Courgettebrood met rozemarijn en kaas
Dit lekkere courgettebrood maak je met extra veel pittige kaas en verse rozemarijn. Het courgettebrood is bovendien glutenvrij en koolhydraatarm.
Courgettebrood met rozemarijn en kaas
Het recept voor dit courgettebrood komt van Amber Alberda. Het komt uit het boek Gezond Bakken. In al haar boeken staan heerlijke recepten overigens dus kies eender wel boek en je zit zeker goed. Ik had al meerdere keren gelezen over courgettebrood en het leek me een goed idee om er zelf eens een te maken. Het brood maak je met amandelmeel, maar je kunt hier eventueel ook chufameel voor gebruiken als je een notenallergie hebt.
Supermakkelijk
Om dit glutenvrije brood te maken heb je niet veel nodig. Een mengkom en een cakeblik van 25 centimeter is wat ik hier heb gebruikt. Het wordt niet heel hoog, dus wil je een iets hoger brood bakken neem dan een kleinere vorm of vermenigvuldig de hoeveelheden van het deeg. Dat is altijd een optie.
Let op dat je de courgette raspt en vervolgens heel goed uitknijpt. Je wilt niet teveel vocht in je courgettebrood hebben zitten. En er komt behoorlijk wat vocht uit de courgette. Daar zul je versteld van staan. Ik hou in totaal 200 gram uitgeknepen courgette over. De kaas die in het brood gaat is pecorino. Dat is lekker pittig, maar heeft wel een heel specifieke smaak. Ben je daar nou geen fan van, dan kun je dit ook prima maken met bijvoorbeeld parmezaanse kaas of een andere lekker pittige kaas. Gebruik bij voorkeur wel een kaas die niet al te snel smelt. Dus een jong belegen zou ik in dit courgettebrood niet gebruiken.
In het oorspronkelijke recept gebruik je 2 volle eetlepels fijngehakte verse rozemarijn. Ik vond dat zelf net even te heftig en heb het met de helft naar beneden gedaan. Rozemarijn is een aanwezige smaak en hoewel ik absoluut fan ben van dit kruid kan het soms ook te aanwezig zijn.
Maar kun je er geen genoeg van krijgen ga dan voor die twee eetlepels. Minder fan van rozemarijn? Je kunt het ook prima vervangen voor bijvoorbeeld gehakte tijm of ga voor een eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden. Dat is een veel mildere smaak en kun je makkelijker voorzetten aan iedereen.
Snack of bijgerecht
Door de uitgesproken smaak kun je het courgettebrood prima gebruiken zonder beleg. Het is lekker als snack om mee te nemen of als lunch. Ook belegt met bijvoorbeeld wat hummus of gerookte zalm is dit ook een prima lunch!
Courgettebrood met rozemarijn en kaas
Benodigdheden
Ingrediënten
- 225 gr amandelmeel
- 200 gr courgette biologisch, geraspt, goed uitgeknepen
- 2 scharreleieren losgeklopt
- 80 gr pecorino geraspt
- 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder of gewoon bakpoeder
- 1 snufje keltisch zeezout
- 1 el verse rozemarijn fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een cakeblik van 25 cm in. Bekleed met bakpapier. Roer alle ingrediënten goed met een spatel door elkaar en schep het deeg in een bakblik. Strijk het even glad.
- Bak het brood 50-55 minuten in de oven. Laat het goed afkoelen voor je het aansnijd.
- Hou je wat minder van de smaak van rozemarijn? Doe er dan wat minder in. De smaak kan vrij overheersend zijn. Je kunt de rozemarijn ook vervangen voor tijm of gedroogde Italiaanse kruiden.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik heb het brood net gemaakt en het smaakt heerlijk! Waarmee beleg jij het brood? Heb je tips?
He Veerle, O ik vind het altijd heerlijk met een gekookt of een gepocheerd eitje of gerookte zalm. Zoiets. Of hummus, ook lekker en avocado… 🙂
Dat ziet er lekker uit! Ik ga ‘m nu maken. Moet de courgette uitlekken / vocht eruit persen?
Groetjes
Hoi. Ben waarschijnlijk te laat maar vocht eruit knijpen is heel belangrijk!
Hee,
Heb je voor mij een tip om de kaas te vervangen. Had het geprobeerd met 40 gram edelgist en 40 gram sesamzaad maar het viel eigenlijk alleen maar uit elkaar helaas.
Alvast bedankt!
He Jitske, ja ik snap dat het met edelgist niet werkt. Dat wordt te droog. Je zou het kunnen proberen met vegan kaas. Ik heb dat zelf nog niet gebruikt maar het is wellicht het proberen waard. Of gebruik sesampasta in plaats van sesamzaad. Nog een optie kan zijn om er lijnzaad aan toe te voegen. Dat heeft een bindende werking, maar ik zou het moeten uitproberen om te weten of het lukt of niet.
Pingback: Courgettecake met zoete aardappel | Simone's Kitchen
Kun je het ook invriezen?
Ha hoor dat kan prima. Ik vries het altijd in per twee plakjes. Dan is het ook weer makkelijk ontdooit in bv de broodrooster als ik het nodig heb.
Hoi ik wil weten watpecorinois en waar ik het kan halen
Christa, pecorino is een harde schapenkaas (beetje vergelijkbaar qua structuur met parmezaanse kaas) en je kunt het kopen bij de kaasboer. Of in de supermarkt.
Hallo Simone, zou ik die pecorino kunnen vervangen door Parmezaan?
Ja dat is geen enkel probleem!
Pingback: Rozemarijn, kruid met bijzondere smaak en rozemarijn siroop | Simone's Kitchen
Pingback: Red pepper zucchini almond loaf - Not So Stuffy!
Zou ik het brood ook kunnen maken met boekweitmeel ipv amandelmeel. Ik heb het brood nu gemaakt zoals hier boven en ik vind de combi met het amandelmeel niet echt geweldig.
Hoi Annelien,
Ik heb het zelf nooit gemaakt met boekweitmeel maar je kunt het zeker proberen. Smaken verschillen natuurlijk dus dat is altijd lastig, maar gewoon doen denk ik!
Dit ziet er zeer lekker uit!
Kan ik het amandelmeel vervangen door andere bloem, bv spelt of boekweit?
He Marie. Ja dat denk ik wel. De smaak zal veranderen maar in principe moet dat goed gaan!
Pingback: paprika courgette amandelbrood/ red pepper zucchini almond bread
Ik ga deze week even een proefweekje doen, eens kijken hoe het gaat. Ik heb al een lijst met lekkere gerechten opgeschreven, eens kijken hoe het gaat!
Paulus wil het in eerste instantie maar voor 10 dagen doen, hij voelt de noodzaak niet zo om het volledige programma te doen 😉 Voor mij is het sowieso makkelijker, want ik werk gewoon thuis. Maar voor hem zit er wat meer lunch- en ontbijt planning aan vast. En dat komt sowieso op mij neer 😉
Weet je, ik heb besloten dat ik gewoon geen zin heb om me de rest van mijn leven druk te maken om mijn lichaam. Ik wil er voor zorgen dat ik gezond eet en voldoende beweeg maar ik vind het zonde van mijn tijd (& m’n humeur!) om me zorgen te maken om mijn blubberbuik, die kipfilets aan m’n armen of die dikke kuiten. Zolang ik maar normale kleren kan kopen dan is het prima toch? 🙂
Ik zeg amen…. 🙂 O en als je nog ideeën zoekt.. Ik heb een paleo gedeelte op mijn blog! Tien dagen heeft eigenlijk niet zoveel zin voor Paul aangezien de echte effecten pas na twee weken te voelen zijn… Maar ik snap het lunch probleem…. Dat hebben we hier ook!
