Knolselderij met eend

Herfst!

Al er iets herfst roept uit de punten van zijn tenen dan is het dit gerecht. Het is smakelijk, makkelijk en als je nog op zoek bent naar een mooi hoofdgerecht tijdens de kerstdagen dan zal dit zeker niet misstaan. Eend vind ik eigenlijk altijd heel erg lekker, maar let dan wel op dat je de eend niet te lang bakt.Een overgare eend is een soort doodzonde en gewoon niet zo erg lekker. Wil je weten hoe je eend goed kunt bakken check dan even deze post die ik daar over schreef

Knolselderijpuree

In plaats van de standaard aardappelpuree koos ik hier voor een knolselderijpuree die meer smaak heeft en heel erg goed past bij de eend en de paddestoelen. Wil je liever geen eend eten met de kerstdagen dan kun je die uiteraard weglaten en de knolselderijpuree en de paddenstoelen serveren bij een ander stuk vlees of hou het gewoon vega. Ook dat is een optie.

Knolselderij met eend

Knolselderijpuree met paddenstoelen en eendenborstfilet

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 eendenborstfilets
  • 1 flinke knolselderij schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 750 gr diverse paddenstoelen afhankelijk wat er is
  • ½ blikje kokosmelk
  • Paar takjes verse tijm
  • 2 uien gesnipperd
  • Peper en zout
  • nootmuskaat

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Begin met het opzetten van de knolselderij in een pannetje met kokend water. Breng aan de kook tot de blokjes gaar zijn en zacht voelen als je er met een vork in prikt. Dit is ongeveer 10 minuten.
  • Stamp de knolselderij met een stamper fijn, voeg er wat van de kokosmelk aan toe en pureer het geheel met de staafmixer. Giet niet alle kokosmelk er tegelijk bij, maar kijk hoeveel er nodig is voor een lekker smeuïg resultaat. Breng de puree op smaak met zout en peper en eventueel een snufje nootmuskaat.
  • Snij de eendenborst aan de vetkant in een ruitpatroon in. Niet te diep, je wilt niet in het vlees zitten. Bestrooi ruim met peper en zout.
  • Neem een koekenpan en zonder olie toe te voegen leg je de eendenborst in de pan met de vetkant naar beneden.
  • Bak dit tot het goudbruin en knapperig is. Draai de eendenborst om naar de vleeskant en schuif in de oven voor ongeveer 6 minuten of tot de filets de gewenste garing hebben gekregen.
  • Haal uit de oven en laat (ingepakt in aluminiumfolie) minimaal 10 minuten rusten.
  • Ondertussen bak je de uien tot deze glazig worden, voeg de paddenstoelen en de tijm toe en bak tot deze gaar is.
  • Serveer de eendenborst met de knolselderijpuree en de gebakken paddenstoelen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 432kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 52g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 174mg | Natrium: 310mg | Kalium: 1743mg | Vezels: 9g | Suiker: 9g | Vitamine A: 120IU | Vitamine C: 31mg | Calcium: 93mg | Ijzer: 12mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.