Simone's Kitchen

Hoe bak je eendenborst goed?

Eendenborst goed bakken | simoneskitchen.nl

Eendenborst goed bakken

Na de kalkoen, de zalm en de lamsbout is eend ongetwijfeld ook een van de favoriete gerechten tijdens de kerst. En terecht want een goed gebakken stukje eendenborst is heerlijk! Aan de andere kant; een fout gebakken stuk eendenborst is niet echt lekker. Maar hoe bak je nu een eendenborst goed? Waar moet je op letten en hoe kun je het het beste aanpakken?

Rood of roze?

Natuurlijk verschillen smaken en zijn er mensen die gruwelen van rood vlees. In dat geval zou ik eigenlijk willen aanraden om geen eend te eten, want eend doorbakken is echt zonde en gewoon niet lekker. Ik geef je hier twee manieren om je eendenborst te bereiden en welke je kiest ligt ook een beetje aan de hoeveelheid vet van de eend. Voor een dikke vetlaag zou ik gaan voor optie 1 en voor een minder dik vetlaagje voor optie 2. De eendenborst uit de foto’s hierbij was niet zo erg vet dus die heb ik in de pan en oven bereid. Resultaat was perfect.

Hoe bereid je eendenborst | simoneskitchen.nl

Uiteindelijk komt het voor een gedeelte ook wel aan op gevoel hebben voor wanneer de eend goed is. Het is echt niet heel ingewikkeld maar twijfel je erg probeer het dan een keer uit voor je kerstdiner of etentje. Dan weet je zeker waar je op moet letten en hoe je het moet doen.

De eend is heerlijk met madeirasaus of met mijn ultieme cranberrysaus.

Wil je de eend eens heel anders bereiden, probeer dan ook eens de gerookte eendenborst uit.

Bereiden van eendenborst

Eendenborst is heerlijk, maar hoe bereid je de eendenborst nu op de beste manier? Ik geef je twee manieren.

Ingredienten
Optie 1 voor eendenborst met dikke vetlaag
  • eendenborstfilet
  • peper
  • zout
  • kruiden naar keuze
Optie 2 voor eendenborst met dunne vetlaag
  • eendenborstfilet
  • peper
  • zout
  • kruiden naar keuze
Instructies
Optie 1
  1. Neem een koekenpan en verhit deze tot medium hoog vuur. Snij de eendenborst aan de vetkant in met een ruitjespatroon. Niet te diep snijden, je wilt niet in het vlees terecht komen.
  2. Wrijf de eendenborst in met kruiden, zout en peper naar keuze.
  3. Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in de pan. Je hebt geen olie of boter nodig in de pan! Laat dit rustig uitbakken (op medium tot hoog vuur. Check je tempeatuur en hoe snel het gaat!) voor een minuut of tien. De eendenborst moet mooi goudbruin zijn en krokant. Het belangrijkste is dat het vet eruit komt. Daardoor krijg je een krokant korstje en ben je het merendeel van de vette rand kwijt. Draai om naar de vleeskant en bak dit nog een paar minuutjes.
  4. Haal de eendenborst uit de pan en laat tien minuten rusten voor je hem aansijdt. Nooit meteen snijden want dan lopen alle sappen er zo uit!
Optie 2
  1. Verhit de oven voor op 200˚C. Gebruik je een koekenpan die in de oven moet dan kun je die er straks zo inzetten. heb je die niet zet dan vast een ovenschaal in de oven zodat die ook voorverwarmd.
  2. Snij je eendenborst weer in en wrijf in met zout, peper en kruiden naar keuze.
  3. Bak ook weer in een droge koekenpan op de vetkant tot deze goudbruin en knapperig is.
  4. Draai de eendenborst om en zet met de vetkant boven in de oven voor een minuutje of 6-8. Als je de eend eruit haalt moet het stevig aanvoelen maar nog wel meegeven.
  5. Laat ook weer tien minuten rusten voor je de eend aansnijdt!

Alle recepten met eend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos