Simone's Kitchen

Geroosterde eendenborst met madeira saus

geroosterde eendenborst met madeira saus | simoneskitchen.nl

Dit recept was voor mij de allereerste keer dat ik zelf eend bereidde. Al de keren (en dat waren niet zoveel keer) dat ik eerder eendenborst at, waren niet zo succesvol. Te droog, te vet, niet lekker, te lang doorgebakken en ga zo nog maar even door. Dus eend en ik…. dat was het niet helemaal.

Dus besloot Tom daar verandering in te brengen door een pakje met eendenborstfilet in een van onze black boxen te doen. En moest ik me dus gaan verdiepen in hoe je eendenborst dan wel moet bereiden, wat je erbij moet eten en hoe de garing moet zijn. (lang leve Google zeg ik altijd!)

En jee, wat was dat lekker!! Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden en sinds die tijd heb ik al meerdere keren eendenborst bereid (zie ook het recept van vanmiddag) en ik ben voorgoed om. Dit is heerlijk en de saus erbij maakt het wel af. De hoeveelheid van de saus is trouwens enorm. Dus je kunt een gedeelte invriezen of gewoon minder maken!

geroosterde eendenborst met madeira saus
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Geroosterde eend met madeira saus

Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 450 gr eendenborst filet
  • 3 takjes tijm
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • geraspte schil van twee mandarijnen
  • SAUS
  • 1 ui
  • klont boter
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels bloem
  • 700 ml groentenbouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 eetlepels madeira

Instructies

  • Snij de eendenborst op de vetkant een aantal keren in. Snij diep maar net niet tot in het vlees. Maak een mengsel van de tijm, gember, koriander en de mandarijnrasp en wrijf het vlees daar goed mee in.
  • Laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast, maar liefst de hele nacht.
  • Verhit boter en olie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Bak de eend aan op de huidkant en bak op deze kant voor ongeveer 10 minuten. let op dat het niet te hard gaat en het vet verbrand.
  • Draai hem daarna om en bak nog ongeveer 5 minuten op de andere kant.
  • Haal de eend uit de pan en laat afgedekt ongeveer tien minuten rusten.

Saus

  • Snij de ui fijn en laat de boter in een steelpan smelten. Doe de ui en het laurierblad erbij en laat dit zachtjes garen. De ui mag goudbruin zijn maar niet aangebrand. Als de ui zacht is doe je de bloem erbij.
  • laat deze even lekker doorgaren maar let op dat de bloem niet verbrand!
  • Als de bloem gaar is doe je de bouillon er in gedeeltes in. Roer elke goed door voor je er weer een beetje bij doet. Als alles erin zit laat je het goed inkoken tot het wat dikker wordt.
  • Doe 1 eetlepel tomatenpuree erbij en laat nog doorkoken tot de gewenste dikte.
  • Doe de madeira erbij.
  • Je kunt deze saus volledig voorbereiden en opwarmen wanneer je hem nodig hebt.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.