Simone's Kitchen

Courgettecake met zoete aardappel

Courgettecake | simoneskitchen.nl

Courgettecake

Net even nagekeken en ik kom tot de ontdekking dat ik hier al drie andere courgettecakes op de site heb en dit is de eerste die ik maak mét gluten. Ja echt… De eerste en tevens meest populaire is er eentje van Rens Kroes en is met rozemarijn en pecorino. De moeite van het proberen waard. De tweede is met chocola! (altijd goed toch) en last but not least, mijn persoonlijke favoriet deze banaan/kokos/courgette cake. Keus genoeg dus lijkt me zo. Om eerlijk te zijn denk ik dat je deze ook makkelijk als glutenvrije versie kunt maken. Ik ga het de volgende keer eens proberen met kokosmeel. Hij was wel heel erg lekker en zelfs Tom, die niet van kaas houdt, was erg enthousiast over deze cake/brood.

Brood of een cake??

Wanneer is iets nou eigenlijk een brood en wanneer is het een cake? Ik zit daar altijd mee te hanessen. De ene keer noem ik het een cake en de andere keer een brood, maar ik doe dus maar wat. Dit vind ik dan meer een brood dus zo noem ik het dan maar even. Het is makkelijk om mee te nemen naar je werk of je kunt het ook goed als een hartig ontbijtje gebruiken met bijvoorbeeld een beetje guacamole of een lekker gekookt eitje. Of allebei.

Courgettecake met zoete aardappel
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
1 hr 30 mins
Totale tijd
1 hr 45 mins
 
Keyword: courgette
Servings: 12 personen
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
  • 2 courgettes ongeveer 300 gr geraspt
  • 1 zoete aardappel ong. 300 gr, geraspt
  • 1/2 cup fijngehakte dille
  • 80 gr fijn geraspte parmezaan
  • 4 lenteuitjes fijn gesneden
  • 6 eieren
  • 280 gr volkoren zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl zeezout vlokken
  • zwarte peper
  • paar groene asperges
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Doe de geraspte courgette in een zeef en knijp zoveel mogelijk vocht eruit met je handen of gebruik een schone theedoek. Doe over in een grote kom. Voeg de zoete aardappel, dille, parmezaanse kaas, uitjes, eieren, bloem, zout en peper toe en roer alles goed door.
  2. Schep in een cakevorm (bekleed met bakpapier) van ongeveer 25 cm lang. Strijk de bovenkant glad en druk hier de asperges in. Bak voor 1,5 uur in de voorverwarmde oven of totdat een sateprikker er schoon uitkomt.
  3. Laat eerst tien minuten afkoelen voor je het uit blik tilt en verder laat afkoelen.

7 comments

  1. Een brood kenmerkt zich door een korst en kruim. Een cake is 1 geheel (evt een andere kleur buitenkant, maar geen echte korst).

  2. Kan het volkoren zelfrijzend bakmeel vervangen worden door, volkoren speltmeel met een zakje bakpoeder erdoor? Zit hier geen winkel waar volkoren zelfrijzendbakmeel verkocht wordt😉

  3. Dit is fantastisch! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos