Dit lekkere gerecht van geroosterde eendenborst met madeira saus maakte ik voor de eerste keer tijdens een zogeheten ‘black box experiment’. Afgeleid van Masterchef Australië.

geroosterde eendenborst met madeira saus | simoneskitchen.nl

Geroosterde eendenborst met madeira saus

Dit recept was voor mij de allereerste keer dat ik zelf eend bereidde. Al de keren (en dat waren niet zoveel keer) dat ik eerder eendenborst at, waren niet zo succesvol. Te droog, te vet, niet lekker, te lang doorgebakken en ga zo nog maar even door. Dus eend en ik…. dat was het niet helemaal.

Dus besloot Tom daar verandering in te brengen door een pakje met eendenborstfilet in een van onze black boxen te doen. En moest ik me dus gaan verdiepen in hoe je eendenborst dan wel moet bereiden, wat je erbij moet eten en hoe de garing moet zijn. (lang leve Google zeg ik altijd!)

Missie geslaagd

En jee, wat was dat lekker!! Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden en sinds die tijd heb ik al meerdere keren eendenborst bereid en ik ben voorgoed om. Dit is heerlijk en de saus erbij maakt het wel af. De hoeveelheid van de saus is trouwens enorm. Dus je kunt een gedeelte invriezen of gewoon minder maken!

Ik maakte de geroosterde eend met madeira saus overigens met gebakken aardappels en geglaceerde meiknolletjes. Het recept voor de meiknolletjes ben ik een beetje kwijt geraakt maar daar ga ik binnenkort mee aan de slag.

De eend is ook echt lekker met willekeurig wat voor ander gerecht. Let wel op of je een eend met een dikke of een dunne vetlaag hebt. Ik geef de voorkeur aan een dikke laag omdat je die ook lekker goed kunt uitbakken. Maar de baktijd is heel verschillend met een dikke of een dunne laag. Handig om daar dus rekening mee te houden. En check deze post wat je doet in welk geval.

Wil je eendenborst eens op een hele andere manier bereiden? Probeer dan eens deze thee gerookte eend.

geroosterde eendenborst met madeira saus

Geroosterde eend met madeira saus

No ratings yet
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

clock
bereiding 20 minuten
Marineren2 uur
totaal 2 uur 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 450 gr eendenborst filet
  • 3 takjes tijm
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • geraspte schil van twee mandarijnen

Saus

  • 1 ui
  • klont boter
  • 1 laurierblad
  • 2 el bloem
  • 700 ml groentenbouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 el madeira

  • Snij de eendenborst op de vetkant een aantal keren in. Snij diep maar net niet tot in het vlees. Maak een mengsel van de tijm, gember, koriander en de mandarijnrasp en wrijf het vlees daar goed mee in.
  • Laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast, maar liefst de hele nacht.
  • Verhit boter en olie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Bak de eend aan op de huidkant en bak op deze kant voor ongeveer 10 minuten. let op dat het niet te hard gaat en het vet verbrand.
  • Draai hem daarna om en bak nog ongeveer 5 minuten op de andere kant.
  • Haal de eend uit de pan en laat afgedekt ongeveer tien minuten rusten.

Saus

  • Snij de ui fijn en laat de boter in een steelpan smelten. Doe de ui en het laurierblad erbij en laat dit zachtjes garen. De ui mag goudbruin zijn maar niet aangebrand. Als de ui zacht is doe je de bloem erbij.
  • laat deze even lekker doorgaren maar let op dat de bloem niet verbrand!
  • Als de bloem gaar is doe je de bouillon er in gedeeltes in. Roer elke goed door voor je er weer een beetje bij doet. Als alles erin zit laat je het goed inkoken tot het wat dikker wordt.
  • Doe 1 eetlepel tomatenpuree erbij en laat nog doorkoken tot de gewenste dikte.
  • Doe de madeira erbij.
  • Je kunt deze saus volledig voorbereiden en opwarmen wanneer je hem nodig hebt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 355kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 46g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Cholesterol: 173mg | Natrium: 1586mg | Kalium: 825mg | Vezels: 2g | Suiker: 7g | Vitamine A: 1055IU | Vitamine C: 22mg | Calcium: 33mg | Ijzer: 11mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.