Een van de meest populaire gerechten rondom de feestdagen is eendenborst. Maar hoe bak je een eendenborst nu op de beste manier? Waar moet je op letten en wat kan er fout gaan?

Eendenborst goed bakken | simoneskitchen.nl

Eendenborst goed bakken

Na de kalkoen, de zalm en de lamsbout is eend ongetwijfeld ook een van de favoriete gerechten tijdens de kerst. En terecht want een goed gebakken stukje eendenborst is heerlijk! Aan de andere kant; een fout gebakken stuk eendenborst is niet echt lekker.

Je hebt vast wel eens zo’n doorbakken stuk eend gegeten. Het krijgt een beetje de smaak van lever, is taai en absoluut niet wat je verwacht van een goed stukje eendenfilet. Maar hoe bak je nu een eendenborst goed? Waar moet je op letten en hoe kun je het het beste aanpakken? Moet je het in de oven bereiden of toch in de pan? En hoe lang moet die eendenborst dan wel braden?

De allereerste keer dat ik zelf een eendenborstfilet ging bereiden vond ik wel een spannend moment. Ik had eerlijk gezegd geen idee en een beetje zoeken op google bracht enige uitkomst. Maar evengoed bleef het spannend.

Ik had gelukkig een eendenborst met een flink dikke laag vet. Ik zeg gelukkig omdat dat mijn voorkeur heeft. Het vet geeft echt heel veel smaak aan de eend, mits je het goed uitbakt natuurlijk.

Wild of tam

Het verschil in de vetlaag is meestal afkomstig van het verschil in een wilde of een tamme eend. Een wilde eend heeft van nature natuurlijk veel meer beweging gehad dan een tamme eend. Daardoor is een wilde eend wat magerder dan een tamme eend. Goed om te weten als je je eend gaat kopen.

Rood of rosé?

Natuurlijk verschillen smaken en zijn er mensen die gruwelen van rood vlees. In dat geval zou ik eigenlijk willen aanraden om geen eend te eten, want eend doorbakken is echt zonde en gewoon niet lekker.

Eend op twee manieren

Ik geef je hier twee manieren om je eendenborst te bereiden en welke je kiest ligt ook een beetje aan de hoeveelheid vet van de eend. Voor een dikke vetlaag zou ik gaan voor optie 1 en voor een minder dik vetlaagje voor optie 2. De eendenborst uit de foto’s hierbij was niet zo erg vet dus die heb ik in de pan en oven bereid. Resultaat was perfect.

Hoe bereid je eendenborst | simoneskitchen.nl

Gevoel

Uiteindelijk komt het voor een gedeelte ook wel aan op gevoel hebben voor wanneer de eend goed is. Het is echt niet heel ingewikkeld maar twijfel je probeer het dan een keer uit voor je kerstdiner of etentje. Dan weet je zeker waar je op moet letten en hoe je het moet doen.

Welke temperatuur moet een eendenborst hebben?

Voor de allerbeste methode om te bepalen of je eendenborst perfect roze is, kun je natuurlijk een vleesthermometer gebruiken. Is de eendenborst op 52˚-55˚C dan is het vlees perfect mooi roze maar niet te rauw. Om het te meten steek je de thermometer in het dikste gedeelte van de eendenborst.

Wat kan er fout gaan met het bakken van de eendenborst?

Natuurlijk zijn er dingen die fout kunnen gaan als je eendenborst gaat bakken. Daarom hier de meest voorkomende problemen en hoe je ze kunt voorkomen.

Een zompig vel

Het allerbelangrijkste bij het bakken van de eend is dat het vel mooi goudbruin en krokant is. Dat bereik je door het vel kruislings in te snijden. Dit helpt met het losmaken van het vet. Je bakt de eend eerst op de velkant tot het meeste vet is weggesmolten. Draai pas op het laatst om en bak de andere kant. En dan het belangrijkste, als je de eend laat rusten laat je het vel naar boven wijzen. Op die manier blijft het krokant.

Olie in de pan doen

Zoals gezegd wil je dat het vet van de eend eruit druipt en in de pan beland. Doe je teveel olie in de pan dan blijft het vet eerder in het eendenvel zitten met als resultaat een vettige eendenborst en vet wat niet goed is uitgebakken.

Gooi het eendenvet niet weg!

Bewaar het uitgebakken eendenvet in een apart potje, want je kunt dit hergebruiken voor de lekkerste gerechten. Bewaren dus! Eendenvet is geweldig om aardappeltjes te bakken bijvoorbeeld met dit recept voor de perfecte aardappels.

De eend is heerlijk met madeirasaus of met mijn ultieme cranberrysaus.

Wil je de eend eens heel anders bereiden, probeer dan ook eens de gerookte eendenborst uit.

Check ook even de instructies van Gordon Ramsay hier!

Eendenborst goed bakken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
4 van 12 stemmen

Bereiden van eendenborst

Eendenborst is heerlijk, maar hoe bereid je de eendenborst nu op de beste manier? Ik geef je twee manieren.
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Dieetsoort Koolhydraatarm, paleo

Ingrediënten

Optie 1 voor eendenborst met dikke vetlaag

 • eendenborstfilet
 • peper
 • zout
 • kruiden naar keuze

Optie 2 voor eendenborst met dunne vetlaag

 • eendenborstfilet
 • peper
 • zout
 • kruiden naar keuze

Instructies

Optie 1

 • Neem een koekenpan en zet die vast klaar. Snij de eendenborst aan de vetkant in met een ruitjespatroon. Niet te diep snijden, je wilt niet in het vlees terecht komen.
 • Wrijf de eendenborst in met kruiden, zout en peper naar keuze.
 • Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in de koude pan. Je hebt geen olie of boter nodig in de pan! Laat dit rustig uitbakken (op medium tot hoog vuur. Check je temperatuur en hoe snel het gaat!) voor een minuut of tien. De eendenborst moet mooi goudbruin zijn en krokant. Het belangrijkste is dat het vet eruit komt. Daardoor krijg je een krokant korstje en ben je het merendeel van de vette rand kwijt. Draai om naar de vleeskant en bak dit nog een paar minuutjes.
 • Haal de eendenborst uit de pan en laat tien minuten rusten voor je hem aansijdt. Nooit meteen snijden want dan lopen alle sappen er zo uit!

Optie 2

 • Verhit de oven voor op 200˚C. Gebruik je een koekenpan die in de oven moet dan kun je die er straks zo inzetten. heb je die niet zet dan vast een ovenschaal in de oven zodat die ook voorverwarmd.
 • Snij je eendenborst weer in en wrijf in met zout, peper en kruiden naar keuze.
 • Bak ook weer in een droge koude koekenpan op de vetkant tot deze goudbruin en knapperig is.
 • Draai de eendenborst om en zet met de vetkant boven in de oven voor een minuutje of 6-8. Als je de eend eruit haalt moet het stevig aanvoelen maar nog wel meegeven.
 • Laat ook weer tien minuten rusten voor je de eend aansnijdt!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Kerst
Trefwoord: eend, eendenborst, eendenborstfilet
Dieetsoort: Koolhydraatarm, paleo

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Alle recepten met eend

Delen is fijn!