Eet gewoon van alles de helft Simone! Niet al te moeilijk doen, en op dagen dat je thuis eet dan kook je gewoon iets über gezonds.
Mijn valkuil is dat ik teveel eet, ik zit nu (heb een ander tabblad open staan) te kijken naar de Whole30. Paulus heeft er nog z’n twijfels bij (vooral bij het geen granen eten) maar het is de bedoeling dat we dit samen gaan doen met een bevriend stel. Wordt ook vervolgd dus! 😉
En ps: hoe je je voelt zit echt in je hoofd hoor. Jij bent prachtig! Maar ik heb hetzelfde, en zelfs mijn súper dunne schoonzusje denkt dat ze geen hotpants aan kan. Ik ben de laatste weken heel erg om me heen aan het kijken naar anderen, naar hoe zij zich kleden en gedragen en als gevolg daarvan heb ik vandaag eens géén hemdje onder m’n shirt aan om m’n blubberbuik in toom te houden. Wedden dat niemand dit ziet en dat het alleen in m’n hoofd zit? 😉
O spannend! Ben heel benieuwd of je het gaat doen El, de whole30. Het was zwaar (op zijn tijd) maar ik heb echt lekker gegeten. En als je een beetje fantasie hebt (en die heb jij dus dat komt goed) dan kun je ook zonder granen best lekker eten. Tom had ook zijn twijfel maar heeft het toch maar mooi helemaal volgehouden de 30 dagen. Ok hij heeft een keer een biertje of wat gedronken tijdens zijn broers vrijgezellenfeest maar dat mag toch?
En nou dank je wel voor de complimenten (bloost enigszins…) En ik weet precies wat je bedoelt met dat om je heen kijken. Af en toe zou ik echt willen dat ik meer schijt aan de dingen kon hebben. Als ik zie hoe sommige mensen erbij lopen dan kan ik daar nog wel een soort van bewondering voor opbrengen.
En ik denk dat je gelijk hebt; er is niemand die met argus ogen zit te kijken waar die zwembandjes van mij nou zitten maar toch… En dat teveel eten… Ik ken het. Teveel, te vaak, te lekker!
Het ziet er goed uit en is ook nog eens glutenvrij. Misschien probeer ik dit recept eens uit en zet het resultaat op mijn blog!
Ben benieuwd wat je ervan vind Suzanna!
Hallo Simone,
Ik doe trouwens geen detox hoor maar eet wel (zoveel mogelijk) gezond en combineer gewoon met o.a. de gerechten uit het Tempel kookboek. Ik ben ooit gestart met de boeken van Annemarie Postma daar staan ook hele lekkere en verantwoorde gerechten in.
Veel plezier op de bruiloft.
Zonnige groet uit Zuid Frankrijk!
He dag Sim, this is the bride to be her comment…hahaha…
Ik weet niet precies wat die detox allemaal inhoudt maar ik hoop dat het toch nog lekker blijft. Je hoeft echt niks speciaals aan te trekken hoor die dag! Trek maar lekker aan in datgene waar jij je helemaal relaxed in voelt, echt waar! Niks zo vervelend de hele dag te moeten rondlopen in iets wat je liever niet zou aanhebben – en er is helemaal geen dress code – gewoon happy people op een leuke bijzondere dag!! Dikke kus van mij
Hoi San,
Jaaaaa, maar ik kan toch echt niet in een spijkerbroek aankomen he.. 😉 Dat vind ik dan ook weer zo not done bij een bruiloft! Maar komt goed hoor… 😉 We maken er gewoon een mooie dag van!
Heel goed boek van Gifbelt naar Tempel maar dan ook het kookboek erbij nemen daar staan echt hele lekkere recepten in bijvoorbeeld Oosterse tonijn …….. dat eten wij regelmatig.
Succes!
Mariska
Dank je wel Mariska! Ja ik begreep inmiddels dat er ook een kookboek van is!