 700 gram. Dat is behoorlijk wat en in combinatie met de kastanjechampignons is het een lekker groenterijk gerecht. Ik zal het je nog sterker vertellen: je zou zelfs de pasta weg kunnen laten uit dit gerecht en het alleen doen met de groente en de saus. En dan natuurlijk wel in de oven, want alles is lekkerder met een korstje van kaas.
Even lekker gratineren en je hebt ook een heerlijk gerecht. Zonder de pasta. Dat scheelt flink wat koolhydraten. Dus als je daar op let maak het dan gewoon zonder de penne. Of vervang de penne voor nog meer groente. Nooit genoeg groente toch?
Ik maakte dit keer een lekkere saus van de ricotta en de passata. Daardoor krijgt de pasta zijn naam van romige courgettepasta.
Courgette is trouwens een ontzettend veelzijdige groente. Door de neutrale smaak kun je het echt overal in gebruiken. Zo kun je er een cake mee bakken, zowel een hartige courgettecake als een zoete courgettecake, je kunt er zelfs een courgettepizza van maken!
Voor de finishing touch zet je dit gerecht nog een minuut of 20 in de oven of tot de korst mooi goudgeel en gesmolten is.
Romige courgettepasta uit de oven
Benodigdheden
- ovenschaal
Ingrediënten
- 200 gr penne
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gepureerd
- 700 gr courgette in blokjes
- 250 gr kastanjechampignons gesneden
- 75 gr geraspte kaas
- 250 gr ricotta
- 500 ml passata
- 1 bosje basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C (grillstand)
- Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en zet apart
- Neem een grote koekenpan en verhit hier wat olijfolie in.
- Bak de ui als eerste tot deze glazig is. Voeg hier de knoflook en de champignons aan toe. Bak dit even mee en voeg dan de courgette toe.
- Roer ricotta en 50 gram van de kaas erdoor. Breng op smaak.
- Hak de basilicum fijn en mix dit met de passata. Voeg peper en zout toe.
- Maak laagje in een ovenschaal van de pasta, roomsaus, tomatensaus. Eindig met de roomsaus en voeg hier de resterende kaas aan toe.
- Zet voor 15-20 minuten in de oven tot de kaas een goudbruin korstje heeft
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Heb dit recept nu net klaar gemaakt voor morgen. Zijn dan met z’n 10-nen.
Helaas bleek ik ook basilicum nodig te hebben, dus weer naar de winkel.
Zal later laten weten hoe het bij een ieder bevallen is.
Ah ik zie het. Heb de basilicum nu toegevoegd. Ben benieuwd hoe het is bevallen!
We hebben er erg van genoten. Zelfs de vleeseter die het niet zo op heeft met pasta had lekker gegeten. Zeer goed recept om van te voren te maken.
Goed om te horen Sonja! (en thanks voor de tip over de comments. Ga ik regelen!)
Ook superlekker met pompoen in plaats van champignons!
Lekkere recept, ik heb er nog stukjes kip toegevoegd , omdat in mijn familie iedereen moet vlees hebben voor avond eten 😉 en in plats van tarwe pasta had ik rode linzen pasta gebruikt. Lekker, bedankt voor inspiratie. 🙂
Klinkt ook goed!