Simone's Kitchen

Rozemarijn kaas-courgette brood en ook ik ben gezwicht

Courgette brood met rozemarijn | simoneskitchen.nl

Courgette brood

Na al die blogs die over detox aan het praten waren en het vervolgens ook echt gingen doen ben ik ook gezwicht… Ja, raar maar waar…
De reden is wat droevig eigenlijk. Een vriendin van me gaat trouwen volgende maand en ik ga er ook foto’s maken. Hartstikke leuk natuurlijk maar dat betekent dat ik niet in een flimsy zomerjurkje aan kan komen zetten (even voor de goede orde… Ook zonder fotografie dingen kan ik dat beter niet doen) dus leek het me dé gelegenheid om aan te trekken wat ik vorig jaar aan had naar de bruiloft van Toms broer (waar ik ook de foto’s maakte)
Edoch… Dat was een paar kilo geleden… En als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan kleding kopen voor een bruiloft. (Sorry San… Nothing personal… )
En kleding kopen voor een bruiloft als je een tikkie te zwaar bent is killing. Zó slecht voor mijn humeur, mijn portemonnee (want ik kom dan thuis met dingen die ik nooit meer aan wil) en mijn zelf vertrouwen.

rozemarijn courgette brood. Glutenvrij | simoneskitchen.nl


Dus…
Bovendien loopt manlief al een tijdje te roepen dat hij niet lekker in zijn vel zit en dat vel van mij heeft ook betere tijden gekend dus tijd voor een heuse detox.
Maar dan… Dan moet je een datum bedenken en dan realiseer je je dat je aankomend weekend een culinair weekend in Oostende hebt. Het weekend erop zit ik in Berlijn… Dat schiet al niet op he. En de week daarna is de bruiloft al.
Een halve detox lijkt me minder nuttig en tuurlijk zijn er altijd manieren als je het echt wilt maar detoxen tijdens een culinair weekend lijkt me echt geen goed plan. Dus wat nu te doen?
Ik zit nog even te dubben hoe en wat… To be continued!

Voorlopig leek me dit glutenvrije courgette brood een leuk begin om met jullie te delen. Want het komt uit het boek Gezond Bakken van Amber Alberda. Een boek wat sjokvol staat met heerlijke baksels die een stuk gezonder zijn als eh… bijvoorbeeld die cheesecake van laatst… 🙂

Ik ben nu het boek der detox boeken aan het lezen; Van Gifbelt naar tempel… Meer daarover later!

Print recept Pin recept
3.37 van 11 stemmen

Courgette rozemarijn kaas brood

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 55 min
Totale tijd: 1 uur 5 min
Porties: 10 personen

Ingrediënten

 • 225 gr amandelmeel
 • 200 gr courgette biologisch, geraspt
 • 2 scharreleieren losgeklopt
 • 80 gr pecorino geraspt
 • 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder of gewoon bakpoeder
 • 1 snufje keltisch zeezout
 • 2 el verse rozemarijn fijngehakt

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een cakeblik van 25 cm in. Roer alle ingredienten goed met een spatel door elkaar en schep het deeg in een bakblik.
 • Bak het brood 50-55 minuten in de oven. Laat het goed afkoelen voor je het aansnijd.
 • De smaken zijn te overheersend wanneer het brood nog warm is!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

31 comments

 1. Avatar

  Heel goed boek van Gifbelt naar Tempel maar dan ook het kookboek erbij nemen daar staan echt hele lekkere recepten in bijvoorbeeld Oosterse tonijn …….. dat eten wij regelmatig.

  Succes!

  Mariska

 2. Avatar

  He dag Sim, this is the bride to be her comment…hahaha…
  Ik weet niet precies wat die detox allemaal inhoudt maar ik hoop dat het toch nog lekker blijft. Je hoeft echt niks speciaals aan te trekken hoor die dag! Trek maar lekker aan in datgene waar jij je helemaal relaxed in voelt, echt waar! Niks zo vervelend de hele dag te moeten rondlopen in iets wat je liever niet zou aanhebben – en er is helemaal geen dress code – gewoon happy people op een leuke bijzondere dag!! Dikke kus van mij

 3. Avatar

  Hallo Simone,

  Ik doe trouwens geen detox hoor maar eet wel (zoveel mogelijk) gezond en combineer gewoon met o.a. de gerechten uit het Tempel kookboek. Ik ben ooit gestart met de boeken van Annemarie Postma daar staan ook hele lekkere en verantwoorde gerechten in.

  Veel plezier op de bruiloft.

  Zonnige groet uit Zuid Frankrijk!

 4. Avatar

  Het ziet er goed uit en is ook nog eens glutenvrij. Misschien probeer ik dit recept eens uit en zet het resultaat op mijn blog!

