Courgettecake met zoete aardappel
Deze heerlijke courgettecake is makkelijk en heeft behalve veel courgette ook nog eens zoete aardappel. Daarmee is het een ideale manier om extra groentes naar binnen te krijgen!
Courgettecake
Net even nagekeken en ik kom tot de ontdekking dat ik hier al drie andere courgettecakes op de site heb en dit is de eerste die ik maak mét gluten. Ja echt… De eerste en tevens meest populaire is er eentje van Rens Kroes en is met rozemarijn en pecorino. De moeite van het proberen waard. De tweede is met chocola! (altijd goed toch) en last but not least, mijn persoonlijke favoriet deze banaan/kokos/courgette cake. Keus genoeg dus lijkt me zo. Om eerlijk te zijn denk ik dat je deze ook makkelijk als glutenvrije versie kunt maken. Ik ga het de volgende keer eens proberen met kokosmeel. Hij was wel heel erg lekker en zelfs Tom, die niet van kaas houdt, was erg enthousiast over deze courgettecake.
Brood of een cake??
Wanneer is iets nou eigenlijk een brood en wanneer is het een cake? Ik zit daar altijd mee te hanessen. De ene keer noem ik het een cake en de andere keer een brood, maar ik doe dus maar wat. Dit vind ik dan meer een brood dus zo noem ik het dan maar even. Het is makkelijk om mee te nemen naar je werk of je kunt het ook goed als een hartig ontbijtje gebruiken met bijvoorbeeld een beetje guacamole of een lekker gekookt eitje. Of allebei.
Courgettecake met zoete aardappel
Benodigdheden
Ingrediënten
- 2 courgettes ongeveer 300 gr geraspt
- 1 zoete aardappel ong. 300 gr, geraspt
- 1/2 bosje fijngehakte dille
- 80 gr fijn geraspte parmezaan
- 4 lenteuitjes fijn gesneden
- 6 eieren
- 280 gr volkoren zelfrijzend bakmeel
- 1 tl zeezout vlokken
- zwarte peper
- paar groene asperges
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Doe de geraspte courgette in een zeef en knijp zoveel mogelijk vocht eruit met je handen of gebruik een schone theedoek. Doe over in een grote kom. Voeg de zoete aardappel, dille, parmezaanse kaas, uitjes, eieren, bloem, zout en peper toe en roer alles goed door.
- Schep in een cakevorm (bekleed met bakpapier) van ongeveer 25 cm lang. Strijk de bovenkant glad en druk hier de asperges in. Bak voor 1,5 uur in de voorverwarmde oven of totdat een sateprikker er schoon uitkomt.
- Laat eerst tien minuten afkoelen voor je het uit blik tilt en verder laat afkoelen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Kokosyoghurt met zoete aardappel | Simone's Kitchen
Dit is fantastisch! 🙂
Kan het volkoren zelfrijzend bakmeel vervangen worden door, volkoren speltmeel met een zakje bakpoeder erdoor? Zit hier geen winkel waar volkoren zelfrijzendbakmeel verkocht wordt😉
Hè Saskia! Ja dat kan zeker!
Heb m net gemaakt en hij is heerlijk. Hij is wel wat nattig,volgende x de courgette in een theedoek want hij was nog niet helemaal droog nu😉
Ah leuk Saskia! Ja die courgette moet je wel echt heel enthousiast uitknijpen inderdaad! 🙂
Een brood kenmerkt zich door een korst en kruim. Een cake is 1 geheel (evt een andere kleur buitenkant, maar geen echte korst).
Dankjewel voor de uitleg Donna! 😉