hoofdgerechten voor kerst

Wat ga je dit jaar serveren als hoofdgerecht voor kerst? Heb je al een duidelijk idee of kun je nog wel wat hulp gebruiken? Is het laatste het geval dan heb ik hier de 10 lekkerste hoofdgerechten voor kerst voor je op een rijtje gezet! Plus de nodige tips voor het opbouwen van je complete menu.

Check hier ook de bijgerechten voor kerst en de voorgerechten voor kerst.

Hoe bouw je een kerstmenu op?

Het verschil tussen een ‘ok’ kerstdiner of een ‘wow’ kerstdiner ligt vaak in de details. Het moet een mooie samenhang worden tussen hoofdgerecht, bijgerechten, voorgerechten en dessert. Hou rekening met de zwaarte van gerechten en de smaken die bij elkaar moeten passen. Hou rekening met de volgende punten:

Balans

Het laatste wat je wilt is dat je gasten met honger naar huis gaan. Of dat ze zo vol zitten dat ze er nog dagen last van hebben. Zelfs als elk gerecht helemaal perfect is, is het nog steeds belangrijk om het geheel kloppend te maken qua balans. Zorg dat je zware gerechten combineert met lichte gerechten. Een zwaar hoofdgerecht voor kerst heeft niet ook nog een zwaar dessert nodig. Iets luchtigs en fris is dan een veel betere keuze.

Kerstdiner

Smaken

Het kan handig zijn om een bepaalde keuken uit te kiezen voor je menu; zoals Mexicaans, Italiaans of Chinees. Maar wat je keus ook is, de smaken moeten bij elkaar passen en elkaar aanvullen waar mogelijk. Is je hoofdgerecht aan de zoete kant? Combineer dat dan met een bijgerecht waar een lekker fris zure dressing bij zit of iets met goede hartige smaken.

Salades met bijvoorbeeld rucola en olijven zijn erg lekker bij zware gerechten met lamsschouder of bij romige pasta gerechten. Is je hoofdgerecht juist heel zout dan kun je het weer goed combineren met een wat zoeter bijgerecht met bijvoorbeeld geroosterde tomaatjes.

Textuur

Het is belangrijk om ook te letten op de textuur van je verschillende gerechten. Heb je bijvoorbeeld een aardappelpuree dan is het lekker om daar iets knapperigs bij te serveren. Serveer je een gerookte zalm die bijna smelt in je mond, dan is een crispy salade daar een goede buur van.

Kleuren

Hoewel “bruin eten” heel erg lekker kan zijn (denk stoofschotels!) ziet een combinatie van bruine kleuren er niet meteen het mooiste uit. En omdat het oog ook wat wil, zeker met kerst, is het handig om ook te letten op de combinaties die je hebt gemaakt van de kleuren. Is je hoofdgerecht nogal saai qua kleur? Vrolijk het dan op met wat mooie garnering. Verse kruiden, granaatappelpitjes, bosuitjes. Dan ziet het er al een heel stuk beter uit.

Bereidingstijden

Het laatste wat je wilt is met kerst de hele dag in de keuken staan terwijl de gasten zich vermaken. Zorg dus dat je gerechten uitkiest die makkelijk zijn voor te bereiden. Een ovenschotel die alleen nog even in de oven geschoven moet worden, een dessert wat al kant- en klaar in de koeling staat te wachten; het zorgt voor een relaxte sfeer in de keuken en aan tafel.

Knolselderijpuree met gebakken eend

knolselderijpuree met eend hoofdgerecht voor kerst

Een heerlijke combinatie is deze gebakken eend met knolselderijpuree en gebakken aardappeltjes. Ben je bang dat je eend niet goed gebakken wordt? Check dan hier mijn tips om eendenborst te bakken.

Vind hier het recept voor de gebakken eend met knolselderijpuree.

Gevulde bloemkool met kastanjes en champignons (vegan)

Vegan hoofdgerecht met geroosterde bloemkool | simoneskitchen.nl

Dat je feestelijk én vega kunt eten met kerst blijkt wel uit deze overheerlijke gevulde bloemkool. Serveer het met knapperige nootjes en verse kruiden!

Vind hier het recept voor de gevulde bloemkool

De allerlekkerste lamsbout

De perfecte lamsbout | simoneskitchen.nl

Nog een kerstklassieker als je op zoek bent naar een hoofdgerecht voor kerst is deze overheerlijke lamsbout. Zorg wel voor een lamsbout van goede kwaliteit en liefst eentje met het been er nog aan. Gebruik wel een kernthermometer om de temperatuur goed te meten.

Vind hier het recept voor de perfecte lamsbout.

Kerstburger met mango chutney en kastanjes

Kerstburger met ham, bacon en kastanjes | simoneskitchen.nl

Geen zin in kalkoen, lam of eend maar eigenlijk gewoon trek in een lekkere burger? Check dan vooral de kerstburger met mangochutney en kastanjes!

Vind hier het recept voor de kerstburger met mangochutney en kastanjes!

Kalkoen met bacon boter

kalkoen met baconboter

Dé kerstklassieker bij uitstek mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Maak hem zelf met bijvoorbeeld dit recept voor kalkoen met baconboter of bestel hem kant- en klaar bij Boers & Boers (alleen nog even afbakken!)

Vind hier het recept voor de kalkoen met baconboter.

Gevulde varkenshaas

Gevulde varkenshaas

Wat minder mensen over de vloer en dus liever een wat kleiner stuk vlees? Kijk dan eens naar deze heerlijke gevulde varkenshaas.

Vind hier het recept voor de gevulde varkenshaas.

Gevulde rollade van zeewolf

gevulde rollade van zeewolf

Dat een rollade altijd gemaakt moet zijn van vlees is dus niet perse waar. Neem nu deze heerlijke rollade van zeewolf. Gebruik wel een stevige vis om dit te maken. De zeewolf is perfect hiervoor.

Vind hier het recept voor de rollade van zeewolf

Beenham met ovengroente

Beenham met ovengroente

Een heerlijk en makkelijk hoofdgerecht is deze beenham met lekker geroosterde groene groentes

Vind hier het recept voor de beenham met geroosterde groentes.

Beenham met sticky marmelade en cranberrysaus

Beenham met sticky glaze

Nog een beenham maar dan met een lekker plakkerige glazuur en natuurlijk met mijn favoriete cranberrysaus!

Vind hier het recept voor de sticky beenham met cranberry compote

Fajita kerststijl!

Fajita in kerststijl

Wie zegt dat je moet gaan voor de traditionele route? Probeer gewoon eens iets anders met deze fajita’s in kerststijl!

Vind hier het recept voor de fajita’s in kerstsfeer.

Delen is fijn!