 5. Avatar

  Eet gewoon van alles de helft Simone! Niet al te moeilijk doen, en op dagen dat je thuis eet dan kook je gewoon iets über gezonds.
  Mijn valkuil is dat ik teveel eet, ik zit nu (heb een ander tabblad open staan) te kijken naar de Whole30. Paulus heeft er nog z’n twijfels bij (vooral bij het geen granen eten) maar het is de bedoeling dat we dit samen gaan doen met een bevriend stel. Wordt ook vervolgd dus! 😉

  En ps: hoe je je voelt zit echt in je hoofd hoor. Jij bent prachtig! Maar ik heb hetzelfde, en zelfs mijn súper dunne schoonzusje denkt dat ze geen hotpants aan kan. Ik ben de laatste weken heel erg om me heen aan het kijken naar anderen, naar hoe zij zich kleden en gedragen en als gevolg daarvan heb ik vandaag eens géén hemdje onder m’n shirt aan om m’n blubberbuik in toom te houden. Wedden dat niemand dit ziet en dat het alleen in m’n hoofd zit? 😉

  • Simone van den Berg

   O spannend! Ben heel benieuwd of je het gaat doen El, de whole30. Het was zwaar (op zijn tijd) maar ik heb echt lekker gegeten. En als je een beetje fantasie hebt (en die heb jij dus dat komt goed) dan kun je ook zonder granen best lekker eten. Tom had ook zijn twijfel maar heeft het toch maar mooi helemaal volgehouden de 30 dagen. Ok hij heeft een keer een biertje of wat gedronken tijdens zijn broers vrijgezellenfeest maar dat mag toch?
   En nou dank je wel voor de complimenten (bloost enigszins…) En ik weet precies wat je bedoelt met dat om je heen kijken. Af en toe zou ik echt willen dat ik meer schijt aan de dingen kon hebben. Als ik zie hoe sommige mensen erbij lopen dan kan ik daar nog wel een soort van bewondering voor opbrengen.

   En ik denk dat je gelijk hebt; er is niemand die met argus ogen zit te kijken waar die zwembandjes van mij nou zitten maar toch… En dat teveel eten… Ik ken het. Teveel, te vaak, te lekker!

 6. Avatar

  Ik ga deze week even een proefweekje doen, eens kijken hoe het gaat. Ik heb al een lijst met lekkere gerechten opgeschreven, eens kijken hoe het gaat!
  Paulus wil het in eerste instantie maar voor 10 dagen doen, hij voelt de noodzaak niet zo om het volledige programma te doen 😉 Voor mij is het sowieso makkelijker, want ik werk gewoon thuis. Maar voor hem zit er wat meer lunch- en ontbijt planning aan vast. En dat komt sowieso op mij neer 😉

  Weet je, ik heb besloten dat ik gewoon geen zin heb om me de rest van mijn leven druk te maken om mijn lichaam. Ik wil er voor zorgen dat ik gezond eet en voldoende beweeg maar ik vind het zonde van mijn tijd (& m’n humeur!) om me zorgen te maken om mijn blubberbuik, die kipfilets aan m’n armen of die dikke kuiten. Zolang ik maar normale kleren kan kopen dan is het prima toch? 🙂

  • Simone van den Berg

   Ik zeg amen…. 🙂 O en als je nog ideeën zoekt.. Ik heb een paleo gedeelte op mijn blog! Tien dagen heeft eigenlijk niet zoveel zin voor Paul aangezien de echte effecten pas na twee weken te voelen zijn… Maar ik snap het lunch probleem…. Dat hebben we hier ook!

 7. Pingback: paprika courgette amandelbrood/ red pepper zucchini almond bread

 8. Avatar

  Dit ziet er zeer lekker uit!
  Kan ik het amandelmeel vervangen door andere bloem, bv spelt of boekweit?

 9. Avatar

  Zou ik het brood ook kunnen maken met boekweitmeel ipv amandelmeel. Ik heb het brood nu gemaakt zoals hier boven en ik vind de combi met het amandelmeel niet echt geweldig.

 10. Pingback: Red pepper zucchini almond loaf - Not So Stuffy!

 11. Pingback: Rozemarijn, kruid met bijzondere smaak en rozemarijn siroop | Simone's Kitchen

 12. Avatar

  Hallo Simone, zou ik die pecorino kunnen vervangen door Parmezaan? 

 13. Avatar

  Kun je het ook invriezen?

 14. Pingback: Courgettecake met zoete aardappel | Simone's Kitchen

 15. Avatar

  Hee,

  Heb je voor mij een tip om de kaas te vervangen. Had het geprobeerd met 40 gram edelgist en 40 gram sesamzaad maar het viel eigenlijk alleen maar uit elkaar helaas.

  Alvast bedankt!

  • Simone van den Berg

   He Jitske, ja ik snap dat het met edelgist niet werkt. Dat wordt te droog. Je zou het kunnen proberen met vegan kaas. Ik heb dat zelf nog niet gebruikt maar het is wellicht het proberen waard. Of gebruik sesampasta in plaats van sesamzaad. Nog een optie kan zijn om er lijnzaad aan toe te voegen. Dat heeft een bindende werking, maar ik zou het moeten uitproberen om te weten of het lukt of niet.

 16. Avatar

  Dat ziet er lekker uit! Ik ga ‘m nu maken. Moet de courgette uitlekken / vocht eruit persen?
  Groetjes

 17. Avatar

  Ik heb het brood net gemaakt en het smaakt heerlijk! Waarmee beleg jij het brood? Heb je tips?